בלקברי Bold - מרכז תקשורת נייד
דואר אלקטרוני, גלישה, סמסים, צ'ט ושיחות - התקשורתן החדש של RIM עושה הכל. בלקברי מנסה להיכנס שוב לשוק הסלולר בישראל. האם יש לו סיכוי? בדקנו
אבל איכשהו, עד היום, שיגעון הבלקברי לא תפס בישראל. המותג הזה, שדורש גם שרתים מיוחדים לדחיפת הדואר למכשיר, לא נמכר בהמוניו. האם אחד הדגמים האחרונים של חברת Research In Motion, הבלקברי Bold (מודגש או נועז) שעכשיו עשה עליה, יצליח לייבא את המגיפה גם לישראל?
הבלקברי החדש משווק בישראל ברשת סלקום (ויושק בקרוב גם ברשת פלאפון החדשה), והוא נכנס לשוק שבו כבר התבסס יפה מאוד המתחרה המוצלח מבית נוקיה, ה-E71, לצד מכשירים אחרים כמו הסמסונג בלקג'ק והאייפון שנמכר כאן בינתיים באופן לא רשמי (למרות שהמהדרין לא רואים באייפון תקשורתן לכל דבר – בשל היעדר מקלדת "אמיתית").
עיצוב וממשק
ה-Bold, כמשתמע משמו, הוא אכן מכשיר מהודר ואלגנטי, כזה שלא תתביישו להניח על השולחן. החזית שלו חלקלקה והגב שלו הוא דמוי עור, בשחור מכובד. את מרבית החזית שלו תופסת המקלדת . מלבד זאת, יש לו כפתור תפריט, כפתור ניווט כדורי, וכפתורי צד לקיצורי דרך.
המסך שלו, ברזולוציה של 320 על 480 פיקסלים, גדול, ברור חד ובהיר – נקודה שהיוותה נקודת תורפה במכשירי בלקברי קודמים. הוא גם מאוד נוח לצפייה בשמש ישירה, עניין לא קטן במכשירים מן הסוג הזה.
הממשק שלו דומה באופן עקרוני למה שכבר פגשנו בסלולריים אחרים ופשוט להבנה, אך מעוצב מעט שונה. את עיקר הפעולות אפשר לבצע עם כפתור הניווט הכדורי שבמרכז המכשיר. עוד עוזרים לניווט "קיצורי דרך" שנמצאים במסך הראשי לפעולות עיקריות כמו הודעות טקסט או קריאת דואר אלקטרוני.
גולת הכותרת של המכשיר הזה היא ללא ספק המקלדת. RIM בנו אותה כך שפני כל מקש מעוצבים בשיפוע קל, כך שהאצבע "מחליקה" אל תוך המקש הרצוי, ובכך הם פתרו בעיה מאוד מעצבנת למשתמשי התקשורתנים שנאלצים להקליד על מקלדות זערוריות: פספוס מקשים. עקומת הלמידה כאן הייתה תלולה מהרגיל, ועד מהרה מצאנו עצמנו כותבים מיילים במהירות מפתיעה. נפלא.
אך אין טוב בלי רע, ואנחנו חייבים לומר מילה רעה על הגיור של המכשיר. העברית שבו, לעתים, מזעזעת – ביטויים תמוהים שהם תרגום ישיר מאנגלית כמו "ללא ידיים" (handsfree) או "פעילות משדרי הרדיו הופסקה". על איזה משדרים מדובר? של גלי צה"ל או קול ישראל?
ועוד טרוניה ביחס לעברית, לגבי סוגיית היישור מימין לשמאל – הסכמי רישיון תוכנה מסוימים שנצפו במכשיר ונכתבו בעברית לרבות כפתורי "אני מסכים", "אני לא מסכים" – לא עוברתו כראוי. דקות ארוכות תהינו מדוע תוכנה מסוימת מסרבת להתקין עצמה, עד שגילינו שאנחנו באופן קבוע מקישים בטעות על "אני לא מסכים" לרישיון התוכנה – כי הכפתורים לא יושרו לימין. רע מאוד ונקווה שיתוקן בגירסאות הקרובות.
ביצועים
בשימוש יומיומי, התחלנו להבין מדוע הוא מכונה קראקברי, ומדוע ברק אובמה מוכן להגן עליו באלימות פיזית. בכל הנוגע לתקשורת עם העולם, המכשיר הזה מתקרב לשלמות.
נשארנו מחוברים לעולם כל הזמן, אם דרך הרשת הסלולרית או דרך רשתות Wi-Fi (המכשיר תומך בכל): הדואר האלקטרוני זרם חופשי למכשיר ביישום הנוח שנבנה עבורו, שכולל תמיכה מלאה בכל סוג קובץ נפוץ. אפליקציות המסרים המיידיים השאירו אותנו מחוברים למסנג'ר ול-Google Talk באופן קבוע.
אחרי השימוש באפשרויות התקשורת המתקדמות, השימוש ב-SMS ובשיחות קוליות נראה לפתע נחות ביחס לאפשרויות שהבלקברי פתח בפנינו.
הדפדפן המובנה שלו מזכיר באופן התפעול שלו את טכניקת ה-Mini-Map מבית נוקיה, אך הוא יעיל ומהנה יותר. באופן חווייתי, נדמה כי זהו אחד הדפדפנים הסלולריים המהירים ביותר בהם נתקלנו. שוב, יוצא דופן לטובה.
גם באיכות השיחה הקולית, הבלקברי מספק איכות שמע מצוינת. הוא מתממשק בקלות ובאלגנטיות עם אוזניות Bluetooth ובאופן כללי, השיחה בו נוחה, נעימה ומהנה.
