אפייה מדוייקת: איך קונים מאזניים דיגיטליים?
מה צריך לבדוק כאשר קונים מאזניים דיגיטליים? דיוק של גרם בודד? חיבור לחשמל? אחריות לשנתיים? יעל גרטי מגישה מדריך שימושי קצר
כל קונדיטור יסכים איתי, שאפייה היא מדע מדויק, ושאחד המכשירים ההכרחיים לאפיית עוגות הוא מאזניים דיגיטליים, מדוייקים ברמת הגרם הבודד. מתכונים מסוימים מציינים אמנם את הכמויות בכוסות ובכפות, אך כיוון שכל אופה מצוייד בכוס בגודל מעט שונה (וגם מדידת כפות איננה בהכרח אחידה), מומלץ להצטייד במאזניים דיגיטליים. בבואכם לאחת החנויות המתמחות באוכל תתקלו במגוון דגמים של מאזניים דיגיטליים, במחירים הנעים בין 134 שקלים ל- 630 (!) שקלים. כיצד בוחרים? לשם כך התכנסנו כאן.
מכאניים או דיגיטליים?
ראשית, יש לומר מאזניים ולא משקל, כפי שטועים רבים, משום שמשקל הוא התוצאה שמשקְפים המאזניים, ולא המכשיר עצמו. קיימים שני סוגי מאזניים לאפייה ביתית: אנלוגיים, הקרויים גם מכאניים – ודיגיטליים, הקרויים גם אלקטרוניים. המאזניים האנלוגיים מבוססים על קפיץ, ואינם מדוייקים דיים לצרכי אפייה, משום שהם משתנים נוכח שינויי טמפרטורות והופכים פחות ופחות מדוייקים כשהקפיץ מתבלה. המאזניים הדיגיטליים, לעומתם, מבוססים על חיישן אלקטרוני הממיר את לחץ המשקל לאות חשמלי. כיוון שאין במאזניים אלה חלקים נעים (דוגמת קפיץ) הקשורים במדידה עצמה, השפעת פרמטרים כגון התבלות קפיצים או שינויי טמפרטורה איננה קיימת.
כיצד בוחרים מאזניים דיגיטליים?
"כדאי לבחור במאזניים בעלי משטח שקילה מתכתי, כדי שניתן יהיה לנקותם בקלות, ושגוף השקילה יהיה ממוגן, כך שלא יתקלקל אם ירטב", אומרת שף-קונדיטורית אסטלה מושקוביץ-בלפר מבית הספר לקונדיטוריה 'אסטלה'. "מומלץ לבחור במאזניים בעלי משטח שקילה גדול, כך שניתן יהיה לראות את תוצאות השקילה גם אם מניחים עליהם קערה גדולה, וכדאי לבחור במאזניים בעלי חיבור לחשמל, ולא במאזניים המתבססים על סוללות בלבד. באשר לרמת הדיוק של המאזניים, הדבר תלוי בנפח העבודה של האופה. למי שאופה לעתים קרובות אמליץ על מאזניים ברמת דיוק של גרם בודד. מאזניים שיכולים לשאת 1-2 ק"ג מתאימים אולי למי שאופה עוגה ורבע בשנה, אך לאופים רציניים מומלץ לבחור במאזניים שיכולים לשאת עד 5-6 ק"ג. כמובן שכדאי לבחור במאזניים שמבטיחים אחריות למשך פרק הזמן הארוך ביותר. שמו של היצרן אינו חשוב, אך חשוב לרכוש את המאזניים מחנות מוּכּרת, שתכבד את האחריות שהיא מבטיחה".
"הנקודות החשובות ביותר בבחירת מאזניים דיגיטליים הן יכולת השקילה ורמת הדיוק", אומר שף-קונדיטור אורן גירון מבית הספר 'עושים בישול', "כאשר מומלץ לבחור במאזניים המסוגלים לשאת עד 5 ק"ג ומדייקים ברמת הגרם הבודד. הנקודות הבאות שיש לבדוק הן משטח שקילה גדול דיו, גודל הצָג וקלות ההפעלה והאיפוס".
