"מתכוונים לחפש גז בכל השדות שמסביב לתמר"
ישראמקו ודלק מדווחות כי עתודות הגז הטבעי במאגר תמר 1 שמול חיפה הם כמעט פי 3 מכמות הגז של ים תטיס ליד אשדוד. הפוטנציאל הכלכלי מגיע ליותר מ-15 מיליארד דולר. מניית ישראמקו מזנקת בכ-105% ומניית דלק אנרגיה בכ-60%
חברות האנרגיה ישראמקו ודלק, בעלות השליטה בקידוח תמר 1 מול חיפה, דיווחו הבוקר (יום א') לבורסה כי עתודות הגז הטבעי שזוהו בקידוח משמעותיות ביותר. לפי הדיווח שהעבירה החברה, זוהו בקידוח שלושה מאגרים באיכות גבוהה, הכוללים שכבות חול בעובי כולל נטו של כ-140 מטר המכילות גז טבעי.
"זהו יום חג בשבילנו", אמר ל-ynet יו"ר דלק, גבי לסט, "כל מה שאנחנו צריכים לעשות כאן הוא להיצמד למספרים של חברת נובל, שמבצעת את הבדיקות. לפי המספרים שלהם אין ספק שיש פה תגלית ענקית. מה שחשוב לציין זה שיש לנו רישיונות לקדוח בכל השטח שמסביב לקידוח, על שטח גדול פי כמה וכמה משטח הקידוח עצמו, כולל השטח שבקפריסין, וזה אזור שבניגוד לשטח הקידוח עדיין לא נחקר בצורה גיאולוגית. ואנחנו מתכוונים לחפש שם".
בעקבות הפרסומים על הגילוי, מזנקות מניות ישראמקו ודלק באופן חסר תקדים: מניית דלק אנרגיה שבשליטת יצחק תשובה מזנקת בכ-60% ומניית ישראמקו מזנקת בכ-105%. הגילוי עשוי להביא לכך שדלק, שלאחרונה התגלו סימני שאלה לגבי יכולתה להחזיר את איגרות החוב שהשאילה, תעמוד בכל התחייבויותיה.
מאגר הגז ליד חיפה: 15 מיליארד דולר בים התיכון
האם ישראל תקנה יותר גז ישראלי ופחות גז מצרי?
לפי מבחני ההערכה, פוטנציאל עתודות הגז הטבעי בקידוח הם כמעט פי שלוש מכמות הגז הטבעי ששותפות הגז הטבעי ים תטיס (גם היא בשליטת דלק) שואבת במאגר הגז הקיים שלה, ליד אשדוד - כ-30 BCM. המאגר מספק כמחצית מאספקת הגז הטבעי של חברת החשמל, המשמשת לייצור של כ-15% מהחשמל בישראל.
כפי שפורסם ביום שישי ב"כלכליסט", מסתבר שכמות הגז שהתגלתה במאגר גדולה מההערכות המוקדמות, העומדות על -110 מיליארד מטר מעוקב. שוויים הכלכלי של 110 מיליארד מטר מעוקב גז טבעי מגיע ליותר מ-15 מיליארד דולר. הפוטנציאל הכלכלי של המאגר מגיע, איפוא, ליותר מ-15 מיליארד דולר.
הקידוח, המבוצע בידי חברת נובל אנרג'י, נפתח בעומק מים של 1,680 מטר ומגיע לעומק של 4,900 מטר. בקידוח זוהו שלושה מאגרים באיכות גבוהה הכוללים שכבות חול בעובי של כ-140 מטר המכילות גז טבעי. העובי והאיכות של המאגרים במקום הקידוח טובים יותר מההערכות המוקדמות של נובל. בנובל מעריכים כי יש אינדיקציות לכך שעתודות הגז בקידוח משמעותיות ביותר. מדובר בתגלית הגז הגדולה ביותר בתולדותיה של נובל.
במהלך שלושת השבועות הקרובים תבצע נובל מבחני הפקה כדי לבחון את קצב ההפקה היומי של הגז, ולאחר מכן יתחילו בביצוע קידוחים נוספים.
שר התשתיות: הישג גדול בקנה מידה בינלאומי
שר התשתיות הלאומיות, בנימין (פואד) בן אליעזר, עדכן את הממשלה על הממצאים העולים מקידוח הגז הטבעי תמר 1 מול חופי חיפה. מוקדם יותר הבוקר שוחח השר בן אליעזר עם יצחק תשובה, מבעלי קבוצת דלק השותפה בקידוח, וברך אותו על התגלית: "זהו הישג גדול בקנה מידה בינלאומי. השדה יכול לספק תשובה לישראל לשני העשורים הבאים, ואין זה דבר של מה בכך".
בן אליעזר אמר לממשלה: "בהתבסס על הדיווח של החברות, אנחנו עדים לרגע היסטורי שלא לומר מכונן עבור משק האנרגיה בישראל. אם אכן יסתבר תוך מספר שבועות, כי האינדיקציות שהתקבלו בימים האחרונים נכונות, אזי מדובר בתגלית הגדולה ביותר בהיסטוריה של מדינת ישראל מאז ומעולם".
עם זאת, אמר בן אליעזר כי "למרות החדשות הטובות, קידוח תמר לא פותר את כל בעיות משק האנרגיה ישראל, בכלל זה הגז הטבעי. החדשות משפרות ללא הכר את מצבנו, אך הן אינן באות על חשבון פתרונות ופרויקטים אחרים אותם אנחנו מקדמים בימים אלה, בכלל זה פרויקט ה-LNG (גז טבעי נוזלי)".
מנהל מינהל רישוי אוצרות הטבע, ד"ר יעקב מימרן, הממונה על נושאי הנפט, אמר כי "אין לי ספק כי התגלית הנוכחית תגביר את ההשקעות והחיפושים בתחום".