פתאום החבר שלי עושה קמפיין בחירות בבית
לא מצאתי אותו ברשימת מצביעי מרצ או בהפגנה של שלום עכשיו, אבל שמחתי לגלות במקרה, לאחר מספר חודשי חברות, שדעותינו הפוליטיות דומות. אבל אז הגיע מבצע עופרת יצוקה
מאז אותו מקרה חלף זמן רב ומצאתי חבר בעל דעות פוליטיות קרובות לשלי. למען הסר ספק, לא חיפשתי את בן זוגי ברשימת מצביעי מרצ או בהפגנה של שלום עכשיו, אבל שמחתי לגלות לאחר מספר חודשי חברות, אגב שיחה אגבית, שדעותינו הפוליטיות דומות. אבל אז הגיע מבצע עופרת יצוקה ושינה את הכל. כמו כל מדינת ישראל בהינו כלא מאמינים בשידורי החדשות, אני בשוק על כמות ההרס שזרענו בקרב אוכלוסיה אזרחית והוא - בהערצה על ביצועי חיל האוויר. בימים האחרונים סברתי שעם תום המבצע נוכל לחזור לחיינו השמאלנים ויפי הנפש, אבל עכשיו חזר לחיינו קמפיין הבחירות ולביתי נכנס גנרל. לא גנרל חורף ולא ג'רל מוטורס כי אם גנרל אמיתי, שמצפה שאשנה את הצבעתי, הדבר היחיד לו נותרתי נאמנה מאז גיל 18.
מה אנחנו עושים יותר? אוכלים או מצביעים?
אני לא מבינה למה זה מפריע לי. אם הוא רוצה שיצביע עבודה, אם הוא רוצה שיצביע ליכוד ואם הוא רוצה שיצביע למפלגת זכויות הגבר במשפחה. זו הרי החלטה שלו בדיוק כפי שהפתק שאבחר לשלשל לתיבת הקלפי יהיה בסופו של דבר החלטה שלי. כשחושבים על זה, הרבה יותר גרוע לצאת עם מישהו שאינו חולק את טעמי במזון. למשל, לצאת עם מישהו טבעוני או עם דוגמן שמקפיד על דיאטה חריפה. הרי ארוחות אוכלים שלוש פעמים ביום לפחות, בעוד שבחירות מתקיימות אחת לארבע שנים. אז מה אם בפועל הבחירות מתקיימות אחת לשנתיים. אז מה אם בין לבין יש מלחמות ומבצעים. אז מה אם כשאין את כל אלה יש את ארוחות שישי, שמצווה עלינו לדבר בהן פוליטיקה לפחות עד הקרמשניט. אז מה אם אנחנו משתייכים לעם שהספורט הלאומי שלו הוא להתווכח חבל שזה לא ענף אולימפי).
למען ההגינות, השינוי בגישתו של החבר שלי אינו נובע רק מהמלחמה בעזה. לטענתו, המפלגה לה נהג להצביע שינתה את פניה. ולא זו בלבד, הוא עצמו השתנה. כמו הג'ינס האהובים עלי, מה שהתאים לו בבחירות האחרונות לוחץ לו ולא נעים לו יותר. ועם זה, אני מודה, קשה לי להתווכח. ניסיתי להגיד לו שהאנשים התחלפו אבל רוח המפלגה נשארה. ניסיתי לטעון שהמצע של אותה מפלגה ייחודי ושבחירה במפלגה שונה לא תעזור, כי אף מפלגה לא דומה לרעותה (למעט העבודה, הליכוד וקדימה, שאם יתיכו אותן יחדיו עם פרוסת לחם יתקבל טוסט). אך ללא הועיל. ההרכב האנושי ולא המצע הפוליטי יהיה זה שיכריע את הכף מבחינתו בבחירות הקרובות.
לאחר קידוחים רבים מצידי השתכנע כנראה להצביע למפלגה שאבחר. אבל גם זה די בעייתי, מפני שהרעיון העומד בבסיסה של הדמוקרטיה הוא שלכל אחד יש קול אחד. לי יש את שלי ולא את שלו. אני מקשיבה לטיעוניו וקוראת פרשנויות בעיתונים, אבל בסופו של דבר אני עומדת לבד מאחורי הפרגוד ומחליטה בהתאם לנטיות ליבי - ואין שום סיבה שלא אאפשר לו לממש את אותה הזכות בדיוק.
רציתי שבן זוגי יישאר לידי בצד הטועה
כך או כך, הפוליטיקה חודרת לכל תחומי חיינו. כל אחד מאיתנו הוא ראש ממשלה בפוטנציה. כל אחד מאיתנו הגיע עם הדעות שלו מהבית, או שהוא מורד בדעות הפוליטיות של הוריו. ואיך שלא נסתכל על זה, כל אחד מאיתנו בטוח במאת האחוזים שהוא ורק הוא צודק. חבר בדיאטה יכול לפחות להגיד לי: "אני בטוח שהעוגה טעימה, אבל אני לא רוצה לאכול אותה כי זה משמין". לעומת זאת, חבר ימני יגיד לי: "את טועה". זהו. את טועה. ואני, ששמעתי במהלך השנים כמה אני נאיבית, יפת נפש, טועה, טיפשה, עיוורת ומה לא - קצתי בכך. הסיבה ששמחתי לגלות שהחבר שלי ואני חולקים דעות פוליטיות היא לא בהכרח כי רציתי פעם אחת לדעת שיש מישהו שמאמין שאני צודקת. דווקא עכשיו, כשכולם, ובכלל זה הוריי, חברותיי וכמעט כל אזרחי מדינת ישראל נקטו עמדה מסוימת, רציתי שבן זוגי יישאר לידי בצד הטועה. כי האמת, אני מרגישה פה די בודדה.