שתף קטע נבחר

נשיא איראן אחמדי-נג'אד יתמודד על כהונה שנייה

עוזרו של מחמוד אחמדי-נג'אד אישר לראשונה כי הנשיא האיראני מתכוון להתמודד על כהונה נוספת בבחירות שייערכו ביוני. המנהיג הרפורמיסטי מוחמד חתאמי רמז שלא יתמודד

נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, יתמודד מחדש על תפקידו בבחירות לנשיאות שייערכו בחודש יוני - כך אמר הערב (יום ד') יועץ התקשורת של הנשיא. מדובר באישור הראשון לכך שהנשיא יבקש להתמודד על כהונה נוספת, בת ארבע שנים.

 

"באופן טבעי הוא יתמודד בבחירות הבאות ויעמיד את עצמו לבחירת העם. כמובן שהוא עושה זאת כדי למלא את חובותיו", אמר עלי אכבר ג'וונפקר, עוזר המקורב לנשיא האיראני. הבחירות לנשיאות ייערכו ב-12 ביוני. החוק האיראני מתיר לנשיאים לכהן רק פעמיים ברציפות.

 

מבקריו של אחמדי-נג'אד במערכת הפוליטית ובכלי התקשורת באיראן האשימו את המדיניות שהוביל בהידרדרות במצב הכלכלי ובאינפלציה הגואה. פוליטיקאים מהמחנה הרפורמיסטי האשימו אותו בהחרפת בידודה של איראן באמצעות נאומיו התוקפניים כלפי המערב וישראל.

 

אחד מיריביו הפוליטיים המרכזיים של אחמדי-נג'אד, הנשיא לשעבר מוחמד חתאמי, רמז מוקדם יותר היום כי לא יתמודד לנשיאות פעם נוספת. "העדפתי האישית היא לא להתמודד. אני חושב שזה יהיה כרוך בעלויות עבור המדינה, אבל בעזרת האל בימים הקרובים הדבר יתברר", אמר חתאמי בדברים שהובאו בסוכנות הידיעות האיראנית אילנ"א.

 

מול מי יתמודד אחמדי-נג'אד?

חתאמי, שכיהן כנשיא במשך שתי כהונות בין השנים 1997-2005, נחשב למנהיג המוביל של הזרם הרפורמיסטי באיראן ולבעל סיכויים טובים בהתמודדות מול אחמדי-נג'אד. לפני מספר שבועות הצהיר חתאמי כי בקרוב יגיש את מועמדותו אחד מן השניים: הוא עצמו או ראש הממשלה לשעבר, מיר-חוסיין מוסווי.

 

מלבד חתאמי או מיר-חוסיין מוסווי צפוי לפי שעה לרוץ מהדי כרובי, לשעבר יושב ראש הפרלמנט (המג'לס). מועמד נוסף שטרם הכריז על כוונתו להתמודד הוא ראש עיריית טהרן, מוחמד-באקר קאליבף, הנחשב לשמרן בעל עמדות מתונות יותר מאלה של אחמדי-נג'אד.

 

קאליבף ששירת בעבר כמפקד חיל האוויר במשמרות המהפכה נחשב ליריב פוליטי מרכזי של אחמדי-נג'אד. בהתמודדות הקודמת ביניהם בבחירות ב-2005 בהן ניצח אחמדי-נג'אד

 הוא הגיע למקום הרביעי. חסרונו העיקרי של קאליבף נובע מהעובדה שבסיס הכוח שלו מתרכז בעיקר בעיר הבירה טהרן, אותה הוא מנהל בהצלחה יתרה, ומתקשה להגיע לקהלים באזורים מרוחקים.

 

כל המועמדים לנשיאות באיראן צריכים לקבל את אישור מועצת שומרי החוקה. גוף זה מורכב מאנשי דת הממונים על ידי המנהיג העליון, האיתוללה עלי חמינאי, ותפקידם לבדוק שהמועמדים לנשיאות נאמנים לחוקתה של איראן ולאסלאם. במחנה הרפורמיסטי טוענים כי זהו למעשה "מכשיר סינון" בידי המנהיג העליון חמינאי, התומך בזרם השמרני, כדי לפסול מועמדים רפורמיסטים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החליט להתמודד. אחמדי-נג'אד
צילום: AP
חתאמי. יוותר?
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
מוחמד-באקר קאליבף. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים