קובנט: "חשש לקריסת בנק גדול"
מנכ"ל דן אנד ברדסטריט הסביר מאוחר יותר: "לא מדובר במידע ספציפי על בנק מסויים, אלא על תרחיש קיצוני". בכיר בבנק ישראל: אמירות כאלה הן חסרות אחריות - המערכת הבנקאית יציבה ובנק ישראל הצהיר כי יסייע לבנקים
האם המשבר הכלכלי מאיים על המערכת הבנקאית בישראל? כך עולה מדברים שאמר הבוקר (יום ב') מנכ"ל חברת המידע העסקי "דן אנד ברדסטריט ישראל", ראובן קובנט, בנאום שנשא במפגש שערכה החברה עם בכירי החברות המובילות במשק. לדברי קובנט: "יש חשש גדול לקריסת בנק גדול ולקריסת בית השקעות גדול". קובנט, העומד בראש אחת משתי החברות המובילות בישראל למידע עסקי, סירב לענות לשאלת ynet, על איזה בנק מדובר.
גורם בכיר במשק אמר ל-ynet: "הוא לא יודע שום דבר. מדובר בהצהרה חסרת אחריות וריקה מתוכן לצורך יחסי ציבור".
בשיחה עם ynet לאחר מכן הסביר קובנט: "המסר שניסיתי להעביר הוא שקיימים פרמטרים קשים על המשק הישראלי. אין בידי דן אנד ברדסטריט כל מידע ספציפי על בית השקעות או בנק שעומד ליפול. קיים חשש בהתנהלות העניינים במקרים קיצוניים. יש סידרה של פרמטרים שליליים במשק הישראלי בסנריו מסויים.
"אם יש צירוף של גופים שפעילים בארץ ובעולם שלא יכולים להחזיר את הלוואותיהם לבנקים בהיקפים משמעותיים, זה עשוי לפגוע בחוסנו של בנק. הדברים הללו מתרחשים בימים אלה בארצות רבות בעולם. סנריו כזה הוא לא תלוש מהמציאות. אנחנו מציבים תמרור אזהרה".
האם אתה חושש מפגיעה ביציבות הבנקים בגלל חברות גדולות שמתקשות להחזיר את האג"ח שלהן?
"יש כל מיני מצרפים אפשריים לנפילת בנק. הסיטואציה הכלכלית יוצרת צירופים שונים ומשונים שיכולים בסופו של יום לגרום לנפילת בנק. אי אפשר להתעלם מהמצב הגלובלי, והבורסה הישראלית מצביעים ברגליים, וזה התבטא בירידות החדות שנרשמו בבורסה והבנקים נסחרים מתחת להון העצמי שלהם - חשוב להדגיש את זה. מצד שני, יש לציין כי אנחנו שמנו את הבנקים הגדולים במדד העוצמה שלנו".
"15% מהחברות בסיכון גבוה"
עוד אמר קובנט באירוע כי 15% מהחברות במשק נמצאות בסיכון גבוה ו-54% נמצאות בסיכון בינוני. חברות בסיכון גבוה הן חברות שחשבונותיהן מעוקלים ושהצ'קים שלהן חוזרים. לדבריו, לפני כשנה נמצאו 12% מהחברות במשק בסכנת סגירה, "אלא שאז היה מדובר בעיקר בחברות קטנות וכיום מדובר גם בחברות בינוניות וגדולות". עוד אמר קובנט כי "11% מהחברות הנסחרות בבורסה, נמצאות בסכנת סגירה".
גורם בכיר בבנק ישראל מסר בתגובה, כי אמירות כאלה הן חסרות אחריות. "המערכת הבנקאית יציבה ואין חשש לאיתנות הבנקים, מה גם שבנק ישראל הצהיר כי הוא מוכן לסייע לבנקים בכל הכלים העומדים לרשותו ככל שיידרש", מסר הגורם.
משה פרל, מנכ"ל איגוד הבנקים, מסר: "לא כל אמירה מופרכת ולא אחראית ראויה לתגובה. מי שזקוק שוב לאמת על מצב הבנקים מוזמן לפנות לבנק ישראל ולמשרד אוצר, אשר בודקים מדי יום את מצב הבנקים וקובעים שוב ושוב שהמערכת יציבה".
אלי יונס: הממשלה נוהגת כלפי הבנקים בחוסר אחריות
מנכ"ל בנק מזרחי-טפחות, אלי יונס, שהשתתף באותו מפגש, אמר כי: "אני מרגיש שהממשלה מתייחסת אלי כאילו אני מאהבת. מתייעצים אתי, אבל בחדרי חדרים. מי שמתייעץ אתי עלול להיחשד כאילו הוא מתייעץ עם אינטרסנטים, וזה נחשב מסוכן".
לדברי יונס: "אנחנו שומעים כל הזמן שהבנקים מצמצמים את האשראי ופוגעים בכך במשק. כל ח"כ מתחיל יגיד לכם שהבנקים מנצלים את המצב הכלכלי כדי להתעשר. אבל לטענה הזאת אין אחיזה במציאות. שיעור הגידול באשראי הבנקאי בשנת 2008 היה מהגדולים בתולדות המשק. הבעיה האמיתית היא באשראי החוץ בנקאי. המשבר הכלכלי תקע חברות רבות עם מלאים שאינן מצליחות למכור, וזקוקות לאשראי רב כדי למכור אותו. אנחנו עושים הרבה כדי לסייע לחברות הללו, אבל זקוקים לסיוע גם משוק האשראי החוץ בנקאי".
"אבל מי שחושב שהבנקים יכולים לפתור את הבעיה של חברות שהנפיקו (איגרות חוב, ת.ג) בצורה לא אחראית כדי לגייס הון להשקעות פרועות במדינות שנקלעו למשבר הכלכלי, ומי שמנסה לאנוס את הבנקים לפתור את הבעיה הזאת, נוהג במדיניות חסרת אחריות כלפי המערכת הבנקאית".
מדד העוצמה: טבע ממשיכה להוביל
במהלך הכנס חשפה דן אנד ברדסטריט את נתוני מדד העוצמה, ממנו עולה כי השווי המצרפי של 20 החברות הגדולות במשק הסתכם ב-287 מיליארד שקל - ירידה של כ-54% לעומת השנה שעברה. המדד בוחן את עוצמתן של החברות במשק לפי ארבעה פרמטרים: הכנסות, רווח נקי, הון עצמי ושווי שוק של החברה - במידה שהיא ציבורית.
מהדירוג עולה כי טבע ממשיכה להוביל את המדד, זו השנה השנייה ברציפות. החברה לישראל עלתה מהמקום השלישי לשני. למקום השלישי עלה בנק לאומי, שב-2008 דורג רביעי. במקומות הבאים בדירוג נמצאים אמדוקס (מקום 16 ב-2008), חברת החשמל (29), בזק (8), בנק הפועלים (2), אי.די.בי החזקות (6), פיבי החזקות (12) וצ'ק פוינט (מקום 10 ב-2008).