לחשוב מחוץ לחלון: כך הפכה Windows ללהיט
השנה חוגגת Windows את יום הולדתה ה-25. חשבתי לתומי שמיקרוסופט היתה בהחלט עשויה לנטוש את הרעיון של Windows, לאחר הכשלונות השיווקיים של המוצרים המתחרים שהולידו את השוק. זה לא קרה
בתחילה יושם רעיון החלונות בכלי עסקי יצרני בשם Interface Manager, שהיה למעשה תגובה של מיקרוסופט להכרזת חברת VisiCorp על תוכנת VisiON. חברת VisiCorp המציאה את VisiCalc, הגיליון האלקטרוני המקורי של IBM PC. בתערוכת Comdex שנערכה בשנת 1982 הציגה VisiCorp ממשק משתמש מהפכני וחדשני, שעשה רושם שהחברה צועדת בבטחה לעבר שוק מערכות ההפעלה. מיקרוסופט (או במילים אחרות - ביל גייטס) נכנסה לפאניקה, שכן היא היתה הבעלים החוקי והרשום של שוק מערכות ההפעלה בעולם המחשבים השולחניים.
מה לעשות? טוב, הדבר הראשון שחובה לעשות זה להכריז על מוצר זהה, וזה בדיוק מה שמיקרוסופט עשתה בתערוכת Comdex העוקבת בשנת 1983. כאן מתחיל הסיפור שלנו לקבל תפניות מפתיעות.
חודש לפני השקת המוצר מבית מיקרוסופט היה ברור שמכירות VisiOn בקאנטים. גם מחשבי אפל עם Lisa, ממשק משתמש גרפי יליד 1983, לא ממש נמכרו בהיסטריה. בו זמנית, שום דבר לא זז בחזית Xerox Star, שכזכור היתה זו שהמציאה את רעיון ממשק המשתמש הגרפי.
חשבתי לתומי שמיקרוסופט היתה בהחלט עשויה לנטוש את הרעיון Windows לאחר הכשלונות השיווקיים של המוצרים המתחרים שהולידו את השוק. היה זה סטיב ג'ובס שהותיר את הרעיון בחיים. כשמהנדסיו עיצבו מחדש את Lisa ובראו את מקינטוש גרסת 1984 היכה המוצר גלים רבים. אז התחילה מיקרוסופט לקחת את נושא ממשק המשתמש הגרפי ברצינות.
מיקרוסופט מיירטת מהר
בינתיים, שחקנים נוספים נכנסו למשחק והפעילו לחץ נוסף על מיקרוסופט. ביולי 1985 הופיעה לה כך פתאום מערכת
ההפעלה GEM OS. פיסת קוד זו מבית חברת Digital Research, שהוכתה פעם אחר פעם על ידי מיקרוסופט, התפתחה להיות מערכת הפעלה ראויה שמבוססת על שימוש בעכבר בנוסף למקלדת. היא אפילו הספיקה לתפוס קצת תאוצה לפני שמיקרוסופט יירטה אותה. היא יצאה לפרישה מוקדמת כמערכת ההפעלה של Atari PC, ואיבדה את אחיזתה בעולם המחשוב העסקי.
מספק חודשים לאחר מכן הופיעה Workbench, מערכת ההפעלה מבית אמיגה, שהציעה ממשק משתמש גרפי מדליק למדי. עד היום, אין מוצר מבית מיקרוסופט שמצליח לנהל ריבוי משימות באופן מוצלח יותר מהמוצר ההיסטורי של אמיגה. בתערוכת Comdex 1985 הציגה מיקרוסופט לראווה את Windows 1.0. זה היה מוצר נלעג שלא היה יותר ממעטפת על גבי DOS. לכל היותר הוא עורר סקרנות אינטלקטואלית, והמכירות היו בהתאם.
את החלונות היה ניתן לסדר כאריחים ולא לערום אותם. הוא היה מצויד בשעון מכוער, בכלי מזעזע לעריכת טקסט ובמשחק מיתולוגי בשם Reversi. בהשוואה למקינטוש של אותה תקופה היה המוצר מעורר רחמים. אבל למרות חבלי הלידה הקשים, מישהו במיקרוסופט היה משוכנע שממשק המשתמש הגרפי הוא העתיד, והחברה המשיכה בכיוון. המפתח להצלחה, כך אני סבור, היה שיתוף הפעולה בין מיקרוסופט לבין IBM בפיתוח OS/2. מיקרוסופט יצרה מצב בו היא יכולה לנטוש את הספינה ולקחת עימה את הפיתוחים החדשים בתחום הממשק, על מנת לשלבם ב-Windows.
דרך ללא מוצא
הידע שרכשה שימש אותה ביצירת Windows 3, שהיתה פונקציונלית ופופולרית, ויותר מכל היתה אבן דרך במסלול
שהוביל למכירות השיא של חלונות 95. האחרונה שלטה בעולם מערכות ההפעלה השולחניות באופן חסר תקדים. מיקרוסופט פיצחה את כללי המשחק. הביטחון העצמי המופרז התבטא בנסיונות דוגמת מיקרוסופט בוב - תוכנת מעטפת שנועדה לשוות לשימוש במחשב חוויה של תוכנית מונפשת. הכישלון היה צורב. מערכת ההפעלה חלונות המשיכה להשתפר עד להשקת Windows 2000, אותה מחשיבים רבים כפסגת ההתפתחות של חלונות.
כיום אנו נמצאים פחות או יותר בדרך ללא מוצא, למרות שאף אחד לא רוצה להודות בזה. לחלונות של מיקרוסופט מלאו 25 שנים, ואולי כדאי להחליפם במשהו חדש וטוב יותר.
כשהציגה מיקרוסופט את חלונותיה לראשונה, אז בשנת 1983, היה רונלד רייגן נשיא ארה"ב, זו היתה השנה בה הושקו מסרטות הוידאו והוקרן הסרט שובו של הג'דאי. חברת Osborne Computer Corp פשטה רגל, והמפעיל הסלולרי המסחרי הראשון החל למכור ניידים. דברים רבים קרו מאז 1982. חלקם נעלמו כלעומת שבאו, בעוד שהחלונות נשארו איתנו. אולי אפשר להיפרד סופסוף מהדימוי החלונאי הזקן? הגיע הזמן לחשוב מחוץ לחלון.
המאמר פורסם במקור בגליון דצמבר של PC Magazine. לרכישת מינוי