רוסיה נגד אוקראינה: מי בעצם הפסיק את הזרם?
האם מיליוני אנשים יקפאו במזרח אירופה בגלל עצירת אספקת הגז? אלו הישגים פוליטיים וכלכליים ניסו להשיג קייב ומוסקבה באמצעות ההסלמה, ומי יצא כשידו על העליונה? זאב חנין, מומחה לפוליטיקה רוסית, מנסה לענות על השאלות
משבר הגז בין רוסיה ואוקראינה הולך ומסלים, ומעורר חששות כבדים לגורלם של מיליוני אנשים הזקוקים לחימום בחורף הקשה. לפני כשבוע סגרה רוסיה את ברז הגז לאוקראינה בשל חוב של שני מיליארד דולר ואי הסכמה של קייב להעלאה חדה של מחירי הגז. הבוקר הופסק זרם הגז העובר דרך אוקראינה ומעביר מרוסיה יותר ממחצית מתצרוכת הגז של אירופה. מוסקבה וקייב מחליפות האשמות: הרוסים מאשימים את אוקראינה בגניבת גז מהצינור הבינלאומי העובר בשטחה, בעוד אוקראינה מאשימה את רוסיה בהפסקת אספקת הגז לאירופה. אז מי, בעצם הבריון בסיפור הזה, ומי האנדרדוג?
משבר הגז הרוסי:
- בסלובקיה הוכרז מצב חירום
ד"ר זאב חנין, מרצה במחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר-אילן, ומומחה לפוליטיקה רוסית בישראל ובעולם, מסביר כי מדובר בסכסוך כלכלי שיצא מכלל שליטה בשל סיבות פוליטיות, ומעריך ששני הצדדים לא תכננו מראש להגיע להסלמה כזו.
"השילוב המעניין והספציפי בין אינטרסים כלכליים פרגמטיים לבין עמדות פוליטיות, יכול לפעמים לגרום לאנשים לטפס כל כך גבוה על העץ, כך שחוץ מלקפוץ ממנו אין שום דרך אחרת".
מדוע פרץ המשבר דווקא עכשיו? האם רוסיה החליטה לעצור את האספקה דווקא בחורף, כדי ללחוץ על אוקראינה, בדומה לשביתות המצילים המתחדשות בישראל כל שנה באמצע הקיץ?
"ההסכמים נחתמים לקראת תחילת השנה האזרחית והפיננסית החדשה, ולרוב מגיעים לסיכום ברגע האחרון. בשנה שעברה חתמו הצדדים על ההסכם כמעט בחצות של 31 בדצמבר. אלא שהפעם אני חושב שמקור המשבר אינו בעונת החורף, אלא בעונה הפוליטית הנוכחית.
"המתיחות הפוליטית בין רוסיה לאוקראינה החריפה על רקע מלחמת גיאורגיה. אוקראינה סיפקה נשק לגיאורגיה ותמכה בה פוליטית, ושתיהן היו ב'אותה חבילה' מבחינת השאיפה להיכנס לנאט"ו, והיכולת ללחוץ באמצעות אספקת האנרגיה היא נשק בידיים של השלטון ברוסיה. 'למדינות הטובות' כמו בלרוס למשל לא חושבים על עצירת אספקת הגז, אלא מנהלים אתן מו"מ כלכלי נטו על העלאת המחיר".
גורם נוסף שהביא להחרפת משבר הגז הנוכחי הוא נסיבות כלכליות שלא היו קיימות בשנים עברו - צניחה חדה במחירי הנפט לצד משבר כלכלי שפגע קשות בכלכלת אוקראינה.
"הירידה הדרמטית במחירי הנפט גורמת ברוסים לחפש פיצוי על הפגיעה בהכנסות, ואחת הדרכים היא להעלות את מחירי הגז ולגבות מחיר מלא, בלי להתחשב בצד השני", אומר חנין. "התקציב הרוסי מבוסס באופן קבוע על רמת מחיר של 70 דולר עבור חבית נפט. אם המחיר יורד מתחת ל-70 דולר, התקציב הרוסי יוצא מאיזון ונוצר גירעון".
