תמונת מצב: כ-450 רקטות נורו במהלך המבצע
שירות הביטחון הכללי פרסם סיכום ביניים של 13 ימי מבצע "עופרת יצוקה": 13 ישראלים נהרגו, 900 יעדים הותקפו ברצועת עזה, חמאס הופתע והציבור הפלסטיני חש שחמאס הפקיר אותו
13 יום חלפו מאז פתח צה"ל במבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה ומאז הצליחו המחבלים לירות יותר מ-450 רקטות לעבר שטחי ישראל. כך עולה מסיכום מצב שפרסם אמש (יום ה') שירות הביטחון הכללי. כ-700 פלסטינים נהרגו מאש צה"ל ו-13 ישראלים נהרגו מאש הפלסטינים.
מלחמת עזה - עדכונים אחרונים:
השלב הראשון של המבצע כלל תקיפת יעדים מהאוויר, ובשבוע השני החל שלב המתקפה הקרקעית. שמונה חיילים נהרגו במסגרת הפעולה הקרקעית בעזה. במהלך המבצע המשיכו הפלסטינים לירות רקטות לעבר שטחי ואף הכניסו ערים נוספות לטווח. ערים כמו אשדוד, גדרה ובאר שבע מצאו את עצמן תחת אש ובכך הצטרפו לשדרות, אשקלון, נתיבות ויישובים אחרים. ארבעה ישראלים, בהם חייל אחד, נהרגו מפגיעת הרקטות.
חיילים בקו האש (צילום: דובר צה"ל)
במערכת הביטחון טוענים כי חמאס הופתע מהמתקפה ומהיקפה. מנהיגי חמאס, שהכריזו על סיום הרגיעה בסוף החודש שעבר, לא העריכו נכונה את תגובת ישראל והופתעו לנוכח המכה האדירה שהנחית עליהם צה"ל והמודיעין המדויק ששימש את מטוסי הקרב.
עד כה הותקפו כ-900 יעדים שונים ברחבי הרצועה, רובם קשורים לחמאס. עיקר הפגיעה היא למערך הייצור והאחסון של אמצעי הלחימה והרקטות, ולתשתיות שמוגדרות כתומכות לחימה, כמו המנהרות שחפרו ארגוני הטרור. גם מוסדות השלטון של חמאס ספגו פגיעה ניכרת.
מכה אחר מכה
במערכת הביטחון מביעים לפי שעה אופטימיות זהירה. לדבריהם, חמאס ספג מכה קשה ברצועה, אך הוא עדיין משמר את יכולותיו כארגון טרור כמו-צבאי. דרג הפיקוד הבכיר של הזרוע הצבאית ירד למחתרת מיד עם תחילת "עופרת יצוקה" והוא מצליח לשמר רמה סבירה של שליטה על הכוחות. פרנסי הארגון מנהלים את הלחימה מבונקרים מבוצרים ומנהרות תת-קרקעיות שנפרשו מראש ברחבי הרצועה.
הפלסטינים מרגישים מופקרים. הרס בזייתון (צילום: AP)
עם זאת, נרשמה פגיעה מסוימת בדרגי מפקדי הביניים של הכוחות. חלק ניכר ממפקדי השטח ברחבי הרצועה איבדו את בתיהם, ששימשו כמחסני אמל"ח וכחדרי מלחמה. גם מערך הרקטות של חמאס ספג אבדות ברמה האישית, כאשר העומד בראשו, איימן סיאן נפגע מאש צה"ל, וכן מחמד חמדאן, מפקד הארטילריה בבית חנון ובחאן-יונס.
הפגיעות שספגו מערכי הייצור והאחסון של הרקטות, לרבות הפגיעה באתרי השיגור ובחוליות משגרים, היו קשות אך טרם הצליחו למוטט את המערך
כולו. במערכת הביטחון שמים דגש על כך שחמאס נערך מראש לאפשרות של פלישה קרקעית ולכן הכין את הקרקע לפעולה במחתרת.
בכל הקשור לציבור הפלסטיני, אומרים במערכת הביטחון, המבצע הוביל לערעור מעמד חמאס בדעת הקהל. ירידתם למחתרת של מפקדי הארגון ובכיריו, וההתחפרות במנהרות של פעילי הארגון גרם לאוכלוסייה לחוש שהופקרה לידי צה"ל. פלסטינים רבים מתרשמים כי הם הנפגעים העיקריים. יריבי חמאס מפנים אצבע מאשימה כלפי הארגון, הנתפס כאחראי לפגיעה באזרחים. גורמים אלה מותחים ביקורת על בכירים ש"דאגו לעצמם, אך הפקירו את הציבור ברצועה".