שתף קטע נבחר

 

צפון קוריאה: ההסכמים עם דרום קוריאה - בטלים

שתי הקוריאות נראות קרובות מאי-פעם לעימות, אחרי שפיונגיאנג הודיעה הלילה שההסכמים בין השתיים אינם תקפים, על רקע מדיניותו של נשיא דרום קוריאה כלפיה. בין ההסכמים שבוטלו - גם אלה הנוגעים לגבול הימי

צפון קוריאה הודיעה הלילה (יום ו') כי כל ההסכמים הצבאיים והמדיניים בינה לבין דרום קוריאה בטלים, והאשימה את שכנתה מדרום כי היא מביאה את השתיים אל סיפה של מלחמה.

 

הוועדה הממונה בצפון קוריאה על האיחוד עם דרום קוריאה, הודיעה כי השלטונות בפיונגיאנג נאלצו להכריז על כל ההסכמים שנחתמו בין השתיים לצורך השמירה על השלום כבטלים, בשל העמדה הנוקשה שנוקט נשיא דרום קוריאה, לי מיונג-בק, כלפי המדינה הקומוניסטית. בהודעתה הבהירה צפון קוריאה, כי אם סיאול תמשיך במדיניותה הנוכחית, הדבר יגרור רק "מכה קשה יותר". "פשעיהם נגד האומה והאיחוד של לי ואנשיו, אשר זנחו ללא רחמים את ההסכמים בין הקוריאות, לא ייסלחו לעולם", נכתב בהודעת הצפון.

 

בתגובה ראשונה על הצהרת צפון קוריאה הביעו בדרום צער על המהלך, וקראו לשלטונות בפיונגיאנג לכבד את ההסכמים שנחתמו. "ההסכמים בין הדרום לצפון לא יכולים להיזנח באופן חד-צדדי", אמר שר ההגנה הדרום קוריאני, וון טה-ג'ה.

 

דרום קוריאה וצפון קוריאה עדיין נמצאות מבחינה טכנית במצב של מלחמה, משום שהעימות בן שלוש השנים ביניהן הסתיים ב-1953 בהפסקת אש, ולא בהסכם שלום. חצי-האי שבו הן שוכנות נותר מחולק על ידי שטח מפורז ומבוצר היטב, שמשני צדי הגבול המתפרש לאורכו יש נוכחות צבאית ערה.

 

בעשור שעבר חלה התחממות משמעותית ביחסים בין השתיים, ומנהיג הצפון, קים ג'ונג-איל, אף נפגש בשנת 2000 לפסגה היסטורית עם נשיא דרום קוריאה דאז, קים דה-ג'ונג. עם זאת, היחסים האלה הלכו והידרדרו מאז התמנה לי לנשיא דרום קוריאה לפני כשנה, והקשיח את עמדת הדרום כלפי הצפון.

 

ביטול ההסכמים הימיים עלול להצית עימות צבאי

בהודעתה הדרמטית הלילה הבהירה צפון קוריאה כי בין ההסכמים הבטלים, גם אלה הנוגעים לגבול הימי השנוי במחלוקת בין השתיים - הצהרה המעוררת חשש מפני עימות צבאי. הסכסוך סביב הגבול המדובר כבר הוליד שני עימותים עקובים מדם בשנים 1999 ו-2002.

 

שר ההגנה הדרום קוריאני אמר על רקע ההתרחשויות כי כוחותיו נשארים ערוכים ומוכנים, אך הבהיר כי לא נרשמה שום תנועה חריגה בקרב הכוחות הצפון קוריאניים.

 

ההתקפה המילולית האחרונה של פיונגיאנג באה בשעה ששתי המדינות ממתינות בדריכות לראות איזו מדיניות ינקוט כלפיהן נשיא ארצות הברית החדש, ברק אובמה. אחרי שמונה שנים של יחסים עכורים עם ממשל בוש, הראתה לאחרונה צפון קוריאה סימנים לכך שברצונה לכונן קשרים טובים יותר עם הבית הלבן בעידן אובמה. נשיא ארצות הברית החדש אמר מצדו, כי ישמח להיפגש עם נשיא הצפון, קים ג'ונג-איל, כל עוד הדבר יקדם את המאמצים לפרק את זו מנשקה הגרעיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא הצפון, קים ג'ונג-איל. מה הוא מתכנן?
צילום: רויטרס
נשיא הדרום, לי מיונג-בק. "פשעים נגד האומה"
צילום: AFP
מומלצים