המשפחות העשירות נפגעו, אך שומרות על כוחן
דן אנד ברדסטריט: המשבר מחק 80% משווי ההשקעות הסחירות של המשפחות המשפיעות המשק, אך הן נותרו בצמרת בין היתר בזכות שליטתן בבנקים ובחברות הביטוח. 3 קבוצות שהונן התכווץ באופן ניכר: לבייב, תשובה ופישמן
המשפחות העשירות והמשפיעות בישראל נפגעו מהמשבר הכלכלי הגלובלי, ומחקו מיליארדים משווי נכסיהן, אולם כוחן והשפעתן על המשק הישראלי דרך החברות שהן מחזיקות - לא נפגעו. כך עולה מבדיקת כלכלני חברת המידע העסקי "דן אנד ברדסטריט".
מהבדיקה עולה, כי מחיקות הערך נרשמו על פני כל התחומים, כשהבולטים בהם היו הנדל"ן והפיננסים. כל ה"משפחות" סבלו בצורה כזו או אחרת מהפסדים גדולים, ומיליארדרים ישראלים הפכו, על רקע המשבר, למיליונרים.
- שרי אריסון מקפיאה את פעילות "מהות החיים"
- אפריקה ישראל מוכרת את המטוס של לבייב
- דנקנר ותשובה מול הבנקים: מאבק על ההלוואה
עוד מתברר כי שווי ההשקעות הסחירות (מניות ואג"ח) של משפחות אלו ירד מאז השיא בכ-80%. הפסדים אלה מתבטאים בירידת ערך המניות המקומיות, אבל הסיבות לכך הן גלובליות ומרבית ההפסדים הגיע מחו"ל.
למרות הירידה בשווי הבורסאי שלהן, אין שינויים בצמרת הקבוצות החזקות במשק. בצמרת הקבוצות החזקות במשק של דירוג "דנס 100" שמפרסם דן אנד ברדסטריט מככבות קבוצות שפרושות על פני מספר תחומים במשק, כשהענפים הבולטים הם בנקאות, ביטוח ונדל"ן.
כרטיס הכניסה לרשימה: שליטה בבנק
שליטה בבנק מהווה כרטיס כניסה כמעט אוטומטי לרשימת הקבוצות החזקות במשק. בנק מהווה מוקד כוח והשפעה מרכזי, במיוחד בתקופות של האטה, והבנקים למעשה קובעים במקרים רבים מי ישרוד ומי יחוסל. לכן, כלל לא מפתיע כי כל בעלי השליטה בבנקים הגדולים דורגו בצמרת הקבוצות החזקות במשק.
שרי אריסון, המחזיקה בשליטה בבנק הפועלים לצד השליטה בחברת הנדל"ן, שיכון ובינוי, היא מהאנשים החזקים במשק; מתיו ברונפמן המחזיק בשליטה בבנק דיסקונט וגם בשליטה בחברת הרהיטים, איקאה, נמנה גם הוא על המשפיעים במשק, וכך, כמובן, גם צדיק בינו ששולט בבנק הבינלאומי לצד אחזקות בחברת פז נפט;
מוזי ורטהיים, המחזיק בשליטה משותפת בבנק מזרחי במקביל לשליטה בחברה המרכזית למשקאות קלים; קבוצת משפחת עופר שולטת בבנק מזרחי-טפחות יחד עם מוזי ורטהיים, ומחזיקה בחברות נוספות בעיקר דרך חברת האחזקות שלה - החברה לישראל.
גם לשלמה אליהו אחזקה משמעותית במניות בנק לאומי, אם כי בשלב זה הוא רחוק מהשליטה בבנק שנמצאת עדיין בידי המדינה. המקום שלו בצמרת הקבוצות החזקות במשק נובע בעיקר מהשליטה בחברת הביטוח אליהו.
בעלי השליטה בחברות הביטוח הפכו בשנים האחרונות, בעקבות רפורמת בכר, לגופים גדולים יותר העוסקים גם בניהול השקעות, והם בולטים ברשימת הקבוצות החזקות: נוחי דנקנר השולט בקבוצת אי.די.בי, המחזיקה אחזקות כמעט בכל תחום משמעותי במשק - שופרסל, סלקום, נטוויז'ן ועוד, מחזיק בשליטה בכלל ביטוח; ומשפחת המבורגר מחזיקה בשליטה בקבוצת הביטוח הראל.
ביל גייטס וורן באפט איבדו שליש מערכם
קבוצות חזקות נוספות ברשימת דנס 100: קבוצת ויסמן בירן, המחזיקה בריבוע כחול ואלון דלק; קבוצת סבן המחזיקה בשליטה בבזק; קבוצת עזריאלי המתמקדת בהשקעות בקניונים ברחבי הארץ ובקבוצת גרנית.
בנוסף, נמצאות ברשימה שלוש קבוצות שהחברות שלהן נפגעו בצורה מאוד חריפה מהמשבר בשווקים: לב לבייב, אליעזר פישמן ויצחק תשובה. השלושה פועלים עם אשראי מאוד גדול ועל רקע ירידות הערך של הנכסים שברשותם, והונם התכווץ בשיעור ניכר.
בדן אנד ברדסטריט מעריכים, עם זאת, שהשלושה ימשיכו לככב ברשימות הקבוצות הגדולות גם בשנה הבאה. "צריך לזכור שהיזמים הללו יודעים להתמודד עם לחצים ועם שוק משתנה", אומר ראובן קובנט, מנכ"ל דן אנד ברדסטריט ישראל, "נפילה של אחד מהגורמים שנמנו לעיל, עשויה להיות בעלת השפעה מרכזית על כלל המשק. משמעותה של נפילת אחת הקבוצות משולה לנפילת אחד מהבנקים הגדולים בישראל, ולכן מבחינה לאומית, חייבים לבחון את ההתנהלות בקבוצות אלו, ובתקופות משבר, לסייע להן. הנזק שעשוי להיגרם למשק מנפילתה של קבוצה מרכזית יכול להיות בהיקף שאינו ניתן להערכה".
בבדיקתם מציינים כלכלני דן אנד ברדסטריט, כי מחיקות השווי אינן רק עניין מקומי. המיליארדר שלדון אדלסון, למשל, בעל השליטה בחברת ההימורים "לאס וגאס סנדס" ובעיתון "ישראל היום", היה שווה לפני כשנה קרוב ל-40 מיליארד דולר ודורג כאיש הרביעי בעושרו בעולם. בעקבות צניחתה של מניית לאס וגאס סנדס ב-95% בשנה – אדלסון שווה כיום כ-3 מיליארד דולר בלבד, והוא כבר רחוק מרשימת העשירים ביותר. מיליארדרים נוספים הנמצאים בצמרת עשירי העולם, ביל גייטס, וורן באפט ואחרים, איבדו בשנה החולפת שליש מערכם.