מצרים הציעה דיל לחמאס, "לפני שנתניהו נכנס"
לפי "א-שרק אל-אווסט", המצרים מנסים לשכנע את חמאס שמדובר ב"הזדמנות האחרונה להסכם טוב" - לפני שממשלת ימין בישראל תנקוט עמדה קיצונית יותר. עסקת החבילה אמורה לכלול את הסרת המצור, פתיחת מעברים - ומימוש עסקת שליט
במצרים עוקבים אחר סקרי הבחירות בישראל - ומנסים לרתום את המגמה המסתמנת כדי לשכנע את חמאס להתגמש בשיחות בקהיר, לפני תום תקופת אולמרט. כך מדווח הבוקר (יום ב') העיתון הערבי הלונדוני "א-שרק אל-אווסט", מפי מקורות ישראלים.
לפי הדיווח, מצרים הזהירה את חמאס כי הממשלה הישראלית הבאה, שבראשה יעמוד לפי הסקרים יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו - תנקוט עמדות קיצוניות יותר.
לפיכך, על התנועה לנצל את ההזדמנות כל עוד ממשלתו של אהוד אולמרט מכהנת, מחשש ש"תפסיד את הכל".
המקורות המצוטטים בעיתון, מעריכים כי מצרים מבינה שהשבועיים הקרובים יהיו מכריעים וכי הם בבחינת "ההזדמנות האחרונה" העומדת בפני חמאס ל"הסכם טוב". הם טוענים כי אולמרט מעוניין לסיים את הקדנציה עם הסכם גדול כמו שחרורו של החייל החטוף גלעד שליט. שרת החוץ, ציפי לבני, מעוניינת בכך "בשל העובדה שהפופולריות שלה בירידה", ואילו ברק רוצה "לחזק את עלייתו בסקרים".
לפי הדיווח, מצרים הציעה אתמול למשלחת חמאס בשיחות בקהיר "עסקת חבילה" עם ישראל הכוללת הבנות חדשות בנוגע לרגיעה בתמורה להסרת המצור, פתיחת המעברים וגיבוש עסקת חילופי אסירים.
ישראל הציעה מספר יוזמות - ובכללן שחרור 1,050 אסירים פלסטינים. עם זאת, רק 280 מהשמות נכללים ברשימה המקורית שביקש חמאס, וישראל הבהירה שלא תתגמש עוד בעניין. החידוש, לפי העיתון, הוא במספר האסירים, ובנוסף מוכנה ישראל להסיר עוד מחסומים צבאיים בגדה המערבית.
"מסכימים לשנה וחצי של רגיעה"
אתמול נועדו שליחי חמאס עם שר המודיעין המצרי, עומר סולימאן. לפי העיתון "אל-חיאת" היוצא אף הוא בלונדון, התנועה השולטת ברצועת עזה הסכימה לרגיעה בת שנה וחצי, בתמורה לפתיחתם של כל המעברים "במלוא התפוקה". בעבר הביע הארגון התנגדות לרגיעה בת שנה, עם אפשרות לחידושה בעתיד.
עם זאת, חבר במשלחת חמאס אמר שארגונו סירב להצעת ישראל שכוללת רגיעה שאינה מוגבלת בזמן ופתיחת כל המעברים, בתמורה לשחרור שליט.
"הדגשנו את סירובנו לקשור בין הפעלת המעברים לשחרור שליט", אמר אותו איש חמאס. "סוגיית שליט נפרדת וקשורה אך ורק לסוגיית האסירים".
אותו בכיר ציין עוד כי חמאס מתנגדת לפתיחת מעבר רפיח לפי ההסכם משנת 2005 ואמר כי התנועה מסכימה להצבתם של פקחים בינלאומיים במעבר, זאת בתנאי שהם יכללו פקחים טורקיים ובתנאי שמקום מושבם יהיה באל-עריש שבמצרים או בעזה, וזאת בנוסף לאנשי משמר הנשיאות של אבו מאזן המתגוררים בעזה.