שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

"הוסכם על הפסקת אש לשבועיים והמשך דיונים"

גורמים פלסטינים אמרו אמש ל-ynet כי ישראל וחמאס הסכימו על הפסקה בלחימה שתחל בטווח של 72 שעות ותימשך כשבועיים, במהלכם ידונו במנגנון הפיקוח במעברים, בנסיגת כוחות צה"ל ובהסרת המצור. החשש: חוסר הסכמה יביא להמשך לחימה

מקורות פלסטינים אמרו אמש (יום ה') ל-ynet כי ישראל וחמאס הסכימו על כל הקווים הכלליים המרכיבים את היוזמה המצרית להפסקת הלחימה בעזה. על פי הדיווח, הצדדים הסכימו על הפסקת האש, מנגנון הפיקוח בסוגיית ההברחות, עניין המעברים והסרת המצור.

 

מלחמת עזה - דיווחים אחרונים:

 

לטענת המקורות, שני הצדדים צפויים להסכים על הפסקת אש שתחל ככל הנראה בטווח של 72 השעות הקרובות, והיא צפויה להימשך בין שבוע לשבועיים. במהלך תקופה זו תידון בראש ובראשונה סוגיית נסיגת צה"ל מן הרצועה ומועד ביצוע הנסיגה. מקורות פלסטינים מעריכים כי נסיגת  צה"ל חזרה אל שטחי ישראל תהיה מהירה.

 

לפי המקורות, בעניין מנגנון הפיקוח הוסכם שנוכחות הכוחות הבינלאומיים תהיה בצד הפלסטיני של ציר פילדלפי. בסוגיה זו צפויים הצדדים להתדיין סביב הזהות המפקחים והכוח הבינלאומי: שחמאס יהיה מעונייין בכוחות מטורקיה, בעוד ישראל צפויה לדרוש נוכחות מערבית מוגברת.

 

במקביל, תחל מצרים בהפעלת ציוד הפיקוח שנשלח מארצות הברית. מדובר במנגנון שאמור לצמצם עד לאפס את הברחות כלי הנשק במנהרות החמאס באזור רפיח. קצינים ופקחים מצרים עברו בחודשים האחרונים אימוני הדרכה בטקסס והם אמונים על הפעלת הציוד המשוכלל, הצפוי להיכנס לפעולה בימים הקרובים.

 

בעניין המעברים, הבסיס להפעלתם ובפרט מעבר רפיח, יהיה על בסיס הסכם 2005 קרי - נוכחות של פקחים אירופים, מצלמות של הצד הישראלי במעבר ונוכחות של כוח מטעמו של נשיא הרשות מחמוד עבאס (אבו מאזן). גם לחמאס תהיה נוכחות במעבר, אולם מיקומה טרם נקבע. במקביל, תדרוש ישראל כי הארגונים הפלסטינים יפסיקו לפעול לייצור אמצעי לחימה בתוך רצועת עזה.

 

חשש: חוסר הסכמה יביא לחידוש הלחימה

קצב פתיחת המעברים, כמו גם הסרת המצור, תלוי במידת ההיענות לתנאים שישראל תעלה בתמורה - כשבראש ובראשונה סוגיית שליט. בנוסף, על פי המקורות הפלסטינים תדרוש ישראל כי לא יהיה ניסיון של חמאס או ארגונים הפלסטינים להוציא אל הפועל פיגועים מתוך הגדה המערבית אל תוך ישראל בתגובה לפעולה ברצועה.

 

ל-ynet נודע כי ישראל דורשת כי מספר האנשים שלא יתאפשר מעברם מרפיח יעמוד על 5,000 בני אדם. על פי המקורות, מצרים מעוניינת מאוד להגיע לעסקה, גם כדי שהדבר יאפשר לה את פתיחת המעבר שהפך מנוף למתקפה עליה מצד גורמים בעולם הערבי. על פי ההערכות, הנסיבות שיווצרו בשטח בתחילת הדיונים ישפיעו רבות על מהלכם. עם זאת, אם לא תתקבלנה הסכמה בכל הסוגיות, ישנו חשש כי ההסלמה הצבאית תתחדש בתוך שבוע או שבועיים.

 

סוגיית הדיאלוג הפנים-פלסטיני אינה צפויה לידון בשלב הזה בין חמאס למצרים, והדבר יתאפשר ככל הנראה רק לאחר השגת ההסכם בתקופת ההפוגה והפסקת האש. המקורות מסרו כי תקופת הרגיעה המחודשת תעמוד על שנה לכל הפחות, וההערכה היא כי היא צפויה להימשך אף יותר. לדבריהם, חמאס "מוחלש" יסכים לרגיעה ארוכה יותר כדי להתאושש מהמערכה הנוכחית.

 

אם יצא לפועל, צפוי ההסכם לתת מענה לדרישות הישראלים בסוגיית ההברחות, הפסקת ירי הרקטות ודיון רציני בעניין שליט. לחמאס הוא ייתן את פתיחת המעברים, הסרת המצור ותפקיד רשמי מוכר בעניין המעברים. אבו מאזן יקבל דריסת רגל מחודשת ברצועה, גם אם בשלב הראשון רק במעברים, ולמצרים יאפשר הדבר את פתיחתו של מעבר רפיח.

פורסם לראשונה 15/01/2009 23:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נציג חמאס לשיחות בקהיר
צילום: AP
כוחות צה"ל בעזה
צילום: רויטרס
מומלצים