מולטימדיה ויישומים
הבלקברי מציע במקביל לשימושים "רציניים" גם יכולות מולטימדיה לא רעות בכלל – הוא מגיע עם נגן מובנה מכובד, שאומנם לא מספק חווייה מהוקצעת כמו ה-iPhone עם ממשק ה-Coverflow החלקלק, אבל הוא בהחלט שימושי ולא נופל מהמקביל לו שמותקן במכשירי נוקיה. שוב, איכות השמע באוזניות היא טובה, אך הרמקול של הבלקברי מספק איכות שמע בינונית בלבד, שבעיקר מורגש בה החוסר בבס איכותי.
גם צפיה בסרטונים על המכשיר הזה, במיוחד אם מאזינים לפסקול באוזניות, היא חווייה נעימה – הודות למסך האיכותי ששולב במכשיר. ברם, תזדקקו לכרטיס הרחבה מסוג MicroSD כדי לנצל את יכולות המולטימדיה במלואן – למכשיר עצמו יש זיכרון של גיגה בודדת, מה שיספיק אולי למוזיקה, אך בקושי לסרט אחד.
המצלמה של הבלקברי, בת שני מגהפיקסל, היא משוכללת למדי ומוציאה תוצאות נאות בצילום יום וצילום לילה, שאף נראות מצוין על מסך המכשיר – אך נראות פחות טוב על מסך גדול יותר, כמו צג המחשב. אגב, לבלקברי יש גם יכולות GPS, כך שהוא יכול לבצע "תיוג גיאוגרפי" לתמונות.
RIM מציעה גם חנות יישומים עשירה, שמציעה מאות תוכנות עבור מכשיר הבלקברי. ניסינו להוריד ולהתקין כמה תוכנות כמו Google Talk ויישום לפייסבוק, ויצאנו מרוצים מההתקנה וחוויית השימוש, גם הודות לתוכנת הסנכרון הידידותית שמגיעה עם הבלקברי, שיודעת לייבא נתוני פגישות ואנשי קשר מטלפונים אחרים בקלות. למי שעובר מבלקברי ישן ל-Bold - נבנה ישום סנכרון פשוט אף יותר.
חיי סוללה
אורך השימוש בבלקברי בין טעינה לטעינה, נע בין יום שימוש פעיל אחד לבין יום ומחצה. בסך הכל, תצטרכו בערב לחבר את המכשיר לטעינה לקראת יום המחרת, כשאתם מכוונים את השעון המעורר שבו. ואם אתם מניחים אותו סמוך למיטה, RIM חשבו על פונקציה חביבה: "מצב לצד המיטה", שמעמעם את תאורת המסך ומכבה הבהובים – על מנת לאפשר לכם לישון בשלווה.
אך בדרכים לא תמיד תוכלו לישון בשלווה: לבלקברי, שחיי הסוללה שלו בינוניים, יש תכונה מרגיזה לכבות את כל פעילות הרדיו שלו, סלולרי ורשת לפתע, ללא התרעה מיוחדת, כאשר מד הסוללה נמצא כבר בתחום האדום - כך שיש לנהוג בבלקברי כמו ברכב: כשהנורה נדלקת - מצאו תחנת דלק. או שקע חשמל.
סיכום
הבלקברי Bold הוא תקשורתן נפלא, מכשיר שממש נולד עבור כתיבת דואר אלקטרוני, גלישה או שליחת מסרים מיידיים. לא משנה איפה תהיו, תמיד תוכלו להתעדכן בתוכן התיבה שלכם ולהשיב בניחותא, לגלוש בזריזות לאתרים החביבים עליכם, ברשת פתוחה לציבור או בגלישה על רשת הסלולר.
גם בתחום הווידאו והשמע, המכשיר הזה מספק חוויה משובחת, לצד מבחר נאה של יישומים להתקנה ותוכנת סנכרון מן המעולות. ואת כל זאת עושה הבלקברי במעטפת נאה, מתוחכמת ומכובדת – שהולמת אנשי עסקים. יחד עם זאת, התמחור של הבלקברי, הוא עדיין בלתי שפוי: מדוע מכשיר שכזה צריך לעלות יותר ממחשב נייד פשוט?
למי שיכול להרשות לעצמו, הבלקברי Bold הוא מתמודד במשקל כבד בשוק התקשורתנים ובתחרות ישירה ל-E71 ודומיו, שמצליח להלום.
Blackberry Bold 9000
ציון:
יתרונות: מקלדת, דפדפן, ביצועים, נוחות
חסרונות: מצלמה וחיי סוללה בינוניים, מחיר
שורה תחתונה: כלי רציני לאנשים רציניים
מחיר: 3,078 ברשת סלקום (שמתחזקת שרת ייעודי שמאפשר ללקוחות פרטיים להשתמש במגוון תכונות המכשיר)
מפרט טכני
תומך ברשתות: EDGE/HSDPA/GSM/UMTS
גודל מסך: 2.4 אינץ'
רזולוציית מסך: 320 על 480 פיקסלים, 65 אלף צבעים
רזולוציית מצלמה: 2 מגהפיקסל
אחסון: 1 גיגהבייט פנימי, עד שמונה נוספים בכרטיס MicroSD
קישוריות ותקנים: Bluetooth, Wi-Fi, GPS
תמיכה בקבצים: ppt, doc, xls, pdf, MPEG4, Divx,WMV, gp3
מידות: 114 על 66 על 14 מ"מ
משקל: 113 גרם
זמן דיבור: עד 270 דקות (הצהרת יצרן)
זמן המתנה: עד 13.5 ימים (הצהרת יצרן)
קרינה: 1.51 W/Kg
מפרט מלא באתר היצרן