שתף קטע נבחר
 

הצצה ראשונה: חבילת העדכונים השניה ל-Vista

כמה חודשים לפני שתצא הגירסה הבאה של מערכת ההפעלה Windows, מיקרוסופט מוציאה חבילת עדכונים שניה ל-Vista בגירסת בטא. האם יש שיפור?

השקת חבילת העדכונים השנייה של Vista, כרגע בגרסת בטא, היא צעד של מיקרוסופט בכיוון הנכון. בנוסף להיותו עדכון אבטחה שפותר הרבה בעיות תאימות, הוא מקל על התקנת הרשת האלחוטית, מוסיף תמיכה ב-Bluetooth 2.1 ואת היכולת המובנית לצרוב תקליטורי Blu-ray. חבילת העדכונים כוללת גם תמיכה בתקנים נוספים של כרטיסים חכמים.

 

בין היתר טופלו במסגרת החבילה ענייני תאימות תוכנה. לדברי מיקרוסופט, תוכנות דוגמת SpySweeper ו-ZoneAlarm יוכלו כעת לתמוך בחשבונות דואר POP3. גיימרים יעריכו את השיפור בביצועים, שיספק להם חוויית תלת ממד חלקה יותר. החברה אינה מתחייבת על תאריך השקה רשמי לחבילת העדכונים השנייה, באומרה כי היא תהיה זמינה במהלך המחצית הראשונה של 2009.

 

חבילת העדכונים כוללת את Windows Search 4, כלי מפתוח משופר וזריז שהוצג לראשונה ביוני אשתקד. במאמץ נוסף לשפר ביצועים, החבילה מקטינה את כמות המשאבים בהם משתמש סרגל הצד, שאמור ממילא ללכת לעולמו ב-Windows 7. מחשבים ניידים צפויים לחזות בשיפור של 10 אחוזים בזמן הסוללה, כך לדברי מיקרוסופט. לבסוף, החבילה מוסיפה תמיכה במעבד VIA 64-bit החדש וכוללת גרסה של מערכת הקבצים exFAT לניהול התקני זיכרון חיצוניים (אחסון נתיק), וניהול סנכרון קבצים שנוצרו בעת עבודה באזורי זמן שונים.

 

ההתקנה

יש לזכור כי החבילה אינה מומלצת לשימוש במחשבים שמריצים יישומים קריטיים, מאחר שעדיין מדובר בגירסה נסיונית. יהיה ניתן להשתמש בגירסת הבטא עד 1 במאי 2010.

 

בשלב ההתקנה מוסרות שאריות לא חיוניות של SP1, באופן שאפילו מפנה קצת מקום בכונן הקשיח. שינויים אלה מהווים סיבה נוספת להתקין את חבילת העדכונים השנייה על גבי מכונה וירטואלית, לפחות במהלך ההיכרות הראשונית איתה.

 

התקנת הבטא דורשת מכם להסכים למשלוח מידע על חוויית השימוש למיקרוסופט, באמצעות Customer Experience Improvement Program. לפי התיעוד של מיקרוסופט, העדכון תופס כ-41 מגהבייט (כ-60 מגהבייט בגרסאות 64 ביט של Vista). אם תורידו את ה-image תגלו שקובץ ההורדה גדול בהרבה - כ-300 מגהבייט. אני בחרתי להשתמש ב-Windows Update, ואני מאמין שכך יעשו רוב המשתמשים שירצו לנסות את גרסת הבטא. חרף הגודל לו טוענת מיקרוסופט בתיעוד, דוגל העדכון עבור מערכת 64 ביט סבב סביב 490 מגהבייט, ועבור מערכת 32 ביט היה 297.5 מגהבייט.

 

בשונה מרוב העדכונים של מערכת ההפעלה, היה צורך להתקדם עם אשף לאורך תהליך ההתקנה ולהסכים לתנאי רשיון השימוש. יש צורך לצאת מכל התוכניות, ולקחת בחשבון שהעדכון עלול לקחת זמן רב ולכלול מספר אתחולים - כמעט כמו התקנה של מערכת הפעלה על מחשב חדש. על מחשב נייד מהיר יחסית עם ארבעה גיגהבייט זיכרון ומעבד Core 2 Duo, ארך התהליך קצת פחות מחצי שעה.

