בכיר לשעבר באונר"א: הם משלמים למחבלים
סוכנות האו"ם לפליטים הפלסטינים כיכבה בכותרות בזמן מלחמת עזה בגלל התקיפות במוסדותיה. דו"ח של היועץ המשפטי לשעבר בסוכנות קובע: היא מעסיקה מחבלים, הפכה לפוליטית ומממנת ספרי לימוד לא ראויים
סוכנות הסעד והתעסוקה לפליטים הפלסטינים (אונר"א) מעסיקה ומעניקה טובות הנאה למחבלים ולפושעים, יוצאת בהצהרות פוליטיות חד-צדדיות ומממנת ספרי לימוד המחנכים לאפליה. כך נטען בדו"ח קשה שפרסם אמש (יום ג') ג'יימס לינדסי, אמריקני ששימש כיועץ המשפטי של הארגון במשך שבע שנים ופרש ב-2007.
לינדסי הגיש דו"ח מפורט בנושא אונר"א ל"מכון וושינגטון למזרח התיכון". היועץ הציג במסמך דרכים שבהן ניתן לפעול כדי לשפר את סוכנות הסיוע - שהוקמה על ידי ארצות הברית ובריטניה בעקבות מלחמת השחרור, במטרה לסייע לפליטים הפלסטינים.
אונר"א במלחמה:
- צה"ל: ממתחם אונר"א נפתחה אש
- אונר"א מגנה: לחקור פשעי מלחמה
- אמת אחרת על אונר"א / דעה אחת
- אונר"א שלא הכרתם / דעה אחרת
ארה"ב היא המממנת העיקרית של אונר"א, אך יש לה מחלוקת קשה עם פעולותיה של סוכנות האו"ם. זו כיכבה בכותרות אחרי שבתי ספר ומוסדות של הארגון הותקפו על ידי צה"ל. ישראל, מצדה, טענה כי במבנים הללו
הסתתרו ופעלו אנשי חמאס. במהלך המלחמה נקטו עובדי אונר"א גישה חד-צדדית נגד ישראל, שמוצגת אף היא בדו"ח.
לינדסי קבע בדו"ח כי אונר"א הוקמה כגוף סיוע לפליטים, אך מאז היא הפכה לנותנת שירותים חברתיים בחינם למי שאינם נזקקים לסיוע. "אין שום הצדקה למתן מיליוני דולרים לסיוע הומניטרי לאלה שיכולים לשלם לשירותים של אונר"א", כתב.
"אונר"א חייבת לבצע שינויים מבצעיים כדלקמן: להפסיק להשמיע הצהרות חד-צדדיות ולהגביל את עצמה להצהרות הקשורות לנושאים הומניטריים; לנקוט צעדים נוספים כדי להבטיח שהסוכנות לא מעסיקה או מעניקה רווחים לטרוריסטים ולעבריינים; לאפשר לארגון האו"ם לחינוך למדע ולתרבות (אונסק"ו), וישויות נייטרליות אחרות לספק ספרי לימוד ליוזמות של אונר"א, כשהן מאוזנות ונקיות מאפליה", נטען במסמך.
הגולם קם על יוצרו
לינדסי סיכם את הדו"ח שלו בקביעה כי רק אם יתבצעו השינויים המוצעים תוכל אונר"א לממש את המטרה שלשמה הוקם הארגון. "מבחינת הפלסטינים, פירושו של דבר סיום מעמד הפליטים ולחזור לאחור 60 שנה למצב שבו כמעט כולם רוצים נואשות - לחיים נורמליים".
הדו"ח החדש יוגש לעיון ממשלו של הנשיא ברק אובמה, המנסה לבדוק באופן יסודי את מערכת היחסים בין ארה"ב לאו"ם ולייעל את תפקודו. "למרות שארצות הברית מממנת 75 אחוז מהתקציב הראשוני של אונר"א והיא עדיין התורמת הגדולה ביותר,
היא לא הצליחה להפוך את הארגון לגוף המשקף את יעדי מדיניות החוץ שלה. אונר"א, שבימיה הראשונים נועדה למלא מטרות הומניטריות, החלה להתעמת עם המדיניות של ארצות הברית במרוצת השנים".
"השינוי החשוב ביותר הוא להוריד מהסמכות של אונר"א את האזרחים של מדינות מוכרות, קרי אלה שיש להם מעמד מנוגד של 'אזרחים פליטים'. זה נוגע למרבית הפלסטינים בירדן, בלבנון ובסוריה. אם תוקם מדינה פלסטינית בגדה ו/או בעזה, שינוי כזה ישפיע על הפליטים הפלסטינים באזורים אלה", הוסיף.