בניגוד לחוק? ש"ס מחלקת קמעות באתר אינטרנט
כמו כמעט בכל מערכת בחירות מפיצה ש"ס קמעות - והפעם באתר האינטרנט של המפלגה - למרות שחוק הבחירות קובע כי אין לחלק קמעות. ש"ס: קיבלנו חוות דעת שזה מותר
האם ש"ס עוברת על החוק באמצעות פרסום קמעות באתר האינטרנט שלה? החוק קובע כי אסור להשתמש בקמעות למטרות בחירות, אך ש"ס מפיצה קמעות לכל דורש באתר האינטרנט הרשמי של המפלגה, שעלה בשבועות האחרונים.
בקישור תחת הכותרת: "סגולה נפלאה לשמירה", נכתבו הוראות כיצד להכין את הקמע. מעל לקישור ההורדה מתנוסס הסבר שימוש, אשר אינו מותיר ספק לגבי השפעתה של הברכה: "מועיל לשמירה, רפואה והצלחה".
חוק הבחירות לכנסת קובע במפורש, תחת הסעיף "שחיתות ואיום", כי שימוש בקמעות למטרות בחירות הינה עבירה חמורה, אשר עונשה הוא "חמש שנות מאסר או קנס". ולהלן הניסוח המדויק: "המשדל אדם להצביע או להמנע מלהצביע, בכלל או בעד רשימת מועמדים מסויימת, בדרך של השבעה, קללה, נידוי, חרם, נדר, התרת נדר, הבטחה להעניק ברכה, או מתן קמע; לעניין זה, 'קמע' - לרבות כל חפץ שבעיני חלק מהציבור יש ביכולתו להיטיב או להרע עמו - דינו מאסר או קנס".
הקמע - מתוך אתר ש"ס
אין זו הפעם הראשונה בה סוגיית הקמעות עולה לדיון. ב-2006 דנה ועדת הבחירות בחלוקת ספרי התהילים באתר האינטרנט של ש"ס. על פי הפרסום אז, הוענק ספר תהילים כמתנה לכל מי שירשם באתר או ישלח אס.אם.אס למספר טלפון שמופרסם באתר. יושבת ראש ועדת הבחירות לכנסת ה-17, השופטת דורית ביניש, אישרה לש"ס לחלק ספרי תהילים, אך דרשה שלא לצרף ברכה של הרב עובדיה יוסף.
חמש שנים קודם לכן הוציאה ש"ס "מעין קמע" למען בחירתו של אריאל שרון ושלחה אותו ל-400 אלף בתי אב, המצויים במאגר התומכים של המפלגה. השופט חשין דחה עתירות שביקשו לאסור את הפצת הערכה.
.
יו"ר סיעת מרצ, ח"כ זהבה גלאון, אמרה ל-ynet כי בכוונתה להגיש תלונה רשמית ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית, בעקבות הפצת הקמעות. "מדובר בעבירה לכאורה על חוק הבחירות", היא הסבירה והוסיפה: "כמו בכל מערכת בחירות - ש"ס מרשה לעצמה לעבור לכאורה על החוק. לצערי, ש"ס מוציאה שם רע ליהדות והופכת אותה לדת של אמונות תפלות וקמעות".
משפטן בכיר: זו שאלה של תזמון
פרופ' עמנואל גרוס, מומחה למשפט חוקתי מאוניברסיטת חיפה, הסביר ל-ynet את הסוגיות החוקיות בנוגע לקמעות. "השאלה שבית המשפט ישאל את עצמו, היא אם הקמע נועד על מנת לעודד או להמריץ את הקהל להצביע עבור מפלגה", אמר. "אם התשובה היא 'כן', הדבר הוא כמובן פסול. אבל אם הקמעות הללו ניתנים לאנשים במשך כל ימות השנה, בלי שום קשר לבחירות אז אני לא רואה בעיה".
לדברי פרופ' גרוס, על אף החידוש שבחלוקת הקמעות דרך האינטרנט, החוק עומד בעינו. "העניין הטכני של איך אתה מציג את הקמע, אם בצורה כזו או אחרת היא פחות חשובה.
מה שחשוב פה היא סיבת הנתינה של הקמע", הוא הבהיר. "השאלה היא אם הקמעות הללו ניתנים לאנשים בפועל גם ללא שום קשר לאתר".
מש"ס נמסר בתגובה: "הדבר עבר חוות דעת משפטית ולאחר מכן עלה לאתר. בש"ס לא רואים כל פסול בלהעלות גרסה כתובה של ברכה לעם ישראל. ש"ס תילחם נגד כל ניסיון לסתימת פיות לעם ישראל בחסות התפלפלות משפטית ווירטואלית. עם ישראל עמד בגבורה ויעמוד בגבורה נגד מי שרוצה למחוק את הנשמה היהודית והעבר. עם בלי עבר הוא עם בלי עתיד".