אולמרט בהתבטאות נדירה: "רייס נשארה מבוישת"
רה"מ סיפר כיצד ביקש מהנשיא בוש למנוע תמיכה בהחלטה באו"ם, והשפיל למעשה את מזכירת המדינה. בביקור באשקלון הוא נאם בתקיפות: "הגענו למאני טיים. נמשיך להכות כל זמן שיידרש, בכל הכוח. אי אפשר להיות רכים - זה אנחנו או הם"
ראש הממשלה, אהוד אולמרט, נרגש מהתמיכה במלחמה בעזה, ומגייס את מושגי עולם הספורט כדי להבהיר: אלו הם רגעי ההכרעה. "הגענו להישגים מופלאים בלחימה, היכינו אותם מכות שאין כמוהן. עכשיו הגענו למה שקוראים בכדורסל 'המאני-טיים'. זה רגע המבחן להראות של מי כוח הרצון יותר חזק, שלנו או שלהם".
מלחמת עזה - עדכונים אחרונים:
- הערב: רקטה פגעה בבאר שבע
- פרס: מה שעשינו ב-16 יום לא עשו ב-16 שנים
- "השלב השני מתקרב למיצוי"
- צרפת: לשגר משקיפים בינלאומיים לעזה
אולמרט נשא הערב (יום ב') נאום תקיף במיוחד באשקלון, ובו גם דיבר במונחים נדירים על מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, בעקבות הימנעותה בהצבעה במועצת הביטחון של האו"ם: "היא נשארה די מבוישת, הצעה שהיא הכינה וארגנה, ובסוף היא לא הצביעה בעד".
אולמרט עם השרים וראשי הרשויות, היום (צילום: משה מילנר, לע"ם)
אולמרט ביקש להתפאר ביחסים שרקם עם הנשיא היוצא ג'ורג' בוש, ובאהדתו הרבה לישראל. "ביום שישי לפנות בוקר, כששרת המדינה חשבה להוביל את ההצבעה על הפסקת האש במועצת הביטחון -
אנחנו לא רצינו שהיא תצביע בעד. פתאום הסתבר לנו שצ'יק צ'אק, בתוך עשר דקות יש הצבעה.
"אמרתי 'תשיגו לי את הנשיא בוש בטלפון'. ניסו, אמרו לי שזה נשיא ארצות הברית, ושהוא באמצע הרצאה בפילדלפיה. אמרתי - לא מעניין אותי, אני צריך לדבר איתו עכשיו. הוא ירד מהדוכן, יצא ודיבר איתי. אמרתי לו שלא יכול להיות שארצות הברית תצביע בעד ההחלטה הזאת. הוא מיד התקשר למזכירת המדינה ואמר לה לא להצביע בעד. היא נשארה מבוישת".
הסבלנות פוקעת
אולמרט הסביר לפני כן מדוע יש להמשיך במבצע: "אם אחרי כל המאמץ הזה נגלה שחודרים לעזה טילים שהטווחים שלהם עולים ומגיעים ל-80 ואפילו 100 קילומטר, איך נסתכל על עצמנו? איך יסתכלו עלינו המדינות השכנות? לכן, אין שאלה. אין היסוס. אנחנו רוצים לסיים ובלבד שיתקיימו שני התנאים שאנו מבקשים - הפסקת ירי והפסקת התעצמות החמאס. כל דבר אחר יתקל באגרוף הברזל של עם ישראל, שאינו מוכן יותר לספוג את הקסאמים.
"זה יקח זמן? יקח זמן. אנחנו נמשיך כל זמן שיידרש כדי להסיר את האיום הזה מעל ראשנו", ציין אולמרט בפני שרים וראשי רשויות שבאו לעיר החוף הדרומית מוכת הרקטות.
הוא למעשה רמז על כך שהסבלנות בצמרת הישראלית פוקעת, לקראת אפשרות של כניסה לשלב ג' של המבצע הצבאי בעזה.
ראש הממשלה אמר עוד כי "אני שומע מעם ישראל כולו: תמשיכו ללכת, תמשיכו לצעוד נכון בתנאי שתגיעו להשגים למענם יצאנו למערכה. יש מולנו הרבה ארגוני רצח ובמלחמה הזאת, מה לעשות, אנו לא יכולים להיות רכים. זה עומד על כך שזה או אנחנו או הם".
"1,000 הרוגים? בשבילנו כל אחד הוא עולם ומלואו"
אולמרט ביקש להזכיר שניסה לפעול לשלום: "אני רוצה לומר בזהירות, לא בהתלהמות, שבתקופת כהונתי ניסינו לייצר מומנטום לקראת שלום. קיימנו משא ומתן רציני ביותר עם הפלסטינים - גם ברמת הויתור והפשרה הישראלים. אני מקווה שיום אחד זה גם יבשיל. לא חיפשנו מלחמה, אבל הנסיבות הפכו לבלתי אפשריות. גם כשהכל החל היינו מאופקים מאוד - לא אמרנו שאנחנו רוצים למוטט את החמאס. אני לא יודע אם אפשר להעלים את החמאס - אבל לא אמרנו למוטט.
"רצינו שאנשים כאן בדרום יוכלו לישון, לא ילכו לעבוד בחוסר שקט כשהם דואגים לילדים שלהם ולבני המשפחה. מה, זה מוגזם? זה לא כל מה שמדינה עושה בשביל אזרחיה? שמעתי כל מיני הטפות מוסר מפה ומשם. ואני שואל, אחרי כל מה שהעם הזה עבר, למי יש זכות לומר לנו שאין לנו זכות להגן על בני העם הזה?
"אני אומר, לא מהתלהמות - אם בשבילם 1,000 הרוגים זה מספר חסר משמעות, בשבילנו כל אחד הוא עולם ומלואו. אבל אני אומר שאנחנו נמשיך להכות בכל הכוח, בכל העוצמה, עד שיהיה שקט והירי וההתעצמות תפסקנה", אמר ראש הממשלה.
הוא גם ביקש להדוף את הביקורת על חוסר ההכרעה בקבינט וציין כי "אני שומע שאומרים 'הממשלה הזאת לא יודעת להחליט או לא להחליט'. ואני אומר - קשקוש. הממשלה הזאת קיבלה החלטות קשות שאת רובן אני לא יכול לספר לכם, וטוב שכך".
לבני: עם הטרור לא עושים הסכמים
גם שרת החוץ, ציפי לבני, ביקרה היום בדרום. בשדרות היא נפגשה עם ראש העיר, דוד בוסקילה. "אין ספק שהחמאס הבין שאי אפשר להתגרות בישראל. אין ספק שהוא הופתע בגדול פעמיים - פעם אחת כשיצאו המטוסים לדרך ביום שבת ופעם שנייה כשנכנסנו קרקעית", אמרה לבני.
שרת החוץ התייחסה למשך המבצע: "זוהי מלחמה ארוכה. עם הטרור לא עושים הסכמים – עם הטרור נלחמים וזה המצב שבו אנו נמצאים". מוקדם יותר נפגשה עם פצועים בבית החולים סורוקה בבאר שבע, וביקרה משפחה שכולה בעיר. "מדהים לראות עד כמה העם הזה מאוחד. משפחות הפצועים מרגישות שזה הדבר שהיה מוכרח להיעשות", אמרה.