שתף קטע נבחר
 

90 אלף עובדים פוטרו בחצי השנה האחרונה

השכר ירד משמעותית והיחס השתנה לרעה: המפוטרים החדשים במשק מתמודדים עם המשבר המחריף. "אני שולחת 50 קו"ח ביום... המעסיקים מבהירים לי שאני ברת מזל שזומנתי לראיון", מספרת מפוטרת טרייה. "אם לא אמצא עבודה ארד מהארץ", אומרת בייאוש מפוטרת נוספת

כ-90 אלף איש פוטרו מעבודתם מתחילת המשבר הכלכלי ביולי .2008 כך עולה מנתוני שירות התעסוקה שהגיעו לידי "ממון". מסיכום המפוטרים במשק שהגיעו לסניפי שירות התעסוקה ב-2008, אותו ערך מינהל המחקר של השירות, עולה כי בסך הכל הגיעו כ-150 אלף מפוטרים במהלך כל השנה, כ-60 אלף מהם עד חודש יולי. מיולי עד דצמבר זינק מספרם ל-90 אלף. בשנת 2007 עמד מספרם של המפוטרים במשק על 126 אלף.

 

 

רבים מהמפוטרים הם מהנדסי תוכנה וחומרה בתחום ההיי-טק. בדיקה שערך מינהל המחקר של שירות התעסוקה, בניהולו של דוד צרפתי, גילתה כי בחודשיים האחרונים פוטרו כ-700 מהנדסי תוכנה לעומת 100 מהנדסי תוכנה שפוטרו בממוצע בכל חודש מהחודשים הקודמים.

 

"מקום העבודה האחרון שלי היה חברת סטארט-אפ קטנה. בקושי הספקתי להתמקם שם ופוטרתי כבר אחרי 3 חודשים", מספר יובל (שם בדוי), מהנדס תוכנה שמחפש עבודה זה חודש וחצי. "המצב היום קשה לעובדים - לפני חצי שנה היו לי בערך שני ראיונות בשבוע, ולפני שנה שבוע עם 4-3 ראיונות נחשב אצלי חלש. עכשיו זה בערך שניים בחודש ובמקרים רבים בכלל לא חוזרים אלי, לעומת תקופות קודמות בהן יכולתי לבחור בין כמה תפקידים שונים".

 

גם תנאי העבודה השתנו. "בעבר הציעו לי בערך 18 אלף שקל לחודש, היום מציעים 12-11 אלף שקל", מפרט יובל. "למעסיקים יש היום אפשרות לבחור במועמדים מאוד ספציפיים והם מחפשים מישהו עם רקע בתחום מסוים, עם ניסיון של 7-4 שנים. פעם לקחו אנשים ולימדו אותם במשך חודש-חודשיים, היום מצפים שתתאקלם מיד לתפקיד. לי יש ניסיון של שנתיים וחצי בכמה תחומים. עבדתי בשתי חברות היי-טק גדולות ובשני סטארטאפים, ולכן אני בבעיה".

 

גם מירי (שם בדוי) מתארת מצב דומה. "פוטרתי לפני חודש מחברת הייטק גדולה וגיליתי בחוץ מצב קשה", היא מספרת. "כשסיימתי את התואר שלחתי קורות חיים לכמה מקומות ומיד חזרו אלי, היום ב-80% מהמקרים אני בכלל לא מקבלת תגובה. השכר שמציעים ירד ב-30% בערך, והיחס שנתקלתי בו הוא מאוד קר. מחפשים מישהו עם ידע מקצועי מסוים ולא מסתכלים מעבר לזה, למשל באיזה בן אדם מדובר, מה היכולות האישיות שלו. בודקים רק אם אתה יודע לעשות משהו מאוד ספציפי ואם לא – ממשיכים הלאה". 

 

העלייה במספר מהנדסי התוכנה שפוטרו נובעת מהשלכות המשבר הכלכלי. חברות היי-טק רבות מעסיקות מהנדסים ומפתחים בפרויקט מסוים שהן מבצעות. כשאותו פרויקט מסתיים, אם אין להן צורך בעובדים לפרויקט אחר, הן מפטרות אותם ובהמשך כשצץ פרויקט חדש, הן חוזרות לחפש מהנדסים ומפתחים.