 

צריבת תקליטורי Blu-ray

בחבילת העדכונים השנייה מכירה מיקרוסופט באופן רשמי ומעשי בכך שהיא הימרה על הסוס הלא נכון במלחמת פורמטי ה-HD, הידועה לשמצה. תוכנת Windows DVD Maker אינה זוכה לעדכון לצורך צריבת Blu-ray במסגרת גרסת הבטא. כשניסיתי לצרוב סרט וידאו באמצעות צורב Blu-ray חיצוני מבית LG קיבלתי את הודעת השגיאה "DVD is not recordable", וזאת למרות שבכונן היה תקליטור תקין. העזרה של Windows לא כוללת שום התייחסות לפורמט החדש בשכונה, מה גם שבתיקיות וידאו ותמונות ב-Windows אין זכר לאפשרות הצריבה לכונני Blu-ray. כשניסיתי לצרוב קיבלתי הודעה שמערכת הקבצים אינה תואמת.

 

כדי בכל זאת להתרשם מהתמיכה ב-Blu-ray החלטתי לבחור בפורמט מתוך הרשימה האפשרית שנפתחת בקליק ימני. מערכת הקבצים בה יכולתי לבחור היתה מסוג UDF. לבסוף נכנסתי לאפשרויות בנסיון לברר איך אוכל לצרוב קובץ לתקליטור. בחירת אפשרות Mastered במקום אפשרות Live File השיגה את המטרה. תוך רגעים ספורים מצאתי את עצמי צורב מדיות BD בלי שום בעיה. במדיה מסוג BD-RE יכולתי אפילו לגרור ולהשליך קבצים מתוך הסייר ולבחור באפשרות למחיקת התקליטור בקליק ימני. אני מניח שאפשרות אלה יתרחבו ויפושטו, כדי להקל על תהליך הצריבה.

 

חדשות אלחוט

חבילת העדכונים השנייה כוללת שלושה שיפורים בתחום התקשורת האלחוטית: חידוש תקשורת Wi-Fi אחרי יציאה ממצב שינה, תמיכה ב-Bluetooth 2.1 וכעת גם אפשרות להקמה קלה יותר של רשת ביתית והתחברות לנתב האלחוטי הודות ל-Windows Connect Now. תוכנה זו עושה שימוש בתקן WPS (ראשי תיבות של Wi-Fi Protected Setup) של ה-Wi-Fi Alliance כדי להגדיר נתבים ומחשבים בחיבור אלחוטי מבלי להזדקק להקלדת קוד אבטחה ארוך (ואפילו בלי להעבירו באמצעות כונן USB) תוך שמירה על רמת אבטחה גבוהה. נתבי WPS מצוידים בכפתור עליו ניתן ללחוץ כדי לצרף מחשב חדש לרשת.

 

אין שום כבל שצריך לחבר בין המחשב לנתב. פשוט מזינים את קוד האבטחה של הנתב (PIN) במהלך ריצת אשף ההתחברות של Windows Vista. ניסיתי לבצע תהליך זה עם נתב Netgear Wireless N Router WNR200 ואכן נהניתי מהתחברות חלקה ומהירה מזו שהייתי רגיל אליה עד כה. לנתב כפתור WPS גדול בחזית. קביעת התצורה היא קלי קלות, והאבטחה - נשמרת.

 

עד כה, שימוש ב-Bluetooth בסביבת Windows לא היה חוויה מרנינה, שכן נעשה שימוש במספר שיטות צימוד למכשירים ומתקנים. Windows היתה צריכה לעיין ברשימה ארוכה של מכשירים לפני זיהוי המכשיר בו המשתמש היה מעוניין - תהליך מתסכל במקצת. גרסה 2.1 פותרת בעיות אלה באמצעות טכנולוגיית Secure Simple Pairing שמפשטת את התהליך ומבצעת אותו באופן מאובטח, כפי שהשם מלמד. טכנולוגיה נוספת שמיושמת בגרסה 2.1 היא Extended Inquiry Response, שמאפשרת למכשירי Bluetooth להזדהות בשמם ביתר קלות ומהירות.

