שתף קטע נבחר

היום: תיק ראשון בבית הדין הקבוע לפשעי מלחמה

משפט פשעי המלחמה הראשון בבית הדין הפלילי הבינלאומי ייפתח בהאג. על ספסל הנאשמים יישב תומס לובנגה, שנאשם בגיוס ילדים ללחימה במלחמת קונגו בין השנים 1999-2003

מנהיג מיליציה קונגולזי יהיה היום (ב') לחשוד הראשון שיעמוד למשפט בבית הדין הפלילי הבינלאומי - מבחן חשוב לאמינותו של בית המפשט הקבוע הראשון בעולם לפשעי מלחמה.

 

תומס לובנגה, שייסד והוביל את "איחוד הפטריוטים הקונגולזי" (UPC) באזור איטוּרי במזרח קונגו, נאשם בגיוס ילדים מתחת לגיל 15 כדי לרצוח את בני שבט הלֶנדוּ במלחמה שניטשה בין השנים 1998-2003. הלחימה באזור בין שבטי הֶמַה לבין הלנדו לבין מיליציות שנאבקו על שליטה במכרות באזור גבתה מאז 1999 את חייהם של כ-60 אלף בני אדם.

 

לובנגה, בן 48, כופר באישומים המיוחסים לו וצוות ההגנה שלו סירב להתייחס לתביעה לפני המשפט, שנפתח אחרי יותר משש שנים לאחר הקמת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג שבהולנד. "המשפט הראשון הוא הניסיון הראשון, לכן אני חושב שחשוב מאוד שבית המשפט יראה שהוא פועל היטב", אמר השבוע תובע בבית הדין, לואיס מורנו-אוקמפו.

 

בית הדין זכה לתמיכתן של 108 מדינות. בין המדינות שטרם העניקו לו גיבוי המעצמות ארצות-הברית וסין. לדברי מורנו-אוקמפו, הופקו לקחים מבית הדין הפלילי הבינלאמי לפשעי מלחמת יוגוסלביה לשעבר, שלפי הביקורת פעל באופן איטי מדי.  "המדיניות שלנו הייתה תמיד להיות ממוקדים מאוד. אני מאין שהמשפט יסתיים עוד השנה", אמר התובע.

 

יותר מ-30 אלף ילדים גויסו במלחמה ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו. בוקני ווארוזי, פעיל ארגון זכויות אדם אפריקני, אמר כי רבים מהילדים נהגו לצרוך סמים שנתנו להם מפקדיהם, שהבטיחו להם כי יזכו להגנה בעזרת כשפים. ווארוזי, שמסייע לילדים היילים להשתקם ולהתערות מחדש בקהילה, אמר כי מגיע להם צדק ושיבח על העמדתו לדין של לובנגה.

 

"אני מאמין שזה יהיה לקח גדול שמפקדי המיליציות בקונגו ילמדו שאין איש שלא ניתן להגיע אליו", אמר ווארוזי. משפטו של לובנגה היה אמור להיפתח ביוני אשתקד, אך השופטים השעו אותו מחשש שהנאשם לא יזכה למשפט הוגן משום שלצוות ההגנה לא ניתנה אפשרות לעיין בחלק מהראיות נגדו. הסוגיה נפתרה בנובמבר, לאחר שהתובעים העבירו להגנה את הראיות בתנאי שלא ייחשפו המקורות.

 

בית הדין הפלילי הבינלאומי הוציא עד עתה 12 צווי מעצר לחשודים מקונגו, סודן ואוגנדה, אך רק ארבעה חשודים נעצרו. משפט נוסף צפוי להיפתח בקרוב נגד מנהיגי המורדים הקונגולזים ז'רמן קטנגה ומתיו נגודיולו צ'ואי. לובנגה אינו החשוד הבכיר ביותר שענייניו נידונו בבית הדין. ביולי ביקש התובע מורנו-אוקמפו לעצור את נשיא סודן, עומאר חסן אל-באשיר, בגין רצח עם, פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה בדרפור. השופטים טרם נענו לבקשתו להוציא צו מעצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לובנגה בבית הדין בהאג. ארכיון
צילום: איי אף פי
מומלצים