ד"ר קדמן: ישראל - גן עדן לפדופילים
בחצי השנה האחרונה התלוננו יותר מ-50 ילדים ונערים על פגיעה מינית מאדם שהכירו באינטרנט. חלק מהמתלוננים בני פחות מ-12. גורמי הרווחה מאוחדים: ההורים לא ממלאים את תפקידם, וגם מערכת אכיפת החוק רופסת
"ישראל היא גן עדן לפדופילים", קובע מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, בשיחה עם ynet על רקע פרשת הניצול המיני של נער בן 13, שנחשפה השבוע. "אנחנו מזדעזעים כל פעם מחדש, אך אין לנו שום גישה מערכתית. המערכת המשפטית נותנת עונשים מגוחכים, והמסר מאוד מסוכן: זה מאותת לכולם שזה לא נורא".
שני סיפורים שנאספו בחודשים האחרונים בארגונים המטפלים בילדים ממחישים שאונס הנער, שנחשף השבוע, הוא רק מקרה אחד מני רבים.
נער בן 12 וחצי מאזור המרכז התחיל להתכתב באינטרנט עם גבר נחמד שהיה נראה לו כמו "דוד חביב". ה"דוד" שאל אותו על בית הספר ועל תחביביו. לאחר כמה שיחות במהלך השבוע הראשון להיכרות, הצליח האיש לחלץ מהילד את שמו וכתובתו, ואז החל ללחוץ עליו להיפגש עמו. הילד נלחץ ולא הסכים. המבוגר, שהיה חביב בהתחלה, החל להפעיל לחץ, הטיח שהוא יודע את שמו וכתובתו, ואם לא יגיע לפגישה - יספר להוריו שהוא הומוסקסואל. הילד נלחץ משום פחד שהוריו יכעסו עליו והגיע לפגישה - שם אנס אותו הגבר באכזריות. הילד החל להידרדר בלימודים והתנהגותו השתנתה, אך רק כעבור כמעט כשנה הצליחו הרשויות לגלות מה קרה לו.
נערה אחרת, בת 14, חשבה שהכירה נער בגילה באינטרנט. הם החלו להתכתב בצ'ט, ובמהלך השיחה החל הנער לבקש ממנה לפשוט את חולצתה ולגעת בעצמה. בתום השיחה התברר לנערה כי שוחחה עם גבר בשנות ה-40 לחייו, שאיים שאם לא תיפגש איתו, יעלה את הסרטון לאינטרנט וגם ישלח אותו להוריה. הילדה חששה והגיעה לפגישה, שם אנס אותה. איומיו נמשכו, ובעקבותיהם גם הפגישות. גם במקרה זה, עבר זמן רב עד שהוריה של הנערה וסביבתה הבחינו שמשהו אינו כשורה, ואז התפוצצה הפרשה.
החשודים בפרשה בבית המשפט (צילום: דודו אזולאי)
ד"ר קדמן אומר כי "המשטרה הבטיחה שתהיה יחידה מיוחדת שתשוטט באינטרנט ותאתר עברייני מין, אך שום דבר לא קורה. עברייני מין לא מסתתרים בפארקים, אלא ברשת".
הוא מדגיש כי גם ההורים צריכים להיות יותר קשובים לילדיהם. "חלק גדול מההורים לא יודע או עסוק מדי או שאפילו אם הם נוכחים בבית הם לא מדברים עם הילדים וכתוצאה מכך הילדים מפחדים לספר. ההורים פשוט לא ממלאים את תפקידם והמערכת המשפטית והמשטרה לא מתפקדים".
"ילדים לא מודעים שנוצלו מינית"
רונית צור, מפקחת ארצית על חקירות ילדים במשרד הרווחה, התייחסה בשיחה עם ynet למצבים שבהם אותם קטינים מקיימים מגע מיני בהסכמה עם תוקפיהם. צור מסבירה כי חוקרי ילדים (עובדים סוציאליים החוקרים ילדים שנתקפו או תקפו מינית עד גיל 14), נתקלים לעתים קרובות בילדים שהתנהגותם המינית חריגה. "אנחנו לעתים נאלצים להסביר לאותם ילדים שהם בעצם הקורבנות, כי יש ילדים שחושבים שהם עושים את זה מבחירתם, ולא מודעים בכלל לכך שהם נוצלו מינית. אבל החוק קובע שהילדים עצמם לא יכולים לקבל החלטות כאלה".
נשיאת אל"י (האגודה למען הילד), ד"ר חניתה צימרין, אומרת כי בחצי השנה האחרונה התקבלו יותר מ-50 פניות מנערים ונערות שנפגעו מינית ואף נאנסו על-ידי אדם שהכירו באינטרנט. על-פי הנתונים של המרכז לנפגעי תקיפה מינית, בקו מיוחד עבור גברים, 30% מהפניות שהתקבלו בשנת 2007 היו מנערים בגילאי 13-18, ו-25% מילדים מתחת לגיל 12. על-פי מחקרים בינלאומיים, 16% מהגברים עברו פגיעה מינית בילדותם.
ד"ר צימרין סבורה כי ההורים הם אלו שצריכים להגן על הילדים מפני פגיעות מיניות. לדבריה, רוב ההורים שפונים לגורמי הרווחה אינם מודעים לסכנות הקיימות באינטרנט, ולכן באל"י מועברים קורסים עבורם, כדי שיוכלו להגן על ילדיהם בעתיד. "ההורים מלמדים לא לדבר עם זרים ברחוב, אבל כשילד נמצא מול המחשב, זו פשוט פצצה מתקתקת. ההורים טוענים שהם שומרים על פרטיותם של הילדים, אך שוכחים שצריך להגן עליהם. אני בעד זכויות הילד, אבל הזכות הראשונה זו הבטיחות של הילדים. הזכות העיקרית של הילד זו זכות להורים תומכים וההורים הם אלה שצריכים לשים גבולות".