שתף קטע נבחר

 

אתאיסטים באינדונזיה מוצאים מקלט ברשת

באינזונזיה אי אפשר להגיד בקול רם שאין אלוהים, אז האתאיסטים פרשו לרשת. "יותר קל להגיד לאנשים שאתה הומוסקסואל מאשר אתאיסט", אומרת אחת הפעילות

הן מעשנות בשרשרת בבית קפה טרנדי בג'קרטה ומתעלמות מהמסגד הסמוך הקורא לתפילה. דידי ודואי, נשים אינדונזיות, אינן מגלות הבנה לאמונות הדתיות של בני ארצן. שתי הנשים הצעירות כופרות בדת במדינה בה הרוב המוסלמי הגדול בעולם, אך מעט מאוד אנשים סביבן יודעים זאת.

 

במקום לספר לקרוביהן, שתיהן הצטרפו לקבוצת של אתאיסטים אינדונזים צעירים הפועלים ברשת, בבלוגים, רשתות חברתיות, רשימות דיוור ואתרי וויקי, בעזרתם הפעילים מתקשרים זה עם זה בהיחבא. באינדונזיה, הכרזה פומבית על חוסר אמונה באלוהים עשוייה להפוך את המכריז למנודה חברתית.

 

יותר קל להגיד שאתה הומוסקסואל

"עבורי, גלישה באינטרנט נועדה לשיתוף מחשבותי עם אחרים שחושבים כמוני. אני רואה מעט מאוד אנשים כמוני בחיים האמיתיים", אומרת דידי, אדירכלית בת 29. "יותר קל להגיד לאנשים שאתה הומוסקסואל מאשר להגיד שאתה אתאיסט".

 

דואי בת ה-21, סטודנטית מהעיר בנדונג, מסכימה. היא מסתירה את חוסר האמונה שלה מהסובבים אותה בשיטתיות. "אם שואלים אותי 'למה את לא מתפללת' אז אני מתפללת. זו מעין תפילה פוליטית", היא מספרת. שתי הנשים סירבו למסור את שמותיהן האמיתיים. בקבוצה בה הן חברות אונליין הן מוגנות מאחורי מסך המחשב ומזדהות בכינויים. "ללא אינטרנט, הייתי אתאיסטית בארון", צוחקת דידי.

 

90 אחוז מוסלמים

קשה לאמוד את מספר האתאיסטים האמיתי באינדונזיה. היקף האוכלוסיה עומד על כ-234 מיליון איש, כ-90 אחוז מהם מוסלמים. רשמית, הלא מאמינים פשוט לא קיימים. כל אינדונזי חייב לשאת תעודת זהות המשייכת אותו לאחת משש הדתות המקומיות: פרוטסטנטית, קתוליות, איסלאם, בודהיזם, הינדואיזם או קונפוציוניזם.

 

מותם של כחצי מיליון איש עקב הדיכוי האלים של המפלגה הקומוניסטית האינדונזית ב-1966, שהוביל לעליית הדיקטטור סוהארטו, הותיר אף הוא חותם. התעמולה האנטי-קומוניסטית שהונהגה ב-32 שנות שילטונו של סוהארטו הובילה לשיוך האתאיסטים עם הקומוניסטים, והמלחמה הקרה באינדונזיה לא נגמרה לגמרי מעולם.

 

הסטיגמה הזו היא מה שהובילה גבר בן 35, מורה מסומטרה שמזדהה בכינוי XYZman, לפתוח ב-2004 רשימת דיוור בה אתאיסטים מדסקסים את אמונותיהם. כיות יש ברשימה 350 מנויים. למרות ההצלחה היחסית, XYZman נאלץ לשמור על הרשימה ועל אמונותיו בסוד, אחרי שנאלץ להיפרד מאשתו המוסלמית שגילתה כי הוא אתאיסט. 

 

"אם כולם היו יודעים שאני אתאיסט, הייתי מאבד את עבודתי, המשפחה שלי הייתה שונאת אותי וחבריי היו נוטשים אותי", הוא מספר בראיון במייל. "כמו כן, סביר שהיו תוקפים אותי או הורגים אותי, כי אני 'קאפיר' (כופר) ודמי הוא 'חלאל' (מותר לשפוך אותו) לפי האיסלאם".

 

אבולוציה באינדונזית

האתאיסטים אימצו טכנולוגיות בסגנון ווב 2.0 כמו בלוגים, וויקי ורשתות חברתיות. "אנחנו משתמשים בכל אמצעי אפשרי, כמו Facebook, Friendster ועוד, כדי להראות את קיומנו, לאסוף עוד חברים", אומר קרל קרנדי, אינדונזי בן 25 שלומד בגרמניה ועומד מאחורי כמה מהפרוייקטים המקוונים של הקבוצה.

 

ב-Ateis Indonesia, הוויקי (אתר מידע לעריכת הגולשים, כמו ויקיפדיה) של הקבוצה שקרנדי סייע להקים, אפשר למצוא מאמרים בשפה האינדונזית בנושא אתאיזם, אבולוציה, טיעונים נגד קיום האל ועוד.

 

הרשת, מסביר קרנדי, מאפשרת גם פריצת מחסום השפה, על-ידי הפצת גירסאות אינדונזיות לטקסטים שקשה להשיג באינדונזיה, כגון מאמרים של ריצ'רד דוקינס, אחד מהמבקרים החריפים ביותר של דתות בכלל ואיסלאם בפרט.

 

באינדונזיה קרנדי היה פסנתרן בכנסייה, אך הפנה את גבו לנצרות, והחליט כי המטרה האמיתית בחייו היא להקים אתר מרכזי שיכוון את סרבני האמונה באל ויגיע לאינדונזים המטילים ספק בדתם. את המשימה הזו, הוא אומר, קל יותר לבצע בחו"ל. "יש לי חופש כאן, אני יכול לעשות מה שאני רוצה באופן מופגן - לבקר את הדתיים ולהקים אתרים מבלי שפונדמנטליסט כזה או אחר ישליך אותי לכלא או ירצח אותי", הוא מסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המלחמה הקרה לא באמת נגמרה. ג'קרטה
צילום: רויטרס
מומלצים