בוש ואנחנו: אסון - או הדבר הכי טוב שקרה?
"הוא סילק את ערפאת והכיר בגושי ההתיישבות", מזכיר דב וייסגלס. "על האסונות שהוא המיט על האזור נשלם לבד", טוען יוסי שריד. אז מה נזכור יותר, את מפת הדרכים - או את הנעליים? מורשת בוש במבחן ההיסטוריה
הנשיא הגרוע ביותר, או הדבר הכי טוב שקרה לנו? נדמה שמעולם לא היה נשיא אמריקני שהיחס כלפיו היה כל-כך אמביוולנטי. יש מי שסבור כי העובדה שג'ורג' בוש ראה עין בעין עם ישראל את המציאות במזרח התיכון, שיפרה לאין שעור את מצבה של ישראל. אחרים טוענים כי הוא מותיר אחריו מזרח תיכון בוער, משום שהזניח את הסכסוך באזור. מה שבטוח, השאלה עוד תהדהד בראשם של רבים, עד שבסופו של דבר - ההיסטוריה תשפוט.
עו"ד דב וייסגלס, מנהל לשכתו של ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, ומי שהיה באותה עת איש הקשר לבית הלבן ולנשיא ארה"ב, סבור כי בוש היה הנשיא האמריקני הטוב ביותר שידעה ישראל מעולם. "בראייה הישראלית הוא הדבר הכי טוב שקרה לנו", אמר וייסגלס ל-ynet . "נשיא שגילה הבנה והעניק תמיכה מדינית בזמנים הכי קשים, כמו האינתיפאדה".
לדברי וייסגלס, "בכל מה שנוגע לערוץ הבילטרלי הישראלי-אמריקני, מעולם לא ידענו הבנה כזו. בעזרתו סולק ערפאת מהשלטון, הוא האיש שחתם על המכתב הקובע שישראל תישאר בגושי ההתיישבות הגדולים, שלא יחזרו פליטים, שעמד מאחורי מפת הדרכים שמשמעותה שלא תוקם מדינה פלסטינים לפני שהפלסטינים יחסלו את הטרור ויקימו ממשל ראוי".
הנשיא בוש בביקורו האחרון בישראל. הבעיות נותרו גם אחרי (צילום: AP)
הוא סבור כי העובדה שבתקופתו של בוש לא התקיים תהליך מדיני משמעותי באזור, דווקא נזקפת לזכותו של הנשיא היוצא. "תהליך מדיני? עם מי, ערפאת? הרשות? עזה? האם ישראל יכולה להרשות לעצמה במצב הנוכחי שתקום מדינה שכזו? מה חטאו? שהוא הבין זאת? בוש נמנע מלאכוף על ישראל הקמת מדינה בתנאים הנוכחיים, אלא התווה את מפת הדרכים החשובה".
גם בערוץ הסורי, סבור וייסגלס כי הנשיא פעל נכון, כשהחרים את הממשל בדמשק. "אנו מציגים לממשל האמריקני עמדה, הם מקבלים אותה, ואז אנחנו שואלים את עצמנו - למה השתכנעתם? הקונפליקט האמריקני-סורי הוא בראש ובראשונה תוצאה של לחץ שלנו. אנחנו תבענו מאמריקנים לנדות את סוריה. האמריקנים מילאו את בקשתנו והחלו בלחץ גדול על סוריה, שנתנה מקלט לטרור בעיראק המופנה נגד חיילים אמריקנים".
וייסגלס דוחה את הטענה, כי המלחמה בעיראק גרמה להזנחת האיום הגדול יותר - איראן. "מה רוצים, שיכריז מלחמה על איראן? מצפים ממנו לפתור את בעיות העולם בשעה". עם זאת, וייסגלס מצביע על טעות אחת שעשה בוש אשר השפיעה על ישראל - דרישתו לאפשר לחמאס להתמודד בבחירות לרשות הפלסטינית. "ההערכה האמריקנית היתה שחמאס יזכה לנתח קטן וימצא עצמו ממולכד כשהוא נדרש לקחת חלק במערכת הפוליטית ובכך לשלול השתתפותו בטרור. ההערכה היתה שגויה".
