שתף קטע נבחר

הממשלה תכריז: גיבוי משפטי מלא לחיילי צה"ל

על רקע הקולות המאשימים את חיילי צה"ל בפשעי מלחמה בעזה - שר הביטחון יעלה הצעת החלטה בישיבת הממשלה הקרובה, שבה נאמר: "מפקדי צה"ל וחייליו פעלו ברוח צה"ל על פי אמות מידה מוסריות תוך אמונה בצדקת הדרך"

"הממשלה שבה ומדגישה את מחויבותה לעמוד לימין חיילי צה"ל ומפקדיו, לספק להם הגנה בזירה הבינלאומית בגין פעילותם במסגרת מילוי תפקידם כדין כשלוחי המדינה". כך נכתב בהצעת החלטה שיעלה בישיבת הממשלה שר הביטחון, אהוד ברק. ההחלטה נועדה לתת תמיכה וגיבוי מוסרי ומשפטי לקציני צה"ל וחייליו, בעקבות מבצע "עופרת יצוקה".

 

מתכוננים להאג: פרידמן ירכז ההיערכות לתביעות

 

"מפקדי צה"ל וחייליו פעלו ברוח צה"ל על פי אמות מידה מוסריות תוך אמונה בצדקת הדרך.

צה"ל צבא מוסרי וערכי ואיני מכיר צבא שפועל בסטנדרטים הגבוהים בו פועל צה"ל. אין מקום להלקאה אוטומטית בעקבות כל מבצע", נכתב בהצעה. 

 

בצה"ל מודעים היטב לביקורת הבין לאומית הנוקבת. מפקד חטיבת שיריון שלחם ברצועה אמר בראיון ל-ynet: "אני שלם עם האופן שבו פעלתי. אני לא מוטרד, מקסימום הדרכון שלי לא יראה חותמות של כל מיני מדינות אירופאיות". לדבריו, אין "קייס" לטענות נגד החיילים.

 

הצעת ההחלטה המדוברת תואמה בין משרד הביטחון, צה"ל ומשרד המשפטים. ההצעה מטילה על ממשלת ישראל את האחריות "לשילוחם של מפקדי צה"ל וחייליו למשימותיהם, להגנת אזרחיה ועל כן, מחויבת מתוקף תפקידה להעניק גיבוי מלא שלא יאפשר כל פגיעה בהם נוכח מעורבותם במבצע 'עופרת יצוקה'".

 

על פי ההצעה, הממשלה תביע את "הערכתה ותודתה לצה"ל בשם המדינה ותושביה. מבצע 'עופרת יצוקה' ברצועת עזה היה ביטוי למימוש זכותה וחובתה של כל מדינה לפי משפט העמים להגן על עצמה ועל תושביה". 


ברק עם חיילים בצאלים (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

לטענת ברק, ישראל פתחה במבצע לאחר שנים של הבלגה, ולמרות אלפי טילי קסאם ופצצות מרגמה שנורו מרצועת עזה לעבר מרכזי אוכלוסין בישראל. "זאת מתוך כוונה להרוג אזרחים – גברים, נשים וטף – תוך הפרה בוטה של המשפט הבינלאומי וכללי המוסר של בני תרבות. הירי אכן גרם קורבנות בנפש, נזקים רבים לרכוש ופגיעה לכלכלה ולמרקם הקהילתי ביישובי עוטף עזה".

 

עוד בימי המלחמה נודע כי הפרקליטות הצבאית והיועץ המשפטי לממשלה מלווים את הפעילות, מספקים "מטריה" משפטית לתקיפות - ונערכים לטענות שיעלו אחרי הפעולה. כדי להקשות על נקיטת הליכים משפטיים הוחלט בין היתר לאסור פרסום שמותיהם של הלוחמים שהשתתפו בפעילות, החל מהחייל הפשוט - ועד לקצונת השטח הבכירה.

 

"צה"ל הקפיד לפעול לפי המשפט הבינלאומי"

בהמשך המסמך שיוגש לממשלה נכתב: "צה"ל פעל על פי הוראות הממשלה כדי למגר תופעה זו על ידי פגיעה בחמאס וביתר ארגוני הטרור ברצועת עזה, בתשתיותיהם, בציודם ובמאגרי הנשק והתחמושת שלהם. כצבא מוסרי שאין למעלה ממנו, הקפיד צה"ל לפעול לפי כללי המשפט הבינלאומי ועשה כל שביכולתו כדי להימנע מפגיעה באזרחים שאינם מעורבים בלחימה וברכושם".

 

הצעת ההחלטה מזכירה את המאמצים שהקדיש צה"ל להזהיר אזורים מאוכלסים טרם התקיפות מהאוויר. "בין היתר הפיץ (הצבא - ר.ס.) כרוזים רבים, השתמש באמצעי התקשורת המקומיים וברשת הטלפון המקומית על מנת למסור אזהרות כלליות ופרטניות לאוכלוסייה האזרחית מבעוד מאוד. כמו כן פעל צה"ל להספקת הצרכים ההומניטרים של האוכלוסייה האזרחית ברצועת עזה במהלך תקופת הלחימה", צויין. 

 

"עקרונות אלה, אף שנשמרו, לא תמיד הצליחו למנוע תוצאה טרגית ומצערת שהיא

חלק בלתי נפרד מקללת המלחמה". בהמשך ההצעה נכתב כי חמאס עשה שימוש ציני ונפשע באוכלוסייה האזרחית וניצל אותה כמגן ומחסה לפעולות הפסולות שביצע. "בתור שכזה עליו רובץ האשם ועליו מוטלת האחריות לאותן תוצאות", נטען.

 

"כבכל פעולה ומבצע, צה"ל יקיים תחקירים מבצעיים, יפיק מהם לקחים ויסיק את המסקנות הנדרשות. הממשלה מביעה את אמונה המלא בתהליך רציני זה ורואה חשיבות לאומית בקיומו. הממשלה מוקיעה ודוחה את הניסיונות להטיל דופי בדמותו של צה"ל, חייליו ומפקדיו ומביעה את אמונה במוסריותם ובערכיותם", נאמר בהצעת ההחלטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק. גיבוי לחיילים
צילום: AP
מומלצים