רגישות ללקטוז בגיל ההתבגרות: תפריט יומי ועצות
רגישות לסוכר החלב לא דורשת לוותר על כל מוצרי החלב, אבל נדרשת הקפדה ובירור לגבי כל מוצר ופריט מזון. מומחי מנטה מסבירים איך לדאוג לתזונה ראויה, נכונה ומלאה, לנער בגיל ההתבגרות אשר סובל מרגישות ללקטוז
רופא הילדים נראה חסר אונים. דניאל בן ה־14 התייצב במרפאתו כמעט מדי שבוע כשהוא מתלונן על כאבי בטן עזים, שלשולים וחוסר תיאבון. בדיקת הדם לא גילתה איזשהו ממצא ורגע לפני שהחליט לשלוח אותו לגסטרואנטרולוג נפל לאמו האסימון. ”שמתי לב שזה קורה לו לאחר ארוחת הערב”, סיפרה לרופא המשפחה. ”זאת השעה שהוא אוכל מעדני חלב, כריכים עם גבינה רכה ולקינוח מסיים בשתיית חלב או שוקו”. דניאל נדרש לעשות ניסוי ולהימנע במשך כמה ימים משתיית חלב ומאכילת גבינות רכות. הכאבים חלפו כלא היו. ברגע שטעם כף גבינה הם חזרו ובגדול. בדיקה בקופת החולים אימתה את החשד: דניאל סובל מרגישות ללקטוז. רגישות שכנראה התגברה ככל שהתבגר. על שמחת האבחון העיבה השאלה: מה עכשיו? איך בדיוק מכינים לנער מתבגר שמטורף על גלידות ועל מעדני חלב תפריט נטול לקטוז?
גיל ההתבגרות, המוגדר כתקופה שבין תחילת ההתפתחות המינית ועד סוף הגדילה הפיזית (10־21), מאופיין בצמיחה מואצת לגובה, בעלייה במשקל ובגדילה של איברים פנימיים כמו לב, ריאות, עצמות ואיברי מין. המתבגרים מקבלים את צורת הגוף האופיינית לבני מינם. אצל בנים רקמת השומן קטנה, הכתפיים מתרחבות וקיימת בנייה של רקמות שריר. אצל בנות יש עלייה ברקמת השומן בגוף והתרחבות האגן. הצורך בתזונה נכונה בגיל ההתבגרות הוא קריטי. חסרים תזונתיים עלולים לפגוע בצמיחה ולשבש את המערכת ההורמונלית.
אז מהם אותם חסרים? מתי צריכות להידלק הנורות האדומות? מה עושים כדי להבטיח שגם צעירים שאינם אוכלים כמו כולם יתפתחו באופן תקין? המומחים מסבירים איך לדאוג לתזונה נכונה לנערים הרגישים ללקטוז שבחלב ומוצריו.
נורות אדומות
כאבי בטן חוזרים ונשנים, בחילה, שלשולים מתמשכים, גזים ועוויתות בבטן. סימפטומים אלה מופיעים בדרגות חומרה שונות כחצי שעה עד שעתיים לאחר צריכת מוצרי חלב המכילים לקטוז.
אפשר לוותר על חלב, לא חובה לוותר על מוצרי החלב (צילום: אינדקס אופן)
איך מאבחנים?
הבדיקה המקובלת היא תבחין מימן בנשיפה. זאת בדיקה שמטרתה למדוד את מידת הספיגה של הסוכרים במעי הדק. בבדיקה (שנעשית לאחר צום של 12 שעות) שותה החולה משקה המכיל לקטוז, ולאחר מכן, בכל פרק זמן קצוב, הוא נדרש לנשוף אל תוך פייה חד־פעמית, המחוברת למכשיר המודד את ריכוז המימן באוויר שנשאף. רמות מוגברות של מימן בנשימה מצביעות על חוסר יכולת לעכל לקטוז (לקטוז שאינו מעוכל מייצר בתהליך תסיסה גזים שונים כולל מימן. המימן שנספג במעיים הדקים נסחף עם מחזור הדם אל הריאות ונפלט עם הנשימה).
מה חסר לגוף?
בהיעדר הדרכה מסודרת של דיאטנית, עלולים המתבגרים להימנע ממוצרי חלב או להפחית משמעותית את צריכתם, מה שיגרור אחריו חוסר בסידן.
איך מטפלים?
