ויקיפדיה: האמת נמצאת אי שם
בין דיונים על שימוש בידע ההמונים להעשרת האנציקלופדיה החופשית, הסרט התיעודי 'האמת על פי ויקיפדיה' הלך לאיבוד. ניב ליליאן חושב שהוא זקוק לעריכה, לא פחות מהערכים ב'ויקי'
הסרט "האמת על פי ויקיפדיה" שודר אתמול (ב') בערוץ 8 בישראל, בתזמון מעניין. אך לפני יומיים, הודה למעשה מייסד ויקיפדיה, ג'ימי וולס, בכישלון העיקרון שעומד מאחורי המיזם שלו ושאותו בוחן הסרט: לאחר שכלי תקשורת ציטטו מידע שגוי מוויקיפדיה, הציע וולס לחברי המיזם השיתופי למעשה להנהיג היררכיה ולהגדיר אנשים מוסמכים יותר ומוסמכים פחות - כאשר המוסמכים יותר יהיה אלה שיאשרו את הפרטים המתפרסמים באנציקלופדיה החופשית.
וולס. זו היתה האמת שלו, עכשיו ספרו לו את שלכם (צילום: Getty Images)
הסרט מנסה להבין, בעיקר באמצעות ראיונות, את המנגנון האנושי-תרבותי העומד מאחורי המפעל האנציקלופדי העצום הזה, שלכתיבתו ב-250 שפות שותפים אלפים, אולי יותר.
אך הסרט עד מהרה הופך לדיון עקרוני יותר: יחסיותה של האמת. האם אמת עובדתית היא מושג אבסולוטי ויש מי שמחליט מהי או שמא אמת היא עניין של נרטיבים, וכמו שם האלבום של המאניק סטריט פריצ'רס: "זוהי האמת שלי, ספר לי את שלך".
רבות הדרכים
"האמת על פי ויקיפדיה", נפתח באקספוזיציה ארוכה מאוד, שלפני שהיא מסבירה מהי ויקיפדיה, היא מנסה להסביר את המושג Web 2.0, לא בהצלחה רבה. משם הוא מתפצל לכמה כיוונים: מדלג בין קטעים בהיסטוריה של ויקיפדיה וכיצד היא נוצרה - ראיונות עם לארי סאנגר, המייסד שפרש ועם טים א'וריילי שטבע את המונח "רשת 2.0".לידביטר. מצדד ב"חוכמת ההמון"
כיוון נוסף הוא על רקע ויכוח עכשווי בכנס ויקיפדים, על האידיאולוגיה שמניעה את המיזם, כאשר את שני הקטבים שלו מייצגים הסופרים צ'ארלס לידביטר שמצדד בחוכמת ההמון ומולו אנדרו קין, שטוען שתוכן גולשים וחוכמת ההמונים הם לא פחות מהרס החברה. קין אגב, שמגדיר עצמו מריטוקרט - כלומר מי שדוגל בשלטון המצוינים, טוען כי אמת ועובדות הם עניין נוקשה, שצריך להיות מטופל בידי אנשים מומחים ומוחה נגד העצלנות הקוגניטיבית שלנו כחברה.
אך דווקא לארי סאנגר מגדיר זאת בסרט טוב יותר ממנו באמירה עלינו, הצרכנים של המיזם: "ויקיפדיה מאפשרת לאנשים לברוח מהמלאכה הקשה של ליצור לעצמך עמדות משלך, על ידי לימוד החומר".
אלא שהסרט כאמור לא מצליח לשמור על קו אחיד, ולהחליט במה הוא רוצה לטפל. בין היתר מובא הסכסוך שבסופו של דבר פירד בין סאנגר לווילס - האם כל התורמים לאנציקלופדיה צריכים להיות שווים במעמדם?
על הדרך הוא גם נוגע בנושאים מהותיים לא פחות כמו הפער הדיגיטלי, והבשורה של ויקיפדיה למדינות מתפתחות ומדינות העולם השלישי, בכך שהיא מביאה לאנשים ידע בשפתם - אך הוא מטפל בנושאים אלה בשטחיות מרגיזה.
תוסיפו לכך קצב איטי (ממש לא וויקיוויקי) עריכה מתאמצת, תחקיר מרושל (לא, "גוגל" היא לא חברת Web 2.0. למעשה, היא מאוד חברת Web 1.0) ופספוס מוחלט של אחד המבקרים הכי שנונים של ויקיפדיה, הלוא הוא הקומיקאי האמריקני סטיבן קולבר - ותקבלו סרט שנלכד בעצמו בתוך המהות של ויקיפדיה. אם "האמת על פי ויקיפדיה" היה ערך שם, סביר להניח שהיתה מוצמדת לו התווית "מאמר זה זקוק לעריכה".