שתף קטע נבחר

 

אלפי תומכי אל-קאעידה פועלים ברצועת עזה

בדיקת ynet בעקבות הפיגוע בכיסופים מצאה כי ברצועה, ובעיקר בדרומה, פועלים אלפי אנשי ג'יהאד עולמי, המזוהים רעיונית וארגונית עם אל-קאעידה. רובם למעשה אנשי חמאס או ועדות ההתנגדות, שהפעילות תחת שם אחר מאפשרת להם לבצע פיגועים גם כשהחמאס מחויב לרגיעה

ברצועת עזה פועלים אלפי אנשי "ג'יהאד עולמי", המרוכזים בעיקר בדרום הרצועה. כך עולה מבדיקת ynet בקרב הארגונים והגורמים השונים הפועלים ברצועה, שנערכה בעקבות הפיגוע השבוע בכיסופים שבו נהרג חייל צה"ל, שעליו קיבל אחריות ארגון בשם "גדודי הג'יהאד והתווחיד". "ג'יהאד עולמי" הוא שם כולל לגופים וארגונים איסלאמיים, המסונפים לארגון אל-קאעידה העולמי או מזוהים עמו רעיונית וארגונית. 


ג'יפ צה"ל שנפגע בפיגוע בכיסופים. עבודה של "גדודי הג'יהאד והתווחיד" (צילום: רויטרס)

 

מהבדיקה עולה כי הרוב המכריע של הפעילים הללו הם אנשי חמאס או ועדות ההתנגדות העממית, שלא אהבו את החלטת החמאס להשתלב במערכת הפוליטית ולהתמודד בבחירות. הם טוענים כי בהשתלבותה במערכת הפוליטית, זנחה תנועת החמאס את דרך הג'יהאד, שהיא לדעתם הדרך היחידה לשחרור האדמה משלטון ישראל.

 

גורם באחד הארגונים האיסלאמיים אומר ל-ynet כי "אלפי הפעילים האלה התחנכו על כך שהמלחמה עם היהודים חייבת להימשך ללא פשרות וללא קיצורי דרך, עד יום הדין. משבחרה החמאס בדרך הפוליטית במקביל לדרך ההתנגדות, חיפשו לעצמם אלפי אנשים מסגרת חלופית או לפחות מקבילה לזו של החמאס ושל ועדות ההתנגדות העממית". הפעילים מצאו סימוכין ותמיכה אצל שייחים וחכמי דת, שהסכימו להחלטתם ועודדו אותם.

 

להפר את הרגיעה, בכובע אחר

"לא מדובר בהכרח באנשים שהתפלגו מהחמאס או מוועדות ההתנגדות העממית, אלא באנשים שבחרו שלא לציית באופן עיוור להחלטה ליטול חלק בבחירות וברגיעה, והמשיכו בדרך המלחמה", אומר ל-ynet גורם אחר באחד הארגונים.

 

סוגיית התהדיאה ("רגיעה") העניקה לאנשים האלה לגיטימציה לפעילות במסגרת ארגוני הג'יהאד העולמי. פעילות זו מאפשרת לאנשי חמאס, המחויבים לכאורה לרגיעה, לבצע פיגועים תחת "כובע" אחר.

 

אותו גורם מוסיף כי לעתים, כהחלטה טקטית, בוחרים ארגונים כמו חמאס או ועדות ההתנגדות לקבל אחריות על פיגוע מסוים, שבוצע תחת שם של אחד הארגונים המזוהים עם הג'יהאד העולמי ואל-קאעידה. כך למשל, לדבריו, גם מבצעי הפיגוע בכיסופים, שעליו נטלו אחריות "גדודי הג'יהאד והתווחיד", הם פעילים בכירים בפלוגות סלאח א-דין, הזרוע הצבאית של ועדות ההתנגדות העממית.

 

הגורם אומר כי נטילת האחריות בשם גדודי הג'יהאד הייתה מתואמת עם ארגון הוועדות, הנחשב, למרות קרבתו לחמאס ולתפיסה האידיאולוגית של האחים המוסלמים, לנציג הבולט של אל-קאעידה והג'יהאד העולמי ברצועה.

 

עימות סביב חטיפת שליט

באיסלאם הפונדמנטליסטי קיימת מחלוקת תיאולוגית-רעיונית, לעתים עמוקה, בין התפיסה של האחים המוסלמים, המיוצגת בעזה על-ידי חמאס, לבין התפיסה של הג'יהאד העולמי, המכונה "ג'יהאדיה סלפיה" ומיוצגת על-ידי ארגון אל-קאעידה. בעוד תפיסת האחים המוסלמים דוגלת בהתנגדות לצד מהלכים טקטיים, כגון ה"רגיעה", תפיסת הג'יהאד העולמי קובעת כי אין מקום לטקטיקה, אלא רק לג'יהאד ללא הפסקה. דובר ועדות ההתנגדות ואחד מבכירי הארגון, אבו עביר, נחשב לאחד הנציגים הבולטים של הזרם הזה.


אבו עביר, דובר ועדות ההתנגדות בעזה. מזוהה עם אל-קאעידה (צילום: AFP)

 

למרות המחלוקות, ברצועת עזה פועלים שני הזרמים בדרך כלל בשילוב ותיאום מלאים, למעט עימותים בודדים בין שני הזרמים וטענות שהשמיעו בודדים מקרב אנשי הג'יהאדיה סלפיה על רדיפה מצד החמאס וממשלתה.

 

עימות בולט אחד היה בין החמאס לארגון "צבא האיסלאם". שני הארגונים היו שותפים לחטיפתו של גלעד שליט, אולם לאחר מכן טענו בצבא האיסלאם כי חמאס החל לדכא את אנשי הארגון בגלל דבקותם להתנגדות וסירובם לרגיעה. בחמאס טענו, לעומת זאת, כי מדובר באנשים שרובם נמנים על הפתח, שבחרו בכיסוי של הג'יהאד העולמי ובשם "צבא האיסלאם" כדי לנסות ולערער את המצב ברצועה ובמיוחד את שליטת החמאס.

 

כך הקשיח הג'יהאד העולמי את עמדת חמאס

המלחמה בעזה שיפרה גם את היחסים בין אל-קאעידה העולמי לתנועת החמאס, לאחר תקופת שפל שבאה בעקבות הבחירות ובמיוחד בעקבות הרגיעה. אז

האשים סגנו של אוסאמה בן לאדן בראשות אל-קאעידה, ד"ר איימן א-זוואהירי, כי חמאס "זנחה את דרך הג'יהאד ומכרה את פלסטין תמורת השלטון".

 

אולם במהלך המלחמה, אל-קאעידה, באמצעות זוואהירי ואף בן לאדן עצמו שבו להביע הזדהות ותמיכה בחמאס, בעקבות מאבק התנועה נגד המצור על הרצועה וההחלטה שלא לחדש בדצמבר האחרון את הרגיעה.

 

אחד הפרשנים ברצועה סבור כי ההתקפות התקשורתיות של אל-קאעידה והעובדה כי זרם משמעותי בתוך חמאס ובתוך הארגונים האיסלאמיים ביקר את הרגיעה ואת ההתנהלות הפרגמטית של חמאס, שנתפסה כמתונה מדי וזונחת את דרך הג'יהאד, השפיעה על החמאס בסוגיית הרגיעה והביאה אותו להקשיח את עמדתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוסאמה בן לאדן
צילום: רויטרס
מחסן רקטות של ועדות ההתנגדות
צילום: AP
צילום: AFP
אנשי חמאס בעזה
צילום: AFP
מומלצים