שתף קטע נבחר

נקמת הישראלים בטורקיה: חרם תיירותי

הישראלים לא קיבלו בהבנה את ההתנגדות הטורקית הנחרצת לפעולות צה"ל בעזה ושלפו את נשק יום הדין: חרם תיירותי. למה אנחנו כועסים כל כך על הטורקים והאם נממש את האיום?

אי אפשר להתעלם מהזעם הרב שמתעורר בימים האחרונים בקרב הקהל הישראלי על העם הטורקי ומנהיגיו, בשל תגובתם למבצע "עופרת יצוקה". ברחבי הרשת כבר רוחשת מחאה, וזו באה לביטוי בדמות .

 

המחאה בטורקיה החלה בתהלוכה של 5,000 איש ברחובות איסטנבול, שכללה הנפת דגלי פלסטין, ושריפת דמויותיהם של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ושל נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש. לא עזרו לכך התבטאויות בוטות של ראש הממשלה הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן, נגד הפעילות הקרקעית של צה"ל ברצועת עזה, אותה כינה "ברוטאלית". 

 

קבוצת הכדורסל בני השרון זכתה לקבלת פנים עוינת במיוחד מהקהל באנקרה, ומשחקה מול טורק טלקום במסגרת היורוקאפ הופסק. למרות האבטחה לה זכו הישראלים, יותר מ-3,500 אוהדים הגיעו אך ורק על מנת להביע את מחאתם כנגד המלחמה בעזה. באולם הונפו דגלי פלסטין, הושמעו קריאות נגד ישראל ועם תחילת המשחק פרץ ההמון המשולהב אל הפרקט.


מפגינים טורקים באנקרה (צילום: אי פי)

 

התגובה הישראלית להפגנות, להתבטאויות המנהיגים ולפגיעה בקבוצה הספורטיבית לא איחרה לבוא. כרגע היא באה לידי ביטוי בעיקר באינטרנט. כך למשל מתגבשת עצומה שבמרכזה קריאה להחרמת הנסיעות לטורקיה, ותיבות הדואר האלקטרוני מופצצות במכתבי שרשרת הקוראים לישראלים להימנע מנסיעות תיירות למדינה. אחד המיילים אף פרסם תמונה אנטי-ישראלית במטרה להוכיח את טענותיו, אולם התברר כי זו צולמה בטורקיה לפני שלוש שנים.

 

אחת השאלות שעולות מפעולות אלו היא מדוע דווקא טורקיה מושכת אש, כאשר קולות זועמים נשמעים במדינות רבות והפגנות נגד ישראל נערכות ברחבי העולם כולו. באתונה, למשל, הפכה הפגנה שנערכה מול שגרירות ישראל לאלימה, בהאג נאספו מאות מפגינים מול שגרירות ישראל ובספרד גינו עשרות אינטלקטואלים ואנשי רוח ספרדים, את הפעולה ברצועה. קולות מחאה נשמעו גם בבלגיה ובשוויץ, ואילו בצרפת אירעו עשרות תקריות אנטישמיות מאז תחילת המבצע.

 

למה דווקא טורקיה?

טל קארו, מנהל אתר "למטייל", אומר כי מספיק להסתכל על מספרי הטיסות מישראל לטורקיה על מנת לקבל תשובה לשאלה מדוע טורקיה חוטפת את רוב חיצי הביקורת הישראלית: "המוני ישראלים טסים מדי שנה לטורקיה, היא קרובה, זמינה, אנשים מבלים בה ונוסעים פעם-פעמיים בשנה. הישראלי אוהב לנכס לעצמו אזורים, כמו למשל סיני, וגם טורקיה נתפסת כ'שלנו'. לכן להפגנות בטורקיה יש השפעה ועוצמה הרבה יותר גדולות מהפגנות בשאר מדינות אירופה".

 

דני צימט, נציג לשכת התיירות הטורקית בישראל, בהחלט מסכים כי טורקיה שונה ממדינות יעד אחרות: "טורקיה הפכה להיות 'בית שני' לחצי מיליון ישראלים שמבקרים בה מדי שנה. זה לא סתם עוד יעד תיירותי. הישראלים, במידה רבה של צדק, נעלבים ממה שהם רואים ושומעים. הישראלים אוהבים את טורקיה ובאים אליה בהמוניהם, ודווקא לאור הקשר החם שנוצר בין הישראלים לטורקיה, הם חשים כמו בן זוג נבגד. לאחר שהיינו כל כך קרובים וחמים אליהם, הישראלים - וגם אני אישית - חשים עלבון מהתגובות".

