הריבית ירדה. ומה עם הריבית על האוברדרפט?
הבנקים הגדולים הורידו את הריבית שמשלמים הלקוחות על האוברדרפט ב-0.75%. לקוח עו"ש רגיל עם אוברדרפט של 5,000 שקלים ישלם מהיום בבנק לאומי ריבית של 7%, בבנק הפועלים ריבית של 9% ובדיסקונט 12%
בעקבות הורדת ריבית החובה במשק, החליטו אמש (ב') הבנקים הגדולים להוריד את הריבית שמשלמים הלקוחות על האוברדרפט בשיעור זהה לזה של ריבית החובה - 0.75%. מדובר בצעד מתבקש אך הוא אינו מובן מאליו, ולא נעשה בחלק מהורדות הריבית הקודמות.
ריבית הפריים בבנקים ירדה הבוקר בשיעור של 0.75% - מ-3.25% עד 2.5%. ריבית הפריים ריבית חובה+1.5%. ריבית הפריים אינה מחייבת את הבנקים בהחלטה איזו ריבית יקבלו לקוחות המחזיקים בו חסכונות ופיקדונות, בהתאם למסלולים ולמבצעים השונים שהם מקבלים, וכמה ישלמו לקוחות הנמצאים במשיכת יתר (אוברדרפט), אבל היא מהווה מסגרת כללית שלפיעה נקבעים הקריטריונים לריביות הללו.
חשבון האוברדרפט, שמאות אלפי לקוחות פרטיים בישראל משלמים מדי חודש, מבוסס על ריבית הפריים ועל תוספת סיכון. תוספת הסיכון נתונה לשיקול דעתו של הבנק ומשתנה מבנק לבנק ומלקוח ללקוח לפי מצבו הכספי של הלקוח ורמת הביטחון הפיננסי שהוא מעניק לבנק.
לבקשת ynet, חישבו בנק לאומי ובנק דיסקונט את הריבית שהם לוקחים על מה שניתן לקרוא "לקוח לדוגמא": לקוח שמשתכר משכורת קבועה בסביבות הממוצע במשק (בין 5,000 ל-8,000 שקל נטו), אינו מחזיק נכסים גדולים שאינם ממושכנים, עומד בהתחייבויותיו, אינו סובל מקשיים כמו צ'קים חוזרים או בעיות בחברת האשראי, וסובל מאוברדרפט כרוני של כ-5,000 שקלים בחודש.
בבנק לאומי ישלם מהיום "לקוח רגיל" שכזה על האוברדרפט ריבית של פריים+4.5%, כלומר, 7%. לקוחות עם אוברדרפט גבוה יותר ובעיות מיוחדות ישלמו בבנק לאומי ריבית גבוהה יותר.
בבנק דיסקונט, לעומת זאת, ישלם לקוח פרטי עם אוברדרפט של פחות מ-10,000 שקלים ריבית של 12%. בדיסקונט, בניגוד לבנקים אחרים, יורדת הריבית בהתאם לגובה האוברדרפט, ולקוח עם אוברדרפט של יותר מ-10,000 שקלים ישלם פחות מ-12% ריבית.
לפי נתוני בנק, ישלם לקוח הפעולים, ישלם לקוח "רגיל" - כזה המוגדר בבנק כ"לקוח במסגרת משכורת בהסכם בתוספת סיכון במדרגת הסיכון הראשונה" - ריבית של פריים+6.5%, כלומר, 9%.