"הבעיות שנותרו אחרי עזיבתו - גם באחריותנו"
גם דורי גולד, לשעבר שגריר ישראל באו"ם ויועצו המדיני של ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, סבור כי בוש היה נשיא טוב לישראל. "הוא היה נשיא ידידותי לישראל, שהעניק לה את אחד המסמכים החשובים ביותר - מכתבו מה-14 לאפריל 2004 לראש הממשלה שרון, ובו הכרה בכך שישראל לא תחזור לגבולות 1967 ושגושי ההתיישבות יישארו בתוך ישראל, וכן הצהרה על מחויבות אמריקנית לגבולות בני הגנה על ישראל".
יחד עם זאת, גולד סבור שבוש חתום על כמה שגיאות משמעותיות, שחלקן ישפיעו על ישראל בעתיד. "בוש חייב אותנו לאפשר לחמאס להשתתף בבחירות, בניגוד להסכמי אוסלו. ההסדרים שנעשו בציר פילדלפי ומעבר רפיח על-ידי מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, היו כישלון טוטאלי, והכי משמעותי - למרות ההוכחות החד משמעיות על התכנית האיראנית להצטייד בנשק גרעיני, בוש לא טיפל בבעיה האיראנית".
בניגוד לטענה הרווחת, גולד טוען כי הנשיא האמריקני עשה רבות לקידום תהליך השלום במזרח התיכון. "יש נטייה להאשים את בוש שלא התאמץ מספיק בנושא הפלסטיני או שהשקיע מאמצים רק בוועידת אנאפוליס, אבל זה לא נכון - היו מתווכים שהגיעו לאזורנו כדי לפתור את הבעיה הפלסטינית - והפלסטינים לא נתנו להם לפעול".
הולך הביתה. "בוש כנראה שנא אותנו" (צילום: רויטרס)
בעניין הסורי, טוען גולד, אי אפשר לבוא בטענות לאמריקנים, שאינם רוצים בקשר עם דמשק. "סוריה תומכת בטרור שפוגע לא רק בישראל, כי אם גם בארה"ב באמצעות עיראק. זה מעל ומעבר עבור האמריקנים ואי אפשר לבוא אליהם בטענות. בסך הכל בוש היה נשיא טוב לישראל, ואם יש בעיות אחרי עזיבתו, חלקן גם באחריותנו". לדבריו, "אם בוש נותן לישראל מכתב שמכיר בצורך של ישראל בגבולות בני הגנה וישראל מוותרת בעצמה, אי אפשר להאשים את בוש".
"עוד נספוג את הריקושטים ממה שהוא השאיר"
לעומת השניים, השר לשעבר יוסי שריד, סבור אחרת. לטענתו, מדובר בנשיא האמריקני הגרוע ביותר שידעה ישראל. "אני לא אוהב אותו, אבל גם האמריקנים בעצמם לא אוהבים אותו. בוש המיט אסונות כבדים מאוד על ישראל, כמו על כל העולם.
הוא היה הנשיא הכי גרוע בתולדות אמריקה לישראל. הוא הזניח את הסכסוך במזרח התיכון, הוא נרדם במשך שבע שנים בשמירה, ורק בשנה האחרונה התעורר כשהיה מאוחר מדי".
לדברי שריד, בוש יישר קו עם ישראל באופן שביטל את ארה"ב לחלוטין מהתהליכים המדיניים במזרח התיכון. "השירותים האמריקנים איבדו את היכולת למלא תפקיד משמעותי במזרח התיכון. אם האמריקנים תחת בוש לא מוכנים לדבר עם אלו שאנחנו לא מדברים - לא עם הסורים, לא עם האיראנים, לא עם חמאס וחיזבאללה, אז בשביל מה אנחנו צריכים אותם? אומרים שחוסך שבטו שונא בנו - בוש כנראה שנא אותנו מאוד ולכן חסך מאיתנו את שבטו".
את המחיר לנזק שהותיר בוש אחריו במזרח התיכון, טוען שריד, ישראל תצטרך לשלם לבדה. "בעוד שנה ארה"ב תחזור מעיראק לאמריקה ולנו אין לאן לחזור. אנחנו נספוג את כל הריקושטים מכהונתו של נשיא לא אינטלקטואלי, מוגבל ומסכן. כנראה שזה מה שמגיע לנו. העובדה שהוא הסכים עם ישראל בכל דבר, מוכיחה שיש משהו בטענה שהזנב מכשכש בכלב".
למגיבים: סמנו "בעד" אם אתם סבורים שהנשיא בוש שיפר את מצבה של ישראל, ו"נגד" אם אתם סבורים שמצבנו הידרדר בגללו.