מצד שני, המשבר הכלכלי באוקראינה לא מאפשר לה לעמוד בדרישות הרוסיות. "לא נראה לי שאוקראינה יכולה כרגע לשלם 450 דולר עבור יחידה של אלף מ"ק, וגם לא 215 דולר. הכלכלה האוקראינית נמצאת על סף קריסה - היא הרבה יותר קרובה לאיסלנד ובוודאי צריכה אשראי מרוסיה - אבל קבלת אשראי היא עניין פוליטי".
המשבר מעלה את ההשוואה המתבקשת לאספקת החשמל לעזה, שישראל אינה מעיזה להפסיק למרות המצב המלחמתי, כדי שלא ליצור משבר הומניטרי. האם התנהגות הרוסים לגיטימית?
"ההתנהגות של רוסיה אינה לגיטימית כלל. עד כמה שידוע, מלחמת העולם השנייה הסתיימה וגם המלחמה הקרה נגמרה, ומצב כזה לא קרה גם אז. זהו צעד יוצא דופן ומפתיע שאף פעם לא התרחש, למרות שבעבר נשמעו איומים בכיוון. כנראה שההתפתחויות חצו את הקו האדום ואת קו הכוונות שהציבה רוסיה ויצאו מכלל שליטה. לכן אנחנו רואים כעת ניסיון נמרץ להסדיר את הדברים מתחת לשולחן".
אז מי אשם במצב – רוסיה היא הבריון השכונתי, או שאוקראינה מנסה להעמיד פני אנדרדוג?
"אין אמת אחת לגבי מי צודק ומי אשם, האמת נמצאת באמצע. שני הצדדים ניסו לנצל את המצב. הצינורות העוברים באוקראינה מוליכים גז למערב אירופה, והרוסים חשבו שעם קצת לחץ הם ירוויחו גם כלכלית וגם פוליטית. כנראה שהאוקראינים שיחקו משחק יותר חכם, שכרגע על פניו נראה כהפסד, אבל בגדול אני מאמין שהם יזכו לרווח בשני המישורים.
"האוקראינים הצליחו איכשהו לגלגל את העניין לפתחם של האירופים, שכרגע עייפים מכל הסיפור ולא מעוניינים להתערב. האירופים לא מתעניינים במי מהצדדים אשם - הם מתעניינים רק בכך שההסכמים איתם יתקיימו, ולכן נראה הרוסים יפסידו בסופו של דבר והם יצטרכו לעשות מאמץ כדי להחזיר את העניינים לשגרה".
לדברי חנין, המשבר פוגע גם בתדמיתם של הרוסים כספקים אמינים של גז, וזאת על רקע ניסיונותיהם להיכנס לשוק הקמעונאי של הגז באירופה באמצעות חברות שיעסקו באספקת גז לצרכנים. "המחיר הקמעונאי של גז באירופה הרבה יותר גבוה מהמחיר הסיטונאי, ונע בין 1,100 ל-1,300 דולר לאלף מ"ק, אבל אחרי המשבר עם אוקראינה ספק אם האירופים יסכימו לכניסת הרוסים לשוק הקמעונאי".
האם אנו צפויים לראות מיליוני אנשים קופאים ברחבי אירופה?
"לא צפוי משבר כזה. אני חושב שיש למדינות מזרח אירופה מספיק רזרבות, והם חלק מהאיחוד האירופי, כך שהאיחוד לא ייתן לזה לקרות. למערב אירופה יש עתודות גדולות יותר של גז ואלטרנטיבות לקבלת גז, ואילו גרמניה ממשיכה לקבל את כל הגז שמגיע לה דרך בלרוס. הרוסים לא מעיזים לפגוע באספקה לגרמניה, והרבה יותר קל להם לפגוע במדינות הקטנות במזרח, כדי ללחוץ על אוקראינה".
האם הפתרון למשבר קרוב?
"אין אופציה אחרת אלא להגיע לפתרון, למרות שאף פעם אי אפשר לדעת. אם בחודש יוני מישהו היה אומר שחיל האוויר הרוסי יפציץ אי פעם את גיאורגיה, כולם היו אומרים שהוא משוגע".
הצדדים טיפסו על עץ גבוה. ד"ר חנין
צילום: איגור חנין
עיתונים בבולגריה: הגז בכותרות
צילום: AFP
סלובקיה: קור כלבים, אבל זרם הגז הופסק
צילום: רויטרס
הרוסים סוגרים את הברז האוקראיני
צילום: AFP
מומלצים