התלבטות במצרים: להחרים את ישראל או לא?
הארגונים החזקים במשק המצרי לא נעתרו ללחצי הרחוב ונמנעו מלקרוא לחרם מסחרי על ישראל. לדבריהם, אין לארגונים יכולת לכפות על החברים בהם להפסיק את הסחר, ומדובר בהחלטה אישית בלבד. ככל הנראה, המשבר הכלכלי העולמי משפיע על ההססנות לפתוח בחרם
המבצע ברצועת עזה עורר תחושות קשות ברחוב המצרי כנגד ישראל, ובאופן טבעי שבו ועלו הקריאות להפסיק את יחסי המסחר עמה. אך הארגונים החזקים במשק המצרי לא נעתרו ללחץ הכבד, ונמנעו מלקרוא לחרם.
איחוד לשכות המסחר המצרי, הגוף המסחרי המאורגן החשוב והגדול ביותר במצרים, אמנם פירסם הודעת גינוי חריפה נגד המתרחש ברצועה, אך נמנע מלקרוא לחבריו להחרים את עמיתיהם מישראל. מוחמד אלמסרי, נשיא האיחוד שהוקם בשנת 1923 ומונה כ-3.5 מיליון חברים, הסביר כי לארגונו אין יכולת לכפות על חבריו להפסיק את הסחר עם ישראל. "מי שרוצה להחרים שיחרים", אמר אלמסרי.
עמדה דומה השמיע גם יו"ר ארגון התעשיינים המצרי, הנחשב לגוף החשוב בענף התעשייה בארץ הנילוס. יו"ר הארגון גלאל א-זורבה מסר כי ארגונו לא יכול להוציא הוראה להחרים את ישראל, שכן מצרים מחויבת להסכם QIZ המאפשר יצוא מוצרים משותפים לשוק האמריקני בתנאים מועדפים. ארגון התעשיינים המצרי מייצג 22 אלף מפעלים מעשרה מגזרים שונים ובהם מועסקים כשלושה מיליון איש.
לפי נתונים מצריים, הסחר הדו צדדי בין ישראל לבין מצרים הסתכם בשנת 2008 בכ-4 מיליארד דולר, ללא הנפט והגז. מוצרי הסחר העיקריים בין המדינות כוללים מלט וברזל וכן מוצרים הקשורים בתעשיית הטקסטיל.
יו"ר חברת אבו זעבל לדשנים, ד"ר שריפ א-גבלי, המשמש גם כראש איגוד המשקיעים בעיר סאדאת, הצהיר אף הוא כי חרם של חברות הדשנים על ישראל הוא בגדר "החלטה אישית". הוא הדגיש כי גם אם מתקיים יצוא של דשנים ממצרים לישראל, מדובר בהיקפים שוליים בלבד.
מי שכבר לא נושא בתפקידים רשמיים, דוגמת מחמוד אלערבי, מביע תמיכה בהכרזת חרם מסחרי על ישראל. אלערבי, שבעבר שימש כיו"ר איחוד לשכות המסחר וכיום מכהן כנציג טושיבה במצרים, הצהיר כי זוהי חובה להכריז חרם מלא על ישראל. לדבריו, אין צורך לחכות להוראה רשמית. "החרם הוא עניין עקרוני", הוא מסר.
נראה כי עאטף אלאשמוני, סגן יו"ר לשכת המסחר והתעשייה בקהיר, היטיב לבטא את המצב המבולבל של הסוחרים המצרים כלפי ישראל. הוא סבור כי מנהיגי ערב - המתכנסים השבוע לפסגה כלכלית ראשנה מסוגה בכווית - יהיו חייבים להכריע בעניין. "כל אחד חושב 1,000 פעמים לפני שהוא יחליט להחרים את ישראל, וזאת בגלל המשבר הכלכלי. אולי נקבל תשובות ברורות יותר לנושא במהלך הפסגה הכלכלית", סיכם אלאשמוני.
ד"ר גיל פיילר הוא מנכ"ל אינפו פרוד מחקרים ודורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר.
הפגנה נגד ישראל בקהיר
צילום: AP
מומלצים