ועדת חקירה בכנסת: להגביל את האזנות הסתר
ועדת החקירה הפרלמנטרית בנושא האזנות הסתר ממליצה גם להקים מנגנוני פיקוח ובקרה של מערכת המשפט על מבצעי ההאזנות. יו"ר הוועדה: "השתדלנו לסתום את החורים בחוק"
להגביל את מבצעי ההאזנות שלא לחרוג מהמטרה הנקודתית של ההאזנה, ולהקים מנגנוני פיקוח ובקרה של מערכת המשפט על מבצעי ההאזנות, ושל היועץ המשפטי לממשלה והכנסת על הפעולות של שתי הרשויות בתחום זה - אלו ההמלצות שקיבלה ועדת החקירה הפרלמנטרית בנושא האזנות הסתר, שסיימה היום (א') את עבודתה. הוועדה הוקמה בעקבות פרשת האזנות הסתר למשנה לראש הממשלה, חיים רמון.
ההמלצות יעלו לאישור מליאת הכנסת מחר, בישיבת פגרה מיוחדת שמתכנסת בעקבות המבצע ברצועת עזה והפסקת האש. לאחר אישור המליאה יועברו המסקנות לטיפול ועדת חוקה חוק ומשפט בכנסת הבאה, לשם תיקון החוק.
הוועדה ממליצה לעגן בחקיקה את הצורך לחייב את בית המשפט להתיר האזנת סתר, רק לאחר ששקל את חומרת העבירה, עוצמת החשד, הקשר בין היעד לעבירה ומשך ההאזנה. הבקשה להאזנת סתר יכולה להקיף גם מספר יעדים פוטנציאליים להאזנה. יש לדרוש אישור של ראש אגף החקירות במשטרה להאזנות סתר במשך יותר מחצי שנה, בתנאי שבית המשפט שוכנע כי המשך ההאזנה חיוני לחקירה או למניעת עבירת הכל מתוך התחשבות בפרטיות של היעד.
עוד המליצה הוועדה, כי לכל האזנה יתמנה על-פי צו בית משפט שוטר שיפקח באופן הדוק על תמלול ההקלטה.הוועדה מציעה בסיכום להקים פורום של פרקליטים, חוקרים ושופטים למעקב אחר ביצוע החוק כדי לבחון סוגיות ובעיות שיעלו בעתיד בתחום האזנות הסתר.
"לסתום את החורים בחוק"
ועדת החקירה הוקמה לפני כשנתיים בעקבות פרשת האזנות הסתר לרמון, שנוצלו גם למטרות אחרות כמו החקירה ברשות המסים, והיו רצופות כשלים, בראשם הסתרת ההאזנות ותמלילי השיחות מסנגוריו של רמון. הוועדה התבססה על מסקנות השופטים בדימוס ברנר וזיילר שבדקו את הפרשה וחשפו את המחדלים, בעיקר של המשטרה שגילתה מראית עין של אי הקפדה לא מוצדקת על הנהלים, והגיעו למסקנה שהחוק הקיים מלא חורים.
"השתדלנו לסתום את החורים", סיכם יו"ר הוועדה, ח"כ מנחם בן ששון (קדימה). "חקרנו את התהליך שלב אחרי שלב, ניתחנו כשל אחרי כשל, והגענו למסקנות לגבי המנגנונים הרצויים שלא יפגעו בתכלית המבצעית של האזנות הסתר, אבל יאלצו את המאזינים והשופטים המאשרים את ההאזנות - להקפיד על כללים ברורים ונוקשים שלא יפגעו מצד אחד בתכלית המבצעית ותקינות ההליכים ומצד שני יקפידו הקפדת יתר על זכויות הפרט וצנעת הפרט".
הוועדה בדקה את התשתית החוקית להאזנות וכיצד מפעילות אותו רשויות החקירה, אכיפת החוק ובתי המשפט. כמו כן נבחנו את מקצועיותם של העוסקים בנושא, מבחינת נהלים והפקות לקחים, וכן בעלי התפקידים הממונים על נושא זה.
גם מנגנוני הבקרה - ה"מנגנונים הפנימיים" כגון הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה ו"המנגנונים החיצוניים" כגון בתי המשפט והכנסת נבחנו על ידי הוועדה.
השופט שבדק את טענות סנגוריו של רמון על הסתרת חומר מהאזנות הסתר שביצעה המשטרה בתיק החקירה נגדו, קבע ביולי 2007 כי "אכן היו תקלות וכשלים בטיפול המשטרה והפרקליטות, אך לא נמצא יסוד לטענת ח"כ רמון בדבר הסתרה מכוונת של חומרי חקירה".