שתף קטע נבחר
 

האוצר יגייס 3 מיליארד דולר במסגרת הערבויות

לאחר יותר מארבע שנים תנפיק ישראל אג"ח מעבר לים כדי לממן את הגירעון לשנת 2009, שיהיה גדול פי ארבעה מהמתוכנן, כתוצאה מהירידה הצפויה בגביית המסים ומההוצאות הלא מתוכננות של המלחמה בעזה

אחרי הפסקה של יותר מארבע שנים יחדש בקרוב משרד האוצר את הנפקת איגרות החוב בחו"ל במסגרת הערבויות של ממשלת ארצות הברית. הצורך בחידוש ההנפקות בחו"ל נובע מצורכי המימון הגדולים שיהיו לממשלה בחודשים הבאים, כתוצאה מהירידה הצפויה בגביית המסים ומההוצאות הלא מתוכננות של המלחמה בעזה.

 

התחזית המקורית להכנסות ממסים ב-2009 היתה 202.7 מיליארד שקל, ויעד הגירעון הסתכם ב-7.5 מיליארד שקל. כעת ברור כי הגירעון יהיה גדול פי ארבעה מהמתוכנן, ויסתכם ב-30 מיליארד שקל לפחות. האוצר לא יציע לממשלה הבאה לצמצם את הגירעון בדרך של קיצוץ תקציבי או הטלת מסים נוספים כדי לא לפגוע בפעילות הכלכלית במשק. לכן ייאלץ האוצר לממן את הפער הגדול בין הגירעון המתוכנן לגירעון בפועל באמצעות הגברת היקף הנפקות איגרות החוב בארץ ובחו"ל.

 

מימון כל הגירעון באמצעות הנפקת אג"ח ממשלתיות בארץ יגרום גם להעלאת הריבית לטווח ארוך וגם לפגיעה ביכולת ההתאוששות של איגרות החוב הקונצרניות. מסיבה זו מעדיף האוצר לממן חלק מהגירעון באמצעות הנפקת איגרות חוב בחו"ל. בשל מצבו הקשה של שוק ההנפקות הבינלאומי והריביות הגבוהות השוררות בו, יבצע כאמור האוצר את ההנפקות בחו"ל במסגרת הערבויות של ממשלת ארצות הברית.

 

מדובר במסגרת הערבויות השנייה שהעניק הממשל האמריקני לישראל באפריל 2003, בהיקף כולל של 9 מיליארד דולר. בשנים 2003 ו-2004 ביצעה ישראל חמש הנפקות, בהיקף כולל של כ-4.1 מיליארד דולר, והיתרה העומדת כעת לזכותה מסתכמת בכ-3.8 מיליארד דולר. ההנפקות בערבות ממשלת ארה"ב מוגבלות לסכום של 3 מיליארד דולר בשנה, וזה הסכום שמתכוון החשב הכללי באוצר, שוקי אורן, להנפיק השנה.

 

לגיוס המתוכנן יש היבט פוליטי חשוב, שיעמיד במבחן את יחסו של ממשל אובמה לישראל. בהסכם הערבויות המקורי נקבע כי הממשל רשאי לקזז מהערבויות את סך ההשקעות האזרחיות שביצעה ממשלת ישראל מעבר לקו הירוק.

 

ב-2003 קוזז סכום של 289.5 מיליון דולר, וההערכה היא שגם הפעם יקוזזו כמה מאות מיליוני דולרים, הכל בהתאם להחלטת הממשל - החלטה שכפי שהוכח בעבר נתונה ללחצים ולשיקולים פוליטיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר, רוני בר-און
צילום: עמית שעל
מומלצים