משפחת קוקוי: החיים בארץ ישראל
לאחר ניסיונות כושלים לייבש את הקרקע בשטח החקלאי שהוחכר להם, נאלצים בני משפחת קוקוי לנדוד ברחבי הארץ ולהתפרנס מעיבוד חקלאי מזדמן. פרק שלישי ואחרון
בפרק זה, השלישי והאחרון בסדרת הכתבות המוקדשת למשפחת קוקוי, נעקוב אחרת עלילות המשפחה לאחר עלייתה לארץ, בשנת 1922. כפי שסיפרנו בכתבה הקודמת, בינואר 1923 חתם אב המשפחה, אשר קוקוי, עם הנציב העליון, הרברט סמואל, על הסכם חכירה של 1,700 דונם ליד עכו.
עד מהרה התברר כי השטח שחכר אשר ממזרח לעין המפרץ בסמוך לנחל הנעמן היה גרוע ולא מתאים לגידולים חקלאיים. השטח הביא על המשפחה צרות והוצאות כספיות בלי סוף. עד אמצע שנות השלושים עשה אשר קוקוי נסיונות רבים כדי לייבש את השטח, שמי התהום שלו היו גבוהים ומליחים. בין היתר הוא ערך נטיעות של אלפי שתילי אקליפטוס, שכל פעם הוצפו, ואף הקים תעלות ניקוז לכיוון הנעמן. אולם רשות הניקוז המנדטורית לא ניקזה את הנעמן וכך נשארו המים עומדים בשטחי קוקוי.
מהגידול הטבעי שהיה במקום אמנם ניתן היה לעשות חציר, אולם השכנים הערבים חמסו את היבול. אשר ביקש הגנה מהמשטרה הבריטית - אולם זו סירבה. לכן הציב שומרים בשדותיו ואף נאסר פעם על שביקש להגן על רכושו. כשפרצו מאורעות 1936 הייתה סכנה גם לנפש, ואשר החליט שהמשפחה תעבור לקרית חיים.
כדי להתפרנס בכל אותן שנים רכש אשר ממחלקת המלחמה בג'נין טרקטור מסוג "הולט", עגלת תובלה, משאית 5 טון, טנדר פורד, 10 צריפי פח, מיכלים ואוהלים. עם ציוד זה היה מבצע בעזרת בני המשפחה עיבוד חקלאי במקומות רבים, ובהם: נהלל, מרחביה, תל עדשים, בלפוריה, ג'דה, קריית צריפין (עפולה), כפר חיטין, תל שמם (כפר יהושע), עין בדה, אורקאני (כפר ברוך), יסוד המעלה, איילת השחר, מחניים, כרכור ועוד. בני המשפחה היו יוצאים עם ציוד העבודה לאיזור בו עבדו, כאשר בימי העבודה היו לנים במבני המגורים הארעיים שהביאו עמם, ואילו בסוף השבוע היו מתקבצים בבית המשפחה.
אשר ועתיל קוקוי נפטרו בשנת 1945 והם קבורים בבית העלמין הישן של חיפה. ילדיהם התפזרו בארץ, למעט לאה שחזרה לקנדה בשנת 1924 למורת רוחו הרבה של אשר. שאול נפטר ממחלה בגיל צעיר בשנת 1929. כיום חיים בני הדור השלישי ואילך למשפחת קוקוי והם מילאו את הארץ.
1. בעת סלילת כביש, על ערמת אבן דֶבֶש, יושב מימין: מאיר קוקוי
2. 1924, הקמת בית החרושת נשר. מאיר בין המקימים
3. 1924, ליד בית משפחת קוקוי, סמוך לעכו. לפני הרכב עומדים אשר ועתיל, בתוך הרכב: הנהג שאול
4. 1925, הקמת תחנת הכח רוטנברג בחיפה. בני משפחת קוקוי השתלבו בהקמה עם הציוד המכאני שלהם
5. 1925, הקמת תחנת הכח רוטנברג בחיפה. לפני המחפר עומד אשר, מאיר מפעיל את המחפר
6. 1925, המשאית של משפחת קוקוי מובילה דוד קיטור לתחנת הכח בחיפה
7. 1925, פריקת ציוד לתחנת הכח רוטנברג מקרון רכבת בחיפה
8 בית הספר בסמ"ת בחיפה בו למד טוביה קוקוי
9. 1926, טרקטור של משפחת קוקוי מבצע חריש עמוק בעמק יזרעאל
10 ליד הטרקטור: אשר, אהרון ונוח
11. טובה קוקוי עם חברה ליד הציוד של המשפחה
12. 1927, חריש עמוק בשדות כפר יהושע. טובה מפעילה את הציוד. לידה: נוח
13. 1934, המשאית של משפחת קוקוי עוסקת בהובלה עבור בית החרושת לגפרורים "נור" הסמוך לביתם בעכו
- לכל הכתבות במדור טיול לעבר