החוק הראשון של אובמה בתפקיד: "השכר ההוגן"
ארגוני הנשים בארה"ב הגיבו בשמחה לחתימת הנשיא על ההצעה, הצפויה להקל על הגשת תביעות בנושא אפליית שכר. אובמה: "אין אזרחים סוג ב' במקומות העבודה שלנו"
נשיא ארה"ב, ברק אובמה, חתם אתמול (ה') על חוק "השכר ההוגן", הקובע כי חוק ההתיישנות שחל על תביעות אפליית שכר יחודש לאחר כל משכורת מפלה, ולא יכנס לתוקפו 180 יום לאחר המשכורת המפלה הראשונה. זהו החוק הראשון עליו בחר אובמה לחתום מאז הושבע לתפקיד הנשיא.
אישור החוק, שהושפע מפסיקת בית המשפט העליון האמריקני במקרה של לילי לדבטר נגד Goodyear tire and rubber, התקבל בתשואות על ידי ארגוני הנשים, שניהלו מאבק ממושך למען אישורו. החוק לא עבר במושב הקונגרס הקודם, והוכשל אז על ידי הרפובליקנים בסנאט. ההצעה הוגשה שוב במושב הקונגרס הנוכחי ועברה בבית הנבחרים שלשום.
מימין: הילרי קלינטו, ג'ו ביידן, ברק אובמה ולילי לדבטר (צילום: AP)
אובמה התייחס לאישור החוק כ"יום נפלא", והודיע כי סיום הבדלי השכר בין גברים ונשים אינו נחלת הנשים בלבד, כי אם בשורה לכל העובדים באשר הם. החוק יקל על עובדים לתבוע את מעסיקיהם על אפליית שכר, ויאפשר להם זמן רב יותר לעשות זאת. אובמה ציטט את נתוני מרשם האוכלוסין האמריקני, לפיהם אשה מרוויחה בממוצע 78 סנט על כל דולר שגבר מרוויח.
"אין אזרחים סוג ב' במקומות העבודה שלנו, ואין זה רק בלתי הוגן ולא חוקי, כי אם גם רע לעסקים - לשלם למישהו פחות בגלל הבדלי מין, גיל, גזע, אתניות, דת או נכות", אמר אובמה כשלילי לדבטר לצידו. זו הסבירה כי לא הייתה מודעת להבדלי השכר הגדולים עד שהתקרבה לסוף תקופת עבודתה בת ה-19 שנה במפעל Goodyear tire and rubber באלסקה. לאחר שהגישה תביעה בנושא, קבע בית המשפט העליון כי לדבטר פספסה את המועד להגשת התביעה.
גם הגברת הראשונה, מישל אובמה, התייחסה בקבלת פנים נפרדת עם לדבטר למאבקה של האחרונה, ושיבחה את אומץ לבה ועקרונותיה: "היא הבחינה בחוסר הוגנות כשנתקלה בו, והייתה מוכנה לעשות משהו בנידון, משום שהיה זה הדבר הנכון לעשות".