שתף קטע נבחר

מדריך: המחשב רועש - מה אפשר לעשות?

מחשבים רועשים הם מטרד לאוזן. לו היה עולם המחשוב האישי בחיתוליו, היה ניתן לטעון שמחשב שקט הינו סוג של מותרות. כיום יש לנו כבר מספיק סיליקון, אינצ'ים ופריימים לשנייה, כדי לטפל במה שבאמת צריך טיפול: הרעש

רעש הוא אחד מאבות הנזק של העולם המודרני. הוא מפריע להירדם, פוגע בפיריון העבודה והלימודים, ועל פי מחקרים רבים עלול לגרום לפגיעה ממשית בבריאותנו הנפשית והפיזית. המחשב, חלק בלתי נפרד מסביבת העבודה והמגורים, עלול להיות מטרד רעש לא קטן.

 

רוב המשתמשים לומדים לחיות עם הזמזום שלו, כאילו הוא גזירה טכנולוגית משמיים - סוג של מס אקוסטי. אנו מעלימים אוזן נוכח רעשי המדחפים, הבוכנות ותאי השרפה שמתרגשים להם תוך כדי לעיסת הכונן הקשיח, קריאה מהתקליטור וחיסול מפלצות תלת ממדיות באמצעות פוליגונים שיורה כרטיס המסך.

 

אני מגזים, כמובן. כל מי שגר ליד כביש מהיר מעיד שהוא שומע אותו בעיקר בהיעדרו, כשהתנועה נעצרת ביום הכיפורים. החיים בקרבת המחשב גם אינם דומים למגורים בסמוך לכביש מהיר או שדה תעופה, אולם בעוד שקשה מאוד להשתיק את המכוניות והמטוסים ולהרחיק את המנחת - יש הרבה מה לעשות לגבי רעשי המחשב.

 

סדר עדיפויות ומודעות

שקט, מסתבר, אינו נתפס כרכיב חשוב מספיק במפרט המחשב. המודעות לנושא ירודה, וכך גם מקומו של השקט בסדר העדיפויות: האם מחשב כלל יכול להיות שקט, עם כמות כה גדולה של חלקים נעים? בנוסף, כבר השקענו את כל התקציב בכרטיס המסך ובמעבד. למי יש כסף לשלם פרמיית שקט, במיוחד בעת משבר כלכלי? כך חותכים בהוצאות כשמגיעים לסעיף זה, והופכים את המחשב הביתי -  לדג שתקני.

 

לו היה עולם המחשוב האישי בחיתוליו, היה ניתן לטעון שמחשב שקט הינו סוג של מותרות. לו היינו עדיין צריכים לצופף טרנזיסטור לטרנזיסטור, ליבה לליבה וגיגהבייט לגיגהבייט כדי לבצע את המשימות להן אנו מצפים ממחשב מודרני, הייתי ממתין לפני שהייתי ממליץ לשלוף את כפתור Mute.

 

כעת, בשנת 2009, כשההתלבטות היא בין שתיים לארבע ליבות של מעבד מרכזי ושל מעבד גרפי, ובין שניים לשישה-עשר גיגהבייט של זיכרון RAM, יש לנו כבר מספיק סיליקון, אינצ'ים ופריימים לשנייה, כדי להתחיל לעסוק בדברים שהופכים את המחשב ממכונה משומנת נטו, למכלול שמתאים קצת יותר לאוזן של המשתמש האנושי.

 

לשם השוואה, כשאנו רוכשים מכונית אנו לא מודדים אותה רק בכוחות סוס, בזמן האצה מ-0 ל-100 ובצריכת דלק לקילומטר. אנו שואלים לגביה גם שאלות אנושיות: עד כמה היא בטיחותית? עד כמה מרגישים בה את מהמורות הכביש? כמה מקום יש לרגליים (לנהג ולנוסעים במושב האחורי)?

 

בנושאי עיצוב - צורה, צבע, מרגש ואורות מנצנצים, צרכני המחשבים (בדומה לצרכני המכוניות) חשים כבר מזמן בנוח לשלם קצת יותר עבור מחשבים שנראים טוב, עם גימור שהולם את סגנון החיים שלהם. כעת אפשר להוסיף שקט לשיקולי הקנייה.

 

אז מה עושים?

למחשב מספר רכיבים אלקטרוניים שתורמים ליצירת רעש באופן פעיל וישיר - מאווררים (של המארז, הספק, המאיץ הגרפי והמעבד), וכוננים (כונן אופטי וכונן קשיח). בנוסף לאלה יש גורמים שתורמים ליצירת רעש באופן עקיף: מארז שמתוכנן באופן לקוי ומונע זרימת אוויר טובה, חיווט מרושל, תצורת BIOS שגורמת לפעולת יתר של המאווררים,

הרכבה לא מוצלחת של המארז ורכיבי המחשב, שגורמת לרשרושים וזמזומים ועוד.

 

  • העדיפו מעבד מתהליך הייצור העדכני ביותר, שכן הוא יתחמם פחות וידרוש פעולה פחות מאומצת של המאוורר. לשקט מירבי הימנעו גם מאוברקלוקינג.

 

  • בחרו במאוורר מעבד גדול ושקט  - במקום המאוורר שמגיע עם המעבד, ושקלו לרכוש בקר שמאפשר לקבוע ידנית את מהירות הסיבוב.

 

  • העדיפו מאיצים גרפיים בעלי קירור פסיבי (או משולבים בלוח האם). הם שקטים לחלוטין, ורבים מהם מספקים ביצועים טובים מספיק לכל מי שאינו גיימר.

 

  • בחרו מארז בעל דופן עבה ומבנה שמאפשר זרימת אוויר טובה פנימה (של אוויר קר) והחוצה (של אוויר חם).

 

  • בחרו ספק כוח שקט ומודרני בעל נצילות גבוהה - הוא ירעיש פחות וגם יחסוך לכם חשמל.

 

  • העדיפו קומץ מאווררים גדולים על פני ריבוי מאווררים קטנים. הגדולים יעילים יותר בסילוק חום, גם בעת פעולה במהירות סיבוב נמוכה.

 

  • את הכוננים הקשיחים הרכיבו בכלובי מתכת בעלי "סוליות" גומי, שמסלקים חום ובולעים חלק מרעש פעולתם.

 

טיפול תקופתי

גם מחשב שהיה שקט ביום קנייתו, עלול לפעול במפלס רעש גבוה יותר כעבור שנה. את המחשב (כמו את המכונית) ראוי לבדוק באופן תקופתי כדי לוודא שהחלקים השונים נקיים מערימות אבק, קורי עכביש וקיני ציפורים. תחזוקה בסיסית של החומרה ושל תצורת המחשב תבטיח פעולה שקטה ככל האפשר. אזהרה: מי שעבד עם מחשב שקט לחלוטין לעולם לא יסתפק בפחות מכך.

 

המאמר פורסם במקור בגיליון ינואר של PC Magazine ישראל. לרכישת מנוי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך מפחיתים את הרעש מהמחשב?
צילום: ויז'ואל פוטוס
מומלצים