שתף קטע נבחר

 

"יש כמה ימים להגיב בספרד, לא נשתוק"

מאז נודע בירושלים על החלטת השופט הספרדי - לתבוע את הבכירים הישראלים על הרג האזרחים בעת חיסול סלאח שחאדה - במשרד המשפטים מקיימים דיונים קדחתניים. בין האפשרויות שעל הפרק: שיגור נציג למדריד שיגיש ערעור

בירושלים הופתעו מהחלטת בית המשפט בספרד מאתמול (יום ה') לאשר להעמיד לדין את בכירי מערכת הביטחון בעת חיסולו של סלאח שחאדה - האירוע שבו נהרגו גם 14 אזרחים. במשרד המשפטים ימשיכו היום את שורת הדיונים המיוחדים כדי להחליט על אופן התגובה לצעד החריג - ותישקל בחיוב האפשרות לשלוח נציג שיגיש ערעור. 

 

גירוש ספרד 2009:

 

גורם בכיר במשרד המשפטים אמר ל-ynet כי "נשקלת האופציה לשלוח נציג מהמשרד לספרד כדי לערער על החלטת השופט הספרדי". הגורם הוסיף כי "יש מספר ימים בהם ניתן לעשות זאת, וישראל לא תשב בחיבוק ידיים בזמן הזה".

אם יוגש ערעור, ייתכן גם שעורכי דין ספרדים יעשו זאת בשם ישראל.

 

התביעה שהוגשה על-ידי המרכז הפלסטיני לזכויות אדם, התקבלה על-ידי שופט במדריד בשם "עקרון הצדק האוניברסלי" שבו מכירה ספרד, בכל הקשור לפשעים נגד האנושות ורצח עם.

 

הנאשמים בתביעה הם נושאי התפקידים הבכירים במערכת הביטחון בעת התקיפה, ביולי 2002: שר הביטחון בנימין בן אליעזר, הרמטכ"ל משה (בוגי) יעלון, מפקד חיל האוויר דן חלוץ, ראש השב"כ אבי דיכטר, אלוף פיקוד הדרום דורון אלמוג, ראש המועצה לביטחון לאומי גיורא איילנד, ומייק הרצוג, מזכירו הצבאי של שר הביטחון.

 

שרת החוץ לספרד: אירוע חמור

אם יישלח נציג לספרד, הוא צפוי להיות איש המחלקה הבינלאומית במשרד המשפטים. במשרד - שתיאם את פעולותיו עם משרד החוץ ומשרדים נוספים - אף ייערכו להמשך הצעדים במידה שהערעור לא יתקבל. בהתייעצויות המיוחדות ידונו גם כיצד להגיב אם יוחלט שלא לערער.

 

בתגובה רשמית שנמסרה ממשרד המשפטים מוקדם יותר, נטען כי במהלך החודש התקבלה מספרד בקשה לעיין במסמכים משפטיים שנגעו לעניין שחאדה - בקשה שנענתה באופן חריג.

 "מכיוון שמדובר בחומר רב, מלאכת הכנת החומר נמשכה עד ימים אלה. לצערנו הרשויות בספרד לא המתינו לקבלת החומר מישראל והוציאו את ההחלטה תחת ידם. אין ספק שעצם הגשת התביעה היא ניסיון ציני ופוליטי לנצל את מערכת המשפט בספרד על מנת לנגח את מדינת ישראל על ידי גורמים פרטיים אנטי-ישראליים", נטען.

 

שרת החוץ לבני שוחחה עם עמיתה הספרדי מיגל מורטינוס, ואמרה לו כי בשל קבלת ההחלטה על-ידי השופט הספרדי לפני העברת החומר מישראל, "אין אלא לקבוע שהחלטתו פוליטית ואינה משפטית". לדברי לבני, "מדובר באירוע חמור ומשמעותי ביותר בין המדינות וכך על ספרד להתייחס אליו".

 

הנאשמים המיועדים הגיבו בחריפות. שר התשתיות בן אליעזר אמר כי "החלטת בית המשפט הספרדי היא הזויה, מגוחכת ויותר מזה - מקוממת. הם משתמשים בבתי משפט של העולם החופשי כדי להילחם במי שלוחם בטרור".

 לדבריו, "היינו זהירים ככל שיכולנו ביום שבו בוצע החיסול וגם בדיעבד נקטנו אמצעי זהירות שעמדו לרשותנו".

 

יעלון - שכיום מתמודד מטעם הליכוד לכנסת - הצטרף לביקורת ואמר כי ההחלטה היא "חלק מהתעמולה הפועלת נגד הלגטיצימיה של מדינת ישראל. ישראל צריכה לפעול בכל הדרכים, הן באופן המשפטי והן באופן המדיני, כדי להסיר את החרפה".

 

שר הביטחון, אהוד ברק, התחייב להגן על הבכירים שעלולים לעמוד לדין בספרד וכינה את ההודעה הספרדית "הזויה".


פורסם לראשונה 29/01/2009 23:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר המשפטים פרידמן. דיונים קדחתניים
צילום: מיכאל קרמר
בן אליעזר. לא מצטער
צילום: AFP
לבני. "החלטה פוליטית"
צילום: רויטרס
ספאטרו ואולמרט, רק לפני פחות משבועיים
צילום: אבי אוחיון לע"מ
מומלצים