 

אמנון גופר, מדריך טיולים המכיר היטב את טורקיה, מסביר כי סיבה נוספת לתגובה הרגשית של הקהל הישראלי היא חוסר היכרות עם העם הטורקי. "טורקיה נתפסת כמדינה ערבית מוסלמית, למרות שהיא מדינה חילונית שתושביה מוסלמים, כמו אלבניה ומדינות הקווקז. תושבי טורקיה אינם ערבים, ומהיכרותי את הטורקים, הם עצמם לא אוהבים את הערבים. אני שומע ישראלים שאומרים: 'אני עם הערבים האלה לא מסתובב'. התפיסה של הישראלים שכל מוסלמי הוא ערבי באה מחוסר ידע. טורקיה היא אומה שאוהבת את תושביה. נכון שבשנים האחרונות יש עלייה באיסלאם, אבל העלייה מתונה ולא פונדמנטליסטית. לאומנות יש בכל מקום, גם בארץ".

 

כבוד של הקריאה למחאה במקומו מונח, אבל האם האיום יתממש? האם הנופשים הישראלים יזנחו את טורקיה?

 

"יש משבר, ללא כל ספק, אין הרבה הזמנות חדשות לטורקיה", אומר צימט. לדבריו, "אמנם בעונת החורף אין תנועה רבה לטורקיה, לכן לא מורגש כמעט שינוי, אבל אני מניח שמי שהתכוון לנסוע לטורקיה בחורף באופן ספונטני, כבר לא ייעשה כך". גם קארו מאמין ש"בטיסות הספונטניות יש ירידה, אבל ההשפעה העיקרית על היקפי הטיסות תורגש בעוד חודש-חודשיים, כאשר יגיע זמנן של החופשות המתוכננות לטווח הארוך". כלומר, סביר להניח שמי שמתכננים כעת את נסיעת האביב שלהם, לא יבחרו את טורקיה כיעד הרצוי.

 

קארו מזהה התלבטות אמיתית בקרב המטיילים הישראלים לגבי נסיעה לטורקיה, ואפשר לומר כי תחושת הביטחון האישי התערערה - וזאת למרות שמשרד החוץ לא הוציא שום אזהרה בנוגע לביקור ישראלים במדינה. "הברומטר הכי טוב לשיח הציבורי הוא הפורומים", הוא מספר. "ובפורומים שלנו הגולשים בעיקר שואלים האם בטוח לנסוע, והאם כדאי לנסוע. גולשים הידועים בפורום כאוהבי טורקיה מוצאים את עצמם מסבירים ומגינים על המדינה".


ישראלים בקלאב טורקי (צילום: אורן אגמון) 

 

מה יקרה בטווח הארוך?

קארו: "לגבי העתיד, הכל תלוי במספר פרמטרים: לאן המצב יתגלגל, ואיך העולם יקבל את זה. אני רק יכול להעיד על המטייל הישראלי שיש לו זיכרון קצר. לראיה, התנהלות המטיילים הישראלים אחרי הפיגועים בסיני. בהתחלה מפסיקים להגיע, אבל אז מתחיל תהליך הדרגתי של חזרת הנופשים לסיני".

 

גופר: "הישראלים ישכחו מהר מאוד את האירועים - כמו גם הטורקים. לנו יש זיכרון קצר ואצל הטורקים מחאת הרחוב לא עמוקה כמו שהיא נראית. נקודת הזמן הנוכחית היא זמן טוב לשנוא את ישראל, אבל אני מניח שהמחאה 'תחלוף כמו אבק של קיץ' והיחסים יחזרו למצבם הקודם".

 

צימט מאמין שדווקא הקשר החם בין טורקיה והתיירים הישראלים יסייע להם לחזור זה לזרועותיו של זה במהרה: "במהלך השנים עברנו משברים וקריאות דומות שלא לנסוע לטורקיה. בשנת 2003 למשל, קרא ראש הממשלה של טורקיה למדיניות ישראל בשטחים 'טרור'. הציבור עבר לסדר היום וחזר לבקר בהמוניו את הארץ".

 

ולמרות הכל, גם צימט יודע שהמצב השתנה, ולכן הוא ומשרדו פועלים כעת במרץ להרגעת הרוחות משני צידי המתרס. כלפי הצד הישראלי הוא מסביר שהעם הטורקי לא בהכרח מאמין וחושב כמו ראש הממשלה שלו, ואילו בצד הטורקי הוא פועל לחיזוק הצד הישראלי והסברת הסיבות לתקיפה בעזה. "משהו בהחלט השתנה, ובהחלט יישארו משקעים, וזה טבעי ומוצדק. יחד עם זאת אנו פועלים להרגעת הרוחות".

 

ומה אתם חושבים? ענו על הסקר

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמירות קשות. ראש ממשלת טורקיה
צילום: AFP
מומלצים