שתף קטע נבחר

 

אובמה: נדחוף לשלום במזה"ת באופן אגרסיבי

המטרה זהה - מדינה פלסטינית לצד ישראל. אולם בניגוד לממשל הקודם, מבהיר הנשיא האמריקני, ברק אובמה, כי הממשל שלו ישאף "באופן אקטיבי ואגרסיבי לשלום בין ישראל לפלסטינים ובין ישראל לשכנותיה". הוא קרא לפתוח את המעברים לעזה, והביע דאגה מהמצב ההומניטרי

דרך חדשה. נשיא ארה"ב הנכנס, ברק אובמה, סימן אמש (יום ה') את מחויבותו לשלום במזרח התיכון. "המדיניות של הממשל שלי תהיה לשאוף לשלום בר-קיימא בין ישראל והפלסטינים באופן אקטיבי ואגרסיבי, כמו גם בין ישראל ושכנותיה הערביות", אמר בהופעה משותפת עם מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, בשעה שהציגו את השליח למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל.

 

אובמה, שנאם לפני עובדי מחלקת המדינה, הביע דאגה מאבדן חיי אדם בשני הצדדים ומהמצב ההומניטרי בעזה. "יש לפתוח את המעברים לעזה, בפיקוח בינלאומי ובפיקוח של הרשות הפלסטינית", אמר. הוא מתח ביקורת על ירי רקטות הקסאם מרצועת עזה. "אמריקה מחויבת לביטחון ישראל ותמיד נתמוך בזכות ישראל להגנה עצמית", אמר וחזר על כך שבמשך שנים "חמאס ירה מאות רקטות לעבר ישראל. שום דמוקרטיה לא יכולה לאפשר זאת". 


שותפים לדרך חדשה. אובמה וקלינטון (צילום: AFP)

 

בשורת הצהרות מאוד נוחות לישראל, הביע הנשיא האמריקני תמיכה בעמדת הקוורטט, לפיה אין הכרה ודיאלוג עם חמאס כל עוד אינו מכיר בישראל ומפסיק את הטרור. הוא ציין כי "ביוזמת השלום הערבית יש אלמנטים חיוביים" ואמר שיש לפתוח את המעברים לרצועת עזה, תחת פיקוח הרשות הפלסטינית, בסיוע אירופי, כשחמאס מחוץ לתמונה. 

 

"אין דבר כזה סכסוך שאינו פתיר"

הנשיא אובמה הבהיר כי לשליח המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, יהיה "כוח ליד שולחן המו"מ", והדגיש כי הוא משגר את מיטשל "בהקדם האפשרי" לאזור. מיטשל הציג את תפיסתו: "שלום במזרח התיכון הוא אינטרס ביטחוני של ארה"ב". "אין דבר כזה סכסוך שאינו פתיר. ראיתי את זה קורה בצפון אירלנד, וגם שם זה לקח זמן". לדבריו, "היו לנו 700 ימי כישלון ויום אחד של הצלחה".


הופעה משותפת ראשונה (צילום: AP)

 

מיטשל אמר שהצדדים יצטרכו להיות מחויבים לשלום. "הנשיא ומזכירת המדינה מאמינים שהחתירה לשלום חשובה כל-כך, שיש להשקיע את מרב המאמצים בה". מיטשל בן 75 שהיה בעבר מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט ומשכין השלום בצפון אירלנד, אמר כי "אני יודע שיש הרבה ספקנים, אבל העימות נוצר על ידי בני אדם ואני מאמין שבני אדם מסוגלים להביא שלום". הוא הוסיף: "אני לא ממעיט בקשיים. המצב במזרח התיכון רגיש מסובך ומסוכן. הנשיא ומזכירת המדינה הבהירו שהסכנה והקשיים לא יגרמו לארה"ב לסגת".

 

מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, אמרה כי מטרתו של מיטשל תהיה "להביא שלום בין ישראל לשכנותיה הערביות", לטפל גם בנושא עזה, ולגבש תוכנית לסיוע הומניטרי. היא הבהירה כי את תהליך שיקום רצועת עזה יבצעו הרשות הפלסטינית וישראל, ובכך קבע למעשה ממשל אובמה שלא יהיה קשר עם חמאס כל עוד אינו מכיר בזכות הקיום של ישראל, בהסכמים החתומים בין ישראל והפלסטינים ואינו מתנער מהטרור.

 

שיחות עם אולמרט ואבו-מאזן

קלינטון התקבלה בהתלהבות במחלקת המדינה. היא זכתה לקבלת פנים חמה ונלהבת שכמוה

לא זכורה במשרד החוץ בוושינגטון. סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, אמר כי במשך זמן רב מדי, שמה ארה"ב את המוקד העיקרי בפעולות צבאיות, ועתה הגיע הזמן להציב את הדיפלומטיה בחזית.

 

היא שוחחה אמש עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ועם הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן. אולמרט בירך את קלינטון על כניסתה לתפקיד ואמר כי הוא בטוח שיכולותיה, כשרונה וניסיונה העשיר יבואו לידי ביטוי בתפקיד. הנשיא הפלסטיני אמר לקלינטון כי בכוונתו לעבוד עם הממשל האמריקני בניסיון להשיג הסכם שלום במזרח התיכון. אנשי הלשכה ברמאללה אמרו, כי הנשיא אובמה מתכוון לפעול להקמת מדינה פלסטינית.

 

מוקדם יותר קיים אובמה את אחת מהבטחות הבחירות שלו וחתם על הוראה נשיאותית לסגור בתוך שנה את מחנה המעצר גואנטנמו שבקובה. בנוסף הורה אובמה לכוחות הביטחון להפסיק להשתמש בשיטות חקירה נוקשות כלפי חשודים בטרור.


פורסם לראשונה 22/01/2009 22:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חזית אחידה. אובמה וקלינטון
צילום: AP
אינטרס אמריקני. ג'ורג' מיטשל
צילום: AFP
ביידן. להציב דיפלומטיה בחזית
צילום: AFP
מומלצים