שתף קטע נבחר

 

תערוכה על השואה בנעלין: "שכולם יבינו הסבל"

דווקא במקום שהפך לאחד הסמלים במאבק הפלסטיני נגד הקמת גדר ההפרדה, מוצגת תערוכה על השואה. חבר בוועד העממי להגנה על הקרקע בכפר הפלסטיני: "אין מקום להשוואה, אבל גם אנחנו סובלים בגלל מה שהגרמנים עשו ליהודים"

דווקא בנעלין, הכפר הפלסטיני שלידו יש הפרות סדר רבות, החליטו להציג תערוכה על סבל היהודים בשואה: מדינות העולם מציינות היום (ג') את יום השואה הבינלאומי בטקסים ואירועים שונים, אולם נדמה כי האירוע היוצא דופן ביותר מתרחש סמוך לרמאללה - במקום שהפך לאחר מסמלי המאבק הפלסטיני נגד הקמת גדר ההפרדה.

 

הוועד העממי להגנה על הקרקע בנעלין החליט השנה, בצעד מפתיע, לציין בכפר את יום השואה הבינלאומי, בתערוכת תמונות המציגות את השואה.

 את התמונות רכש הוועד ממוזיאון יד ושם, והבוקר נפתחה התערוכה לקהל הרחב, באולם שבמרכז הכפר.

 

לדברי מוחמד עמירה, חבר בוועד העממי להגנה על הקרקע בנעלין, עד לשעות הצהריים הגיעו לתערוכה מאות אנשים, בהם תושבי הכפר - צעירים ומבוגרים כאחד. לדבריו, רבים בירכו על היוזמה. "אנשים מופתעים ממה שהם רואים שם, יש אנשים שזו פעם ראשונה שהם רואים בעיניים שלהם את התמונות על הסבל מהשואה. יש אנשים שלא ידעו כלום על ההיסטוריה של היהודים".


מאות כבר הגיעו לתערוכה (צילום: חאלד)

 

על ההחלטה לקיים את התערוכה הזו בכפר, שחלק מתושביו נפגעו בעקבות בניית גדר ההפרדה ואדמותיהם הופקעו לטובתה, אמר עמירה: "חשבנו שהציבור צריך להבין את הכאב והסבל שגרמו הנאצים ליהודים. לצערנו, אנחנו משלמים את המחיר על הסבל הגדול שנגרם ליהודים בשואה. אין מקום להשוואה בין הסבל שלנו לסבל העם היהודי בשואה, אבל על כולם להבין שגם אנחנו סובלים, בגלל מה שהגרמנים עשו ליהודים".

 

"מוכרחים להבין את השואה"

חאלד מחאמיד, מנהל המכון הערבי לחקר מאורעות השואה בנצרת ומיוזמי התערוכה בכפר נעלין, סבור כי "הפלסטינים מוכרחים להבין את השואה - את העוצמה והכוח שיש לכאב היהודים, שמשפיע על התודעה. כל אלימות שמפנים הפלסטינים כלפי הישראלים, איננה אפקטיבית, גורמת לסבל ומעוררת את חרדות השואה בקרב היהודים".

 

"השואה", מסביר מחאמיד, "היא רצח ופשע נוראי ושיטתי של שישה מיליון חפים מפשע, שמשפיע על כל האזרחים בישראל גם היום. הפלסטינים צריכים להבין שליהודים מנגנון הגנה, הנובע מהרצח הנוראי בשואה.

 לשני העמים יש אפשרות לחיות ביחד רק אם נבין את הכאב הייחודי והעמוק הזה, רק אם ננהג באי אלימות מוחלט ולא באלימות - שמעוררת ביהודים את החרדות הקיומיות. שני הצדדים נוהגים אחד כלפי השני כתוצאה ממה שנגרם ליהודים בשואה - וזה לא טוב ליהודים ולא לפלסטינים".

 

על הצגת התערוכה דווקא בנעלין, אמר מחאמיד: "בתמונה של השואה יש כוח, שכל צבאות העולם לא יוכל לה. צריך לדבר אל הפלסטינים באמצעות התמונות של השואה, ולא כלי נשק. הרי הכאב הייחודי הזה ישר משפיע על כל בנאדם, אפילו הקיצוני ביותר מבין הפלסטינים. הקוראן מצווה עלינו להכיר בשואה ולהבין אותה. על היהודים לזכור שרבים מהם ניצלו בזמן השואה, בזכות אחיהם במדינות ערב. עלינו יחד להתגבר על השפעת היטלר ולחיות יחד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התערוכה בנעלין
צילום: חאלד
הפגנה בנעלין. ארכיון
צילום: activestills
מומלצים