(צילום: אסף אמברם)
"אין צורך להשקיע סכומים מטורפים ברכישת מאזניים דיגיטליים", אומר דוד לייזר, מנכ"ל חברת 'ניוטק איילון' העוסקת בייבוא מאזניים, "מאזניים בעלות של עד 350 שקלים מספיקים בהחלט לאופה הביתי. ככל שהמאזניים יותר זולים, איכות רכיביהם ירודה, ומכאן שלא יאריכו ימים. בבחירת מאזניים מומלץ לוודא שהם ניתנים להפעלה הן על-ידי חשמל והן על-ידי סוללות, ושיהיו מצויידים במנגנון כיבוי עצמי, כדי שהסוללות לא יגמרו מהר. חשוב לבחור במאזניים בעלי רמת דיוק של גרם בודד וכושר שקילה של עד 3 ק"ג. כושר שקילה מעבר לזה יכול להוות בונוס, אך איננו הכרחי עבור האופים הביתיים. בנוסף, חשוב לרכוש מאזניים מבית עסק שמספק תעודת אחריות. כיוון שכל המאזניים הדיגיטליים מיוצרים בסין, גם אם הפירמה היא אנגלית, דוגמת 'סאלטר', או גרמנית, דוגמת 'ד"ר אוטקר', אין חשיבות לפירמה. כדי לבחון את המאזניים בחנות ניתן להניח עצם כלשהוא, השוקל עד שליש מכושר השקילה של המאזניים, על כל אחת מפינות מגש השקילה. אם התקבלה תוצאה זהה בארבע פינות מגש השקילה, המאזניים טובים".
קניתם מאזניים דיגיטליים? כך תשמרו עליהם
- הפלת המאזניים לרצפה, או הפלת חפצים על המאזניים יכולה להסב להם נזק בלתי-הפיך.
- דוד לייזר ממליץ לבדוק את מצב הסוללות מעת לעת, שכן סוללות שאינן באיכות גבוהה עלולות לפתח קורוזיה, לדלוף לתוך המאזניים ולהסב נזק חמור.
מחירים לדוגמה
ביקשתי מידע אודות מאזניים דיגיטליים מתשע חנויות מתמחות וליקטתי רשימה בת 26 דגמים. על סמך המלצותיהם של המומחים דלעיל, בחרתי עבורכם 9 דגמים שלפי הנתונים המפורטים בטבלה, מספקים תמורה טובה לכסף. אין לראות ברשימה זו המלצה אישית.
הרשימה מסודרת מן המאזניים הזולים ביותר ליקרים ביותר. כל המאזניים שבטבלה מדוייקים עד לרמה של גרם אחד.
דגם | משקל מירבי (ק"ג) | אחריות | מחיר (שקלים) | להשיג ב: |
Yeshm | 3 | שנה | 149 | "מר קייק", נתניה |
Yeshm | 5 | שנה | 169 | רשת "קוקסטור" |
salter -1030 | 5 | 10 שנים | 188.5 | "לגעת באוכל", ראשל"צ ורעננה |
korona | 5 | שנתיים | 189.9 | "סו שף", חיפה |
camry - 3252
|
5 | שנה | 199.9 | "ספייסס", הדר יוסף, יהוד וצומת בילו |
camry - EKD150 | 5 | שנה | 234.9 | "פורשף", תל אביב |
Soehnle | 5 | 5 שנים | 270 | "גרובשטיין", תל אביב |
KDS - 5000/1 | 5 | שנה | 320 | "עושים בישול", הרצליה פיתוח |
NIA6000
|
6 | שנה | 330 | "אסטלה"-בית ספר לקונדיטוריה, גבעת שמואל |
צילום: אסף אמברם. לאתר שלו הקליקו כאן