שתף קטע נבחר

 

השיר של מלחמת עזה: הסברה בפזמון?

אייל נחמיאס וסמ"ר אמיר לקנר מחיל החינוך יצרו יחד את "למען המחר". נחמיאס לא חושב שגויס למאמץ המלחמתי, אך פרופ' זלי גורביץ חושב אחרת: "השיר רק מרגיע שהמלחמה מוצדקת"

חיל החינוך והנוער בצה"ל פרסם באחרונה את שיר "מלחמת עזה". חלק מהמאזינים לשיר החדש - "למען המחר" - הבחינו כי מעבר לפזמון היפה, מדובר בחלק נוסף ממאבק ההסברה הפועל שעות נוספות.  

 

"לא הרגשתי שאני מגויס לטובת משהו. השיר בא לגמרי ממקום אמיתי, ממקום כנה שלי - להתחבר עם הצבא", אמר ל-ynet אייל נחמיאס, שכתב את השיר. הוא מסכים כי "זה לא שיר שנועד ללקק פצעים, אלא לחזק את הלוחמים. הוא נכתב בשיתוף ובתמיכת הצבא לכבוד האזרחים והחיילים".

 

על העיבוד המוזיקלי לשיר חתום סמל ראשון אמיר לקנר. "למעשה זו יוזמה משותפת שלי ושל רן שפירא, ראש מדור הפקות בחיל חינוך. היא נולדה בעקבות רגשות אישיים שלי לגבי חוסר השקט שבו אנו ובמיוחד תושבי הדרום חיים כבר כמה שנים. בחיל חינוך קיבלו את השיר כמו שהוא. הרגשתי שאני מבטא תחושה שלי לגבי הצדקת הלחימה", אמר נחמיאס.

 

פרופ' זיוה שמיר מהחוג לספרות באוניברסיטת תל-אביב סבורה כי "השיר מפתיע בנימה הפטריוטית שלו, שמצד אחד אינה ששה אלי קרב, אך גם מוכנה להודות בנכונות ההנחה הצה"לית - 'אך יש זמנים שכמו מיתר מתוח / להשלים עם המצב כבר אי אפשר'. אמנם מדובר בשיר מוזמן, שנכתב עבור חיל החינוך, ולא בשירה קנונית גדולה או בכתיבה ספונטנית שנכתבה ללא כוונת מכוון, אך בכל זאת יש כאן כמה היבטים מפתיעים ובלתי שגרתיים".

  

לדבריה, "השיר-פזמון כתוב ברוחו של נתן אלתרמן, שרחוק מהקונצנזוס השורר בקריית ספר, שבה רוב המשוררים הולכים לאותן הפגנות כאיש אחד. הדבר מלמד שהשירה אינה חדלה מלהפתיע. כמו שיש אופנות רטרו בלבוש ובאדריכלות, כך גם בשירה, והכלל היחיד שאפשר לומר עליה הוא לעולם אל תגיד לעולם לא".

 

"השיר מבטא תחושה של חוסר ברירה"

פרופ' זלי גורביץ מהמחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה מהאוניברסיטה העברית מציין כי השיר החדש "מייצג משהו באווירה. הוא מיועד להרגיע, להגיד שאנחנו בסדר, לחזק את התחושה שאנחנו בסך הכל בחורים טובים, שאין ברירה. והנה לחמנו ויחזור השקט, ונוכל לא לחיות בפחד".

 

במובן זה, אומר פרופ' גורביץ, מדובר במידה רבה ב"שיר הסברתי", כלשונו. "הוא לא נוגע בדברים מורכבים של המלחמה בעזה, שוודאי מעוררת הרבה תגובות סותרות, אלא זהו שיר מאוד הסברתי. זה מבטא משהו שהוא נחלת רבים. הוא לא מעלה שום שאלות ורק מרגיע כי המלחמה הייתה מוצדקת".

 

הוא משווה לשירי מלחמה קודמים: "במהלך מלחמת ששת הימים, חדוות הניצחון הולידה הרבה מאוד שירים קיטשיים, במובן הרגשי. אפילו דליה רביקוביץ' כתבה שיר על סיירת. מלחמת לבנון הראשונה הוציאה שירים יותר אנטי-מלחמתיים. במובן זה, השיר 'למען המחר' רוצה לבטא תחושה של חוסר ברירה".

 

"למעשה, יש ניסיון להרגיע שאלה שמנקרת. הוא מבטא אי נחת ולא שאלה של חדוות ניצחון. כל זאת כחלק מהאווירה היום. אין אווירה של שמחה, אלא דאגה, מוטרדות, כאב וצער גדול. אני חושב שכל אחד מרגיש זאת והדבר בא לידי ביטוי בשיר", סיכם פרופ' גורביץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוסר ברירה. גורביץ
צילום: אייל גורביץ'
פטריוטיות מפתיעה. שמיר
צילום: חיים נגיד
מומלצים