לא חייבים לוותר על כל מוצרי החלב. יש מוצרים שמכילים מעט מאוד לקטוז, כמו גבינה צהובה, יוגורטים. אפשר לצרוך סידן גם ממקורות שאינם חלביים, כמו טופו, סרדינים, פירות יבשים, טחינה, קוקוס או שקדים.
נוסף על כך, אפשר לצרוך את האנזים לקטאז הנמכר כתוסף (ללא צורך במרשם), לפני כל ארוחה חלבית. בנטילת תוסף סידן יש להתייעץ עם דיאטנית.
כדאי לדעת
« בסופרמרקט אפשר למצוא חלב דל לקטוז או חלב המיועד לילדים שגם הוא דל לקטוז.
« מוצרים המכילים לקטוז מופיעים תחת שמות שונים כמו ”מי גבינה” (WHEY), קום (CURD), מוצקי חלב ואבקת חלב.
« אפשר ליטול תוסף לקטאז לפני אכילת מוצר חלב.
« 20% מתרופות המרשם וכ־6% מתרופות הנמכרות ללא מרשם מכילות לקטוז, אם כי בריכוזים נמוכים מאוד (למשל, גלולות למניעת הריון, טבליות נגד צרבת. גם במקרה זה אפשר להיעזר בתוסף לקטאז לפני נטילת התרופה).
« ברוב המקרים מחסור בלקטאז הוא מצב המתפתח באופן אבולוציוני. אחרי גיל שנתיים מתחילות רמות הלקטאז לרדת באופן טבעי, וככל שהרמות נמוכות יותר, כך קשה לפרק לקטוז.
« יש להבחין בין אי סבילות ללקטוז לאלרגיה לחלבון החלב (תופעה נדירה יותר). במצב של אלרגיה, מוצרי חלב עלולים לגרום לשורה של תופעות לא נעימות כמו ליחה, נזלת, פריחות, הקאות, דמע בעיניים. הבדיקה של אלרגיה לחלבון החלב נעשית ומטופלת על ידי אלרגולוג ולא גסטרואנטרולוג.
תפריט יומי לרגישים ללקטוז (בנים): 2,000־2,400 קלוריות
- בוקר: כוס וחצי קורנפלקס + כוס וחצי חלב סויה. לגיוון: 2 פרוסות לחם עם רבע אבוקדו או מעדן סויה + חטיף אנרגיה או 2 פירות.
- בבית הספר: 10:00- לחמנייה/פיתה עם חביתה + ירק או מרוחה באבוקדו (אם לא נכלל בארוחת הבוקר) + פרי. 12:30־13:00 - כריך עם חצי קופסת טונה בשמן או 2 פרוסות פסטרמה + כף חומוס או מיונז + ירק.
- צהריים: חזה עוף או עוף בגריל ללא עור או 2 שיפודי עוף או פרגיות או 2־3 קציצות מבושלות או דג בתנור + כוס וחצי פסטה או פירה/תירס/אפונה או 3 תפוחי אדמה/בטטה + סלט ירקות טריים/מבושלים + כפית שמן או כף טחינה/חומוס/רוטב אלף האיים או מרק ירקות הכולל כפית שמן זית + פרי.
- ביניים: חטיף.
- ערב: 3 פרוסות לחם או פיתה/לחמנייה + חצי קופסת טונה בשמן, מסוננת / 2־3 פרוסות פסטרמה/2־3 כפות גבינת טופו/מעדן סויה + סלט ירקות + 6 זיתים או כפית שמן זית או כף טחינה או רבע אבוקדו. גיוון: אפשר להכין פיצה ביתית על בסיס פיתה עם 1־2 פרוסות גבינה צהובה מטופו. את הסלט אפשר להמיר במרק ירקות.
- לילה: מעדן סויה.
« כדי להתאים את התפריט לנערות מומלץ להוריד כריך אחד מתוך השניים בבית הספר ולצמצם 1/3 מהכמות שאוכלים בבוקר, בצהריים ובערב.
ייעוץ מקצועי: ד”ר אילה ירון, רופאת ילדים וגסטרואנטרולוגית בכירה מהמרכז הרפואי לילדים דנה (איכילוב); ד”ר רלי אבל, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, שירותי בריאות כללית, מחוז מרכז; טובה אברמוביץ’, דיאטנית קלינית, יועצת תזונה ארצית בקופת חולים מאוחדת, יעל דרור־סרוסי, דיאטנית קלינית וספורט, מנהלת התזונה במרכז הרפואי ”מדיקס”