גירסא דינקותא: דף יומי לקטנטנים
מה, לילדים לא מגיע ללמוד גמרא? ספר חדש של ארגון "מאורות הדף היומי" מגיש את סוגיות התלמוד בעברית פשוטה ובליווי איורים. אחד העורכים: "מעניקים לילדים ממתיקותה של התורה"
מותר או אסור להזליף מים חמימים על פצע בשבת? מתי מלים תינוק שלא ידוע בוודאות מתי הוא נולד? מה פירוש המילה "בדיעבד"? ומה זה "בצק חרש"? את התשובות לכל השאלות האלה - ולעוד אינספור אחרות - אפשר למצוא בדיונים בארמית שבין דפי הגמרא. כידוע, מדובר בלימוד לא פשוט, שהיה נגיש בעיקר ללמדנים בוגרים ולאנשי בית המדרש, עד לאחרונה לפחות.
ארגון "מאורות הדף היומי", שמקדם לימוד יום-יומי של דף גמרא, והצליח להנחיל את המנהג אצל רבים, הוציא בחנוכה ספר חדש שנועד לילדים ומבאר בקצרה נושא אחד מכל דף גמרא. הספר, שנכתב בשפה פשוטה וכולל איורים והסברים, הוא ראשון בסדרה עתידית וכולל מאות נושאים ממסכתות ברכות, שבת, עירובין ופסחים.
ילדים, האם מותר לטלטל חפצים במבוי? (על-פי מסכת עירובין, דף ה')
אחד מעורכי סדרת "מאורות הדף היומי", יהושע פריי, אומר כי הרעיון מאחורי הספרים הוא "להעניק גם לילדים ממתיקותה של התורה. ילד שפותח דף גמרא רגיל - עולות בו חששות. הכל טקסט, רובו בארמית, חלקו בכתב רש"י. זה לא נגיש לו. מאורות הדף היומי לילדים מאפשר לו גישה נוחה לצפונות התלמוד".
לדברי פריי, אין חשש שהילדים לא ירצו לעבור בהמשך מהגירסה המאוירת והמוסברת לגמרא האמיתית, מאחר שבספר לילדים מוסברת רק סוגיה אחת מכל עמוד, ו"זו רק טעימה שמגרה אותו להמשיך ולהעמיק את הלימוד".
ומה דין כירה גרופה וקטומה? (מסכת שבת, דף ל"ז)
פריי אומר כי ספרי מאורות הדף היומי מתאימים לילדים מגיל 7-8, שמקבלים מהם מושגים ראשונים על הגמרא, וגם לנערים בוגרים
יותר, שלומדים בישיבות ויכולים להיעזר בספר לבאר נושאים שונים שקרובים ללבם. לדבריו, על סדרת הספרים עמל צוות בראשותו של הרב נחום מנדלסון, הכולל עשרות עורכים, אנשי חינוך, בקרים מגיהים, מאיירים ועוד.
בספר גם מדור מיוחד של "מעשיות חז"ל", שכולל סיפורים שהובאו בגמרא, וכן מדור בשם "מתולדותיו", שסוקר בכל פעם את קורותיו של אחד התנאים או האמוראים.
בתחילת הספר מובא "סדר הדורות", שכולל את תולדות עם ישראל לפי אירועים ונקודות ציון חשובות, החל מאדם הראשון, שלושת האבות, מעמד הר סיני והשתלשלות מסירת התורה מדור לדור - וכלה בימינו אנו.