 

במגזר ההיי-טק הדביקו כבר לחברות מסוימות את הכינוי "קרוסלה" - כל הזמן עולים ויורדים עובדים. בגלל המשבר הכלכלי חברות רבות מצמצמות, דוחות או מבטלות פרויקטים שונים. החברות שמבצעות את הפרויקט לא זקוקות לאותה כמות עובדים ולכן הן פיטרו מספר גדול יחסית של מהנדסים. חודש דצמבר הוא גם ההזדמנות האחרונה לשיפור בדו"חות הכספיים של הרבעון האחרון ושל השנה כולה, ולכן חלק מהחברות החליטו לקצץ עובדים כדי להציג חיסכון בעלויות.

 

בעקבות "פיטורי ההיי-טק," שרובם מרוכזים באזור המרכז ומחוז דן, זינק מספר המפוטרים באזור דן, ולראשונה עבר את מספר המפוטרים באזורי הפריפריה.

 

"20 מועמדים למשרה"

"לא ברור לי אם זה בגלל המיתון או בגלל שלא רוצים לתת לי קביעות, מה שבטוח הוא שבדצמבר האחרון פיטרו אותי מהעבודה ומאז אני מגיעה לכאן אחת לשבוע, עומדת בתור ומחתימה כרטיס", מספרת ליאור (34) מתל-אביב, נשואה עם 2 בנות, אותה פגשנו אתמול בלשכת התעסוקה בקריית הממשלה בתלאביב. ליאור, בעלת תואר שני בערבית, פוטרה מעבודתה כמזכירה בלשכת ראש הממשלה.

 

לדבריה, "בשבועות האחרונים אפשר להרגיש פה תנועה ערה, אנשים חדשים שנכנסו למעגל הזה אבטלה ולא מאמינים שמכאן תגיע הישועה, או שכאן תימצא להם עבודה. המבחר שיש פה לאקדמאים הוא עלוב, וגם מי שמוכן להתפשר וללכת לראיונות עבודה נענה בשלילה מנימוקים של כישורים גבוהים מדי לתפקיד".

 

גם אילנה סוריאן ,(40) גרושה עם שני ילדים, אומרת דברים דומים: "פוטרתי לאחרונה מתפקיד של מנהלת פרויקטים בפלאפון, לאחר 6 שנות עבודה. מאז אני מחפשת עבודה בצורה אינטנסיבית ושולחת 50 קו"ח ביום, שמניבים לי בקושי שני ראיונות עבודה בשבוע. המעסיקים מנצלים את המצב, ודבר ראשון מבהירים כמה ביקוש יש למשרה, ושאני ברת מזל שבכלל זומנתי לראיון". 

 

ויש מי שהמצב גורם לו לייאוש עמוק בהרבה: "אם לא אמצא עבודה בארבעת החודשים הקרובים אני מתכוונת לרדת מהארץ," מכריזה נעמה (32) מהנדסת תוכנה שפוטרה מעבודה בסניף של חברת תוכנה אמריקנית לאחר שזו נסגרה. "סיימתי את עבודתי בדצמבר, ובינואר התחלתי לבוא ללשכה. יש פחד מסוים ממה יהיה, במקרה הכי גרוע אלך לחפש את עתידי במקום טוב יותר".

 

גם נעה רפאלי ,(28) רווקה מתל-אביב, פוטרה מעבודתה כמוקדנית 144 בבזק לפני חודש. "הייתי מאז במיליון ראיונות עבודה לעבודות מוקדנות כאלה ואחרות, והמצב מזעזע. על כל משרה יש 20 מועמדים, ולכל משרת מוקדן הכי פשוטה יש ימי עיון עם דינמיקה קבוצתית".

 

"שלחו אותי לראיון עבודה כקופאית", מספרת אישה שביקשה להישאר בעילום שם, "אני בעלת תואר ראשון עם ניסיון עשיר בדוברות ויחסי ציבור, ולא בוחלת בכלום, אבל גם בראיון הזה השיבו בשלילה, והעדיפו לקחת מישהי צעירה יותר ומשכילה פחות. אני לא מאשימה אותם, אבל עוד כמה חודשים כאלה, ואמצא את עצמי נלחמת גם על משרה כזו".

 

 

הכתבה המלאה מתפרסמת היום ב"ידיעות אחרונות"

 

בהכנת הכתבה השתתפו דוד רגב, נופר סיני ואיתי שמושקוביץ
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"קרוסלה" בחברות ההיי-טק. לשכת התעסוקה
צילום: ירון ברנר
מומלצים