מומחה סורי: דמשק תישאר השנה בלי מים
סוריה מוציאה 90% מהמים שלה על תעשייה וחקלאות, ותושבי דמשק נאלצים לקנות מים בשוק השחור וחוששים מקטסטרופה. הפתרון - להוביל לדמשק מים מנהר הפרת, עולה 2 מיליארד דולר - ויצא לפועל רק אם ימומן בכספי ממשלת יפן
דמשק עלולה להישאר בלא מים. כך מזהיר ד"ר מוופק ח'לוף, מנכ"ל "המוסד הציבורי למי שתייה ולביוב". ח'לוף, שנאם בכנס מיוחד שנערך בבירה הסורית תחת הכותרת "המים - האחריות של כולנו", הזהיר כי העיר צועדת לקראת קטסטרופה בתחום אספקת המים, אם לא יינקטו צעדים מהירים לטיפול בבעיה. לדברי ח'לוף, המצוקה נובעת ממיעוט הגשמים בחורף הנוכחי, כיוון שדמשק נשענת כמעט לחלוטין על מי הגשמים והשלגים לצורך מילוי מאגרי המים שלה.
ממשלת סוריה מהדקת את החגורה
אובמה: נהיה חייבים דיאלוג עם סוריהכמות המשקעים בדמשק ובסביבותיה הסתכמה השנה עד כה בכ-100 מ"מ, בזמן שהכמות הממוצעת בתקופה זו מגיעה לכ-300 מ"מ. ח'לוף ציין כי בתקופה זו דמשק משתמשת עדיין במי הגשמים שנאגרו בחורף 2002, שהיה גשום במיוחד, עם כמות משקעים של למעלה מ-1000 מ"מ.
ח'לוף הוסיף כי הבעיה העיקרית ממנה סובלת דמשק היא ש-90% מצריכת המים מגיעה ממגזר התעשייה והחקלאות והביקוש בשנים האחרונות מענפים אלה רק הולך וגובר.
מצוקת המים הקשה בדמשק הורגשה כבר בקיץ כשבשכונות רבות בעיקר בפריפריה הברזים נותרו ללא מים והתושבים נאלצו לקנות מים בשוק השחור. השלטונות הסוריים, המודעים לבעיה, נקטו בשנים האחרונות שורה של צעדים, ובכלל זה פיתוח של בארות מים נוספים והחלפת צנרת כדי למנוע דליפה ובזבוז אך ח'לוף טוען כי אין בכך די.
"אם לא נעשה משהו ומהר תהיה כאן קטסטרופה שלא חזינו בה במשך 50 השנים האחרונות", הזהיר ח'לוף בכנס.
בחמש השנים האחרונות סובלת סוריה מבצורת קשה שהביאה לפגיעה לא רק בצרכנים הפרטיים אלא גם בענף החקלאות.
מי שמנסה לסייע למצוקת המים של דמשק היא ממשלת יפן, המעניקה לסוריה סיוע הומניטרי בתמורה להטבות בפרוייקטים עתידיים. בשנת 2004 הושלם פרויקט בעלות של 50 מיליון דולר להחלפת 100 ק"מ של צנרת בדמשק, שמומן בידי ממשלת יפן. היפנים כבר הצהירו כי ימשיכו להשקיע בפרוייקטים סוריים בתחום המים.
מחקר שביצעה הסוכנות לשיתוף פעולה בינלאומי של יפן העריך כי במהלך העשור הקרוב תצטרך סוריה להשקיע מיליארדי דולרים כדי להימנע ממשבר מים חמור בדמשק. בימים אלה מנסים הסורים לעניין את יפן בפרויקט להובלת מים מנהר הפרת לדמשק. עלות הפרויקט מוערכת בכ-2 מיליארד דולר וגם הסורים מבינים כי באמצעים התקציביים המוגבלים העומדים לרשותם לא יוכלו לבצע אותו.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)