מזכ"ל האו"ם: על מדינות ערב לתמוך באבו מאזן
מנהיגי הליגה הערבית מכונסים בכוויית, וצפויים להחליט על מענק של 2 מיליארד דולר לשיקום עזה. באן קי-מון: ללא אחדות פלסטינית, יש חשש לעימות נוסף. אבו מאזן חזר על קריאתו לממשלת אחדות. מובארק: תומך במאבק, אך עליו להיות שקול ואחראי. אסד: ישראל - יישות טרוריסטית
המצב ברצועת עזה עומד במרכז הדיונים בפסגת הליגה הערבית, שנפתחה היום (ב') בכוויית. מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, נאם בוועידה וקרא למדינות ערב לתמוך בנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן), במאמציו לאחד את הגדה המערבית ורצועת עזה. באן הזהיר כי אם אבו מאזן לא יקבל תמיכה למען איחוד הפלסטינים, ייתכן שיפרוץ עימות נוסף.
"הפלסטינים צריכים להתמודד בעצמם עם שיקום הרצועה והם צריכים לעשות זאת תחת הנהגתו של אבו מאזן", אמר באן. בשיחה עם כתבים הדגיש באן, כי אם העם הפלסטיני יישאר מפולג, "לא מן הנמנע שהעימות (ברצועת עזה, ר.נ.) יפרוץ שוב".
גם אבו מאזן עצמו קרא בנאומו בוועידה לאחדות שורות פלסטינית, וחזר על דרישתו להקים ברשות הפלסטינית ממשלת אחדות, שתכין את הקרקע לבחירות לנשיאות ולפרלמנט.
עבדאללה: היוזמה הערבית לא תישאר לנצח
הוועידה צפויה להחליט על מענק של 2 מיליארד דולר לשיקום עזה. עבדאללה מלך סעודיה הודיע בנאומו היום בוועידה כי סעודיה לבדה תתרום מיליארד דולר. בנאומו היה גם איום מרומז בעניין יוזמת השלום הערבית מ-2002, שסעודיה מילאה תפקיד מרכזי בניסוחה. לדבריו, היוזמה לא תהיה מונחת על השולחן לנצח. "על ישראל להבין שהבחירה בין מלחמה לשלום לא תמיד תהיה פתוחה בפניה", אמר.
נשיא מצרים, חוסני מובארק, נאם אף הוא בוועידה, כשבפיו מסר של מתינות והטלת ספק ביעילותו של המאבק האלים בישראל. "אנו תומכים בזכות ההתנגדות, אך סבורים כי עליה להיות אחראית", אמר מובארק. "אנו מאמינים כי ההתנגדות, כמו החלטה על פתיחה במלחמה, צריכה להיות אחראית ולהיות נתונה לשיקולים של רווח והפסד". לדבריו, "יש פלגים שמודים כי מאזני הכוח נוטים מאוד לטובת ישראל, ושכדי להגיע לשוויון כוחות יידרשו שנים רבות. האם על העם הפלסטיני לחכות זמן רב כל כך? עד מתי ניתן את ידינו לכך שהסוגיה הפלסטינית תהיה סוגיה בה יפוספסו ההזדמנויות?"
מובארק התחייב כי מצרים תמשיך במאמציה לפיוס פנים-פלסטיני. לדבריו, "הסכסוך בין הערבים אינו בלתי פתיר אלא סכסוך בין אחים". הוא הוסיף כי השלום במזרח התיכון הוא צורך דחוף שאינו סובל דיחוי. "הצענו את היוזמה הערבית לפני כשבע שנים", אמר. "הגיע הזמן שהיא תזכה ליחס רציני". עוד הבהיר מובארק: "הוריתי לפתוח את מעבר רפיח כבר למן הראשון למלחמה, והוא נותר פתוח עד ליום זה".
נשיא סוריה בשאר אסד תקף בנאומו בוועידה בחריפות את ישראל. "מה שקרה בעזה הוא פשע שכמוהו לא ראינו בעבר", אמר. "עלינו לתמוך בהתנגדות הפלסטינית בכל הזדמנות. אני מציע כי הנוכחים יסכימו לכנות את היישות הציונית בשם 'היישות הטרוריסטית', במיוחד אחרי מה שקרה. אני מקווה שהפסגה הזאת תביא לתמיכה בהתנגדות שתביא אותם להשיב את כל זכויותיהם הלגיטימיות". דברי אסד נענו במחיאות כפיים רפות.
עזה על חשבון הכלכלה
מנהיגי מדינות ערב, הנפגשים היום בפעם השלישית בתוך חמישה ימים, צפויים להסכים על חבילת סיוע בשווי שני מיליארד דולר המיועדת לשיקומה של רצועת עזה, המתאוששת משלושה שבועות של הפצצות ולחימה. סדר היום של ועידת הפסגה בת היומיים נותר מעומעם, בשל חילוקי הדעות בין המדינות השונות בעניין צורת ההתייחסות המועדפת עם האירועים ברצועה. במקור, היתה הוועידה אמורה לעסוק בנושאים כלכליים, ועדיין צפויים להתקיים בה דיונים בנושא המשבר הכלכלי העולמי והשלכות צניחת מחירי הנפט על העולם הערבי. אולם עם ההכרזה על הפסקת האש ברצועה, הוחלט להעלות עם סדר יום הוועידה גם את נושא הסיוע לפלסטינים.
המשתתפים בוועידה מקווים שיוכלו לגשר על הפערים שהתגלעו בשבועות האחרונים בין עמדות שני המחנות העיקריים בעולם הערבי - מצרים וסעודיה המתונות מחד, וסוריה ובעלות בריתה מאידך. הפערים בלטו בוועידת מדינות המפרץ שנערכה בשבוע שעבר בסעודיה. בעקבות זאת, בחרו מצרים וסעודיה להעדר "פסגת החירום" בנושא עזה שנערכה בסוף השבוע בדוחא בירת קטאר, שבמהלכה הודיעו קטאר ומאוריטניה על ניתוק קשריהן עם ישראל, ואילו סוריה הכריזה על "מותה" של יוזמת השלום הערבית מ-2002. במהלך הדיונים היום בוועידה, שיבח מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא המצרי, את החלטת קטאר ומאוריטניה. לדבריו, זהו "דבר שאין רק להעריך אלא אף לחזק".
"ועידת כוויית היא הזדמנות לגבש עמדה ערבית אחידה", אמר היום שר החוץ של עיראק, חושייר זבארי. ראש ממשלת לבנון, פואד סניורה, הוסיף כי "עזה והעניין הפלסטיני נמצאים על סדר היום".
עבודות השיקום של רצועת עזה צפויות לתפוס מקום מרכזי בסדר היום הבינערבי והבינלאומי בתקופה הקרובה, כשבמוקד המחלוקת עומדת השאלה מיהו הגורם שיופקד בפועל על השיקום - חמאס או הרשות הפלסטינית. דיפלומט מערבי הקשור למדינות התורמות העריך לאחרונה כי לנוכח הכאוס השלטוני ברצועה והמצב הפוליטי הסבוך, שיקום הרצועה הופך למשימה כמעט בלתי אפשרית.