שתף קטע נבחר

 

פנייה למזוז: גוף עצמאי חייב לחקור המבצע בעזה

בצלם, האגודה לזכויות האזרח וארגונים נוספים פנו ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה לחקור הפרות של את דיני הלחימה בעזה. לטענתם, רק גורם עצמאי יכול לעשות זאת

שמונה ארגוני זכויות אדם ישראליים פנו היום (ג') ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בדרישה שיקים מנגנון עצמאי שיחקור הרג ופגיעה באזרחים במסגרת הלחימה ברצועת עזה. הארגונים סבורים כי נדרש גוף נפקד שיבדוק את המקרים בהם עולה חשד כבד להפרות דיני הלחימה בצה"ל.

 

בפניית הארגונים - בהם האגודה לזכויות האזרח, בצלם, גישה ויש דין - נטען כי במבצע "עופרת יצוקה" היתה פגיעה כבדה באזרחים פלסטינים. עו"ד לימור יהודה מהאגודה לזכויות האזרח כתבה למזוז כי מידע זה מתבסס על אירועים שכבר פורסמו בכלי התקשורת ועל מידע נוסף שמצטבר מיום ליום.

 

לדבריה, מלבד "ההיקף המחריד" של הילדים והנשים שנהרגו במבצע, עולה חשד להפרה של דיני הלחימה על ידי צה"ל באופן שמחייב את ישראל לערוך חקירות מקיפות ואפקטיביות על ידי גורם עצמאי. לטענת הארגונים השונים, אומדני משרד הבריאות הפלסטיני קובעים כי לפחות 1,300 אנשים נהרגו בעזה, בהם 410 ילדים.

 

עו"ד יהודה כתבה בדבריה כי שני עקרונות היסוד של דיני הלחימה הם "עיקרון ההבחנה בין לוחמים לאזרחים ועיקרון הפרופרציונליות". היא ציינה

כי עקרונות אלה נועדו לשרת את מטרת-העל של המשפט ההומינטרי - הקטנת הסבל הנגרם לאוכלוסייה האזרחית בעת סכסוכים בינלאומיים.

 

במכתב נטען כי תקיפת מבנים אזרחיים אינה יכולה להתבצע בהסתמך על חשד כללי, אלא אך ורק לפי מידע מבוסס היטב ותוך שיקול הסיכון לחיי אזרחים. הארגונים הוסיפו כי ירי הרקטות לעבר ישראל שנועד לפגוע באזרחים מהווה אף הוא הפרה חמורה של המשפט הבינלאומי, וכך גם שימוש באוכלוסייה אזרחית כמגן אנושי. עם זאת, אין בכך כדי להתיר לישראל להפר את הוראות המשפט הבינלאומי או לשחרר אותה מאיסוריו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילד פלסטיני בג'בליה
צילום: רויטרס
הרס וחורבן בעזה
צילום: AP
"חשד כללי". ירי לעזה
צילום: AP
מומלצים