 

כל זה נשמע טוב בתיאוריה, אבל כשבדקתי את הגרסה העדכנית במחשב הנייד נתקלתי בלא מעט קשיים. לוח הבקרה Windows Bluetooth Devices של Vista לא זיהה בקרבתו שם מכשיר בזמן הבחינה. מערכת ההפעלה גם סגרה את מספר פעמים סייר החלונות. במחשב אחר ה-Bluetooth עבד כמצופה, ואני זכיתי לאתר ולצמד אוזניות Bluetooth. גם נוכח מחלות הילדות שמאפיינות גרסת בטא, כבר עכשיו אפשר לומר שחוויית השימוש השתפרה הודות ל-Secure Simple Pairing.

 

שיפורי ביצועים לגיימרים

טענה נוספת של מיקרוסופט לגבי חבילת העדכונים השנייה היא שכעת סרגל הצד צורך פחות משאבים. במהלך הבחינה שערכתי, סרגל הצד צרך אחרי התקנת חבילת העדכונים כמגהבייט זיכרון פחות מאשר לפני ההתקנה (שיפור של ארבעה אחוזים בהיבט זה). ככל הנראה מתכוונת מיקרוסופט לנטוש את סרגל הצד לחלוטין ב-Windows 7, ותקוותי היחידה היא שהיא תאפשר למי שמעוניין להמשיך להשתמש בו. הוא מתאים מאוד לסביבת עבודה עם מסך רחב.

  

גם בהקשר ל-DirectX מדווחת החברה על שיפורים, במיוחד בתחום אמינות השימוש וחוויית הגיימינג. כדי לבחון את הביצועים הגרפיים הרצתי את מבחן 3Dmark 2006 מבית Futuremark לפני ואחרי העדכון על גבי מחשב Dell XPS M1530. הרצתי את המבחן מספר פעמים וחישבתי את התוצאה הממוצעת. באבחנה הטבעית 1,200 על 800 ועם מסנן אניזוטרופי במצב של פי ארבעה השיג מחשב המבחן תוצאה של 3738 לפני העדכון.

 

אחרי העדכון עלתה התוצאה ל-4130 (תוצאה גבוהה יותר נחשבת טובה יותר). אמנם זהו מבחן ביצועי גיימינג סינתטי, אבל הוא גם בהתחשב במגבלות המדידה ניכר שיש שיפור ביצועים בחזית התלת מימד. המשמעות המשחקית בחיים האמיתיים היא משחק חלק יותר עם יותר פריימים לשנייה בכותרים החביבים עליכם (שזקוקים ל-DX10 ומעלה).

 

לסיכום

השיפורים עליהם מבשרת חבילת העדכונים המתהווה ישמחו את המשתמשים שמעוניינים בחיבוריות Bluetooth קלה יותר לטלפונים ואוזניות, למשתמשים שמעוניינים לצרוב Blu-ray ולהתחבר בזריזות מאובטחת לרשת המקומית באמצעות נתבי WPS. תמיכה זו תהפוך את מערכת ההפעלה לשימושית יותר, ככל שהמכשירים שתומכים בתקנים אלה יצברו פופולריות רבה יותר. כרגיל אנו מברכים גם על שיפורי התאימות ועל השיפורים באבטחה.

 

חשוב לזכור שחבילת העדכונים השנייה של Vista עדיין נמצאת בגרסת בטא, ולכן אין לשפוט אותה כמוצר מוגמר, או להסתמך עליה לצורך שימוש יומיומי. המלצת המערכת היא להמתין בסבלנות על ההשקה הרשמית, שצפוייה באביב הקרוב.

 

Vista SP2 Beta

בעד: תמיכה בצריבת Blu-ray, תמיכה ב-Wi-Fi Protected Setup לחיבור קל יותר של המחשב לרשת הביתית, תמיכה ב-Bluetooth 2.1 לחיבור זריז ופשוט של מכשירי Bluetooth למחשב, שיפור ביצועי תלת מימד במשחקים.

נגד: העזרה עדיין לא מעודכנת, מחלות ילדות של חלק מהתכונות.

בשורה התחתונה: חבילת עדכונים זו מהווה בעיקר תיקון קולקטיבי של באגים, והתכונות המתקדמות באמת שגלומות בה רלוונטיות לחומרה שרוב המשתמשים עדיין לא קנו.

 

הכתבה פורסמה בגליון ינואר של PC Magazine. לרכישת מינוי .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים