אבי המושתלת: לקבל איברים - כן, לתרום - לא
למרות שחיי בתו בת ה-8 ניצלו הודות להשתלת ליבו וריאותיו של אנואר בן ה-8 מקלנסוואה שנהרג בתאונת דרכים, אומר האב בראיון בלעדי ל-ynet: "אין לי בעיה לקבל איברים, אבל לא לתרום. ההשתלה לא תשנה את דעתנו"
בתו קיבלה את חייה במתנה בזכות תרומת ליבו וריאותיו של אנואר אבו עראר בן 8 מקלונסווה, אבל אביה, בראיון בלעדי ל-ynet, מודה: "קל לנו לקחת איברים אבל לא נתרום".
תרומת האיברים המרגשת התרחשה בשבוע שעבר במרכז שניידר לרפואת ילדים. משפחתו של אנואר אבו עראר בן 8 מקלונסווה שנהרג בתאונת דרכים
אחת התרומות הועברה לילדה בת שמונה, שסבלה ממחלה נדירה של יתר לחץ דם ריאתי. לאחר שמצבה החמיר ואף נגרם לה כשל בתפקוד הלב, הוחלט במסגרת המרפאה הארצית ליתר לחץ דם ריאתי בשניידר, על השתלה משולבת של לב וריאות. הילדה נזקקה להשתלה להצלת חייה והמתינה להשתלה כשנה. עכשיו, אחרי שהושתלו בה ליבו וריאותיו של אנואר, היא מאושפזת ביחידה לטיפול נמרץ לב, ומצבה מוגדר טוב.
ולמרות שחיי בתו ניצלו בזכות התרומה, אומר אבי המשפחה החרדית, בראיון בלעדי ל-ynet, שעובדה זו לא תשכנע אותו או את משפחתו לחתום על כרטיס תורם אברים:
"מה יהיה כשדם ערבי יזרום בגופה של בתי"
- איך הרגשתם כשנודע לכם שהמשפחה התורמת היא ערביה?"עליי זה מאוד הקל כשאני יודע שזה מגיע ממשפחה ערביה. אנחנו לא נתרום איברים כי ההלכה אוסרת עלינו, אבל אצלם אין בעיה, כך שלא הייתה כאן דילמה. לקחת איברים אנחנו יכולים, לתת לא נוכל. אבל אני לא אשקר, הרבה מבני המשפחה שאלו שאלות, מה יהיה כשדם ערבי יזרום בגופה של הבת שלי. אבל הדם מתחלף, כך שזו לא בעיה. ראיתי את המשפחה הערבית ליד חדר הניתוח, מאוד כאב לי לראות אותם, שלחתי להם מכתב הערכה, ולי אישית אין בעיה עם העובדה שמדובר בערבים".
- ומעבר למכתב הערכה, עכשיו גם תחתום על כרטיס אדי?
"תרומת איברים היא דבר מאוד אצילי. זה מאוד יפה להציל חיים. כפי שאמרתי, אין לי בעיה לקבל איברים, אבל לא לתרום. אמרתי כל השבוע שההשתלה לא תשנה את דעתנו וכרגע אין אישור הלכתי לתרום איברים. המוח מכתיב ללב ולא הלב למוח, ולכן מה שקובע מבחינתנו הוא מות הלב ולא המוות המוחי".
- ומעבר להלכה, הרגש לא עובד ואומר אחרת? הרי חיי בתך ניצלו בגלל ההשתלה
"יש ויכוח גדול בין הפוסקים הרבנים, ומה שמתווה לנו הדרך היא ההלכה שאוסרת על תרומת איברים. אנחנו לא נתרום איברים, ולכן מאוד הקל עלינו לקבל את האיברים ממשפחה ערביה שאיננה הולכת על פי ההלכה".
מנהל מח' השתלות בשיבא: זוהי התבטאות שערורייתית
דברי אבי המושתלת מסעירים את פרופ' יעקב (ג'יי) לביא, מנהל מחלקת השתלות חזה ולב במרכז הרפואי שיבא ונשיא החברה הישראלית להשתלות. "זוהי שערוריה", אומר פרופ' לביא, "התבטאויות כאלה שמעתי בלי סוף ממועמדים שלי שלא התביישו להודות כי הם לא תורמים.
התבטאויות כאלה הובילו אותי ליזום את חקיקת החוק שנותן עדיפות לתורמים שחתומים על כרטיס אדי. זוהי התנהגות בלתי מוסרית בעליל".
חוק ההשתלות החדש שלביא הוא אחד מיוזמיו, יכנס לתוקפו במאי הקרוב, ועבר בקריאה שלישית בכנסת במרץ אשתקד, קובע כי כל מי שימצא חתום על כרטיס אדי בשלוש השנים הקודמות לצורך בהשתלה, יקודם ברשימת הממתינים לראש הרשימה ותוקנה לו עדיפות בהשתלת איברים.
"אני יודע בוודאות שהסירוב לחתימה על כרטיס אדי הוא בקרב חוגים חרדיים קיצוניים. נתקלתי בהרבה אנשים חרדים שחתמו. אלה שלא מקבלים מוות מוחי הם פלג דתי קטן מאוד ביהדות, שהולכים לפי משנתו של הרב אלישיב. יש רבנים רבים שרואים בתרומה מצווה גדולה".