שתף קטע נבחר

 

נציג המדינה על דו"ח מפוני גוש קטיף: לא קראתי

הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת שוב החליטה להקים ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת הטיפול במפוני גוש קטיף, בעקבות פרסום הממצאים החדשים בדו"ח מבקר המדינה. הח"כים התרעמו על נציג מינהלת סל"ע שטען כי אינו יכול להגיב

מחדלי הטיפול במפוני התנתקות - שלב החקירה. הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת חזרה והחליטה היום (ד') על הקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת הטיפול במפוני גוש קטיף והשפעת המחדלים על מצבם הנפשי והבריאותי, ועל החוסן החברתי הקהילתי והלאומי. ההחלטה התקבלה בפעם השנייה, שכן ועדת החקירה טרם הוקמה, בשל התערבות בג"ץ בסוגייה.

 

ההחלטה נפלה בעקבות ממצאי דו"ח המבקר שפורסם היום, המצביע על שורת כשלים בטיפול במפונים. על פי המסמך, רק 5% מהמפונים בנו את בתיהם החדשים, יותר משלוש שנים לאחר ההתנתקות. עוד טופלו בדו"ח, ההיערכות ועבודת המטה הלקויות של מינהלת סל"ע; מצב התשתיות באתרי הדיור הזמניים של המפונים; הטיפול התעסוקתי במפונים ובעסקיהם שפונו; והטיפול בנושא הרווחה בקרב אוכלוסיית המפונים.

 

החלטת הוועדה התקבלה בעקבות צו ביניים שהוציא בג"ץ נגד ביצוע ההחלטה הקודמת, עד לפרסום הדו"ח החדש. הוועדה ציינה, כי אין בהחלטה זו כדי לסטות מעמדתה הקודמת, לפיה היה בסמכותה להקים את ועדת החקירה גם אם לא היה מוגש הדו"ח הנוסף. עם זאת, היא נימקה את החלטתה בכך שכעת יעמדו לפני הוועדה הממצאים החדשים והחמורים של המבקר.

 

מי יראה לנציג הממשלה את הדו"ח?

המבקר מיכה לינדנשטראוס אמר לוועדה, כי הממצאים בדו"ח החדש קשים ביותר. לפי הממצאים, כשלוש שנים וחצי לאחר ההתנתקות אין דיור קבע ל-95% מהמפונים, עבודת המטה של המנהלת לסיוע המפונים (סל"ע) שליד משרד ראש הממשלה היא חלקית, רוב המפונים שוכנים עדיין במבנים זמניים שנמצאו ליקויים בתחזוקתם, היעדר מקלטים ואמצעי מיגון אחרים בניצן - האתר נבנה בלי חדרי ביטחון ובלי אישור פיקוד העורף.

 

ועדת הביקורת הופתעה כשהיועץ המשפטי של מנהלת סל"ע, עו"ד איתי אהרונסון, היה היחיד שהופיע כנציג הממשלה, אבל טען שהוא איננו יכול להגיב על ממצאי הדו"ח, משום שלא קיבל אותו. "ביקשתי את הדו"ח ולא נשאר עבורי אפילו עותק אחד", התלונן. בכיר במשרד מבקר המדינה אמר, כי דברי אהרונסון הם "הכפשה".

 

ההחלטה להקמת ועדת החקירה התקבלה ברוב של שישה תומכים מול מתנגד אחד, ח"כ אבשלום וילן (מר"צ). הוא נימק את התנגדותו בכך שבשנתיים האחרונות, הוועדה בראשות היו"ר הקודם, ח"כ זבולון אורלב, "נהפכה לקבלן של ועדות חקירה בכל עניין בקצב שמריח מפוליטיזציה".

 

"המנהלת יודעת שאין מיגון"

הופעתו של היועץ המשפטי קוממה את חברי הוועדה. ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה)

אמר: "זוהי חוצפה מצידך, כשאנחנו מדברים על דיני נפשות ואתה בא אלינו עם שטויות של אי קבלת דו"ח. אתם רוצים למצוא חן בעיני בג"ץ? הרי אתם לא מתכוונים ברצינות, כי אם לא ידעתם מה שכתוב בדו"ח - צריך לסגור את מנהלת סל"ע".

 

עו"ד אהרונסון חזר וטען כי ממצאי הדו"ח החדש לא מדויקים ולפי התמונה שקיימת אצלם, 650 מהמפונים כבר קיבלו מגרשים להקמת מבני קבע. לדברי ח"כ אריה אלדד מהאיחוד הלאומי, "המנהלת יודעת שאין מיגון". אלדד אמר, כי "קודם התייחסו לפינוי שלהם כמו לפינוי אשפה ועכשיו שמים אותם בתוך צינורות ביוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבקר המדינה. מיכה לינדנשטראוס
צילום: גיל יוחנן
אתר המגורים בניצן
צילום: ינון קדרי
מומלצים