שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה את הגבלת כהונת הבכירים

ההחלטה להגביל את תקופות הכהונה של 75 בכירים בשירות המדינה, בהם החשב הכללי באוצר וכן הממונים על שוק ההון, על התקציבים ועל השכר, נדרשה רבות בשל החשיפה לה זכתה פרשת זליכה

תקופות הכהונה של החשב הכללי באוצר ושל מנהל רשות החברות הממשלתיות תהיה ארבע שנים ללא הארכה, ואילו כהונות הממונה על שוק ההון והביטוח ושל מנהל רשות המסים תהיה חמש שנים ללא הארכה, כך קבעה היום (א') הממשלה בישיבתה השבועית.

 

לעומתם, כהונות הממונה על התקציבים, הממונה על השכר, והממונה על אגף הכלכלה והכנסות המדינה, תהיה לתקופה ראשונה של ארבע שנים עם אפשרות הארכה בארבע שנים נוספות. הצירים הכלכליים בוושינגטון, לונדון ובריסל יכהנו שנתיים עם אפשרות הארכה עד ארבע שנים לפי המלצת השר.

 

הצעת החלטה בעניינם, במסגרת הגבלת תקופות הכהונה של 75 בכירים בשירות המדינה, הוגשה לראשונה לאישור הממשלה בשבוע שעבר, אך מפאת חוסר הזמן נדחה הדיון להיום. המגבלה לא תחול בשלב זה על הבכירים המכהנים, עד לסיום עבודת צוות בין-משרדי שיוקם במסגרת החלטת הממשלה. הצוות, בראשות נציג היועץ המשפטי לממשלה, יגיש לאישור הממשלה, תוך שלושה חודשים, המלצות לגבי החלת ההסדר על הבכירים המכהנים, לרבות גיבוש הוראות מעבר בדבר מועד ההחלה.

 

רשימת הבכירים וקביעת תקופות כהונתם גובשה בעבודה משותפת של נציב שירות המדינה, שמואל הולנדר, והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד מייק בלאס, בהתייעצות עם השרים הממונים. זאת, לאחר קבלת החלטה עקרונית של הממשלה לפני כ-5 חודשים לקצוב את כהונת הבכירים, ובמסגרת הוועדה לייעול הליכי קליטת עובדים וקידומם בשירות המדינה בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה רענן דינור, מובילת הרפורמה.

 

קצובת כהונות הבכירים נדרשה לא מעט בעקבות המחלוקת על הארכת כהונתו של החשב הכללי הקודם ירון זליכה, בינו לשר האוצר רוני-בר-און. שיא המשבר היה בהתערבות מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס לטובת זליכה ולפי בקשתו, בטענה שלא מאריכים את חוזהו בגלל היותו "חושף שחיתויות". הנוהג עד כה מאפשר את הארכת החוזה בהחלטת השר הממונה ובאישור נציב שירות המדינה.

 

צוות הולנדר-בלאס סיווג את משרות הבכירים לשלוש קבוצות: הראשונה תכהן תקופה אחת קשיחה ללא הארכה. היא כוללת ראשי מערכות גדולות שלגביהם יש חשיבות מיוחדת לעצמאות ולאי תלות של נושא המשרה; השניה תכהן תקופה קצרה יותר עם אפשרות להארכה. היא כוללת משרות מקצועיות בכירות שלגביהן נודעת חשיבות לניסיון בתפקיד אבל גם הצורך ברענון השורות; הקבוצה השלישית תכהן תקופה לא קצובה עם פרקי זמן מינימליים. היא כוללת משרות ניהוליות מקצועיות בכירות לביצוע החלטות הממשלה הדורשות מידה גבוהה של אמון ותיאום עם שרי הממשלה הממונים.

 

כהונתם של 10 בכירים לא תיקצב

בתחום הכלכלי ולפי אמות מידה אלה, נקבעו כהונות נציב שירות המדינה והסטטיסטיקן הממשלתי לשש שנים ללא הארכה (הנציב הולנדר מכהן כבר כ-12 שנה). ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד רה"מ יכהן ארבע שנים עם אפשרות להארכה עד שמונה שנים.

 

במשרד התמ"ת - יוגבלו לשש שנים ללא הארכה כהונות מנהל מרכז ההשקעות, המדען הראשי, הממונה על ההגבלים העסקיים, הממונה על הגנת הצרכן והסחר ההוגן, ושל הנציב לשוויון הזדמנויות בעבודה. תקופה של ארבע שנים עם הארכה עד שמונה שנים תחול על מפקח העבודה הראשי, מנהל תכנית ויסקונסין, מנהל היחידה לטיפול בעובדים זרים, מנהל הרשות לשיתוף פעולה תעשייתי, וראש מנהל אזורי הפיתוח.

 

במשרד המשפטים, תקופה בת שש שנים ללא הארכה תחול על: ראש הרשות לאיסור הלבנת הון, האפוטרופוס הכללי, ראש רשות החברות, השמאי הממשלתי הראשי, רשם הפטנטים, וראש הרשות לטכנולוגיות מידע והגנת הפרטיות. תקופות של חמש שנים עם הארכה עד שמונה שנים יחולו על ראש ההוצאה לפועל ועל הממונה על מרשם המקרקעין.

 

במשרד השיכון יכהן שש שנים ללא הארכה ראש מנהל מקרקעי ישראל. רשם הקבלנים יכהן ארבע שנים עם הארכה לשמונה שנים. תקופה זו תחול גם על מנהלי רשות הספנות והנמלים ורשות התעופה האזרחית במשרד התחבורה, על ראש מנהל החשמל במשרד התשתיות, ועל מנהל הרשות לתכנון ופיתוח הכפר במשרד החקלאות.

 

לגבי בכירים בתחומים אחרים, נקבעה תקופה של חמש שנים עם הארכה עד שמונה שנים לראש המוסד ולראשי הוועדות לאנרגיה אטומית ומנהלי הכורים הגרעיניים (שורק ודימונה) הסמוכים למשרד ראש הממשלה. במשרד הביטחון יכהן שמונה שנים ללא הארכה הממונה על הביטחון. ראש האגף הביטחוני מדיני יכהן ארבע שנים עם הארכה עד שמונה שנים, כמו מנהל אגף החלל וראש מנהל הספורט במשרד התרבות והמדע.

 

צוות הולנדר-בלאס המליץ שלא לקבוע תקופות כהונה קצובות על עשרה בכירים - במשרד ראש הממשלה, על מזכיר הממשלה, ראשי המטה לביטחון לאומי ומערך ההסברה הלאומי, ראש מנהלת הסיוע למפוני רצועת עזה, מנהל בתי הדין הרבניים וחברי בית הדין לגיור. במשרד הביטחון - על מבקר מערכת הביטחון, ובמשרד לביטחון פנים על מבקר המשרד. וכן על מנהלי בתי הדין השרעים והדרוזים במשרד המשפטים.

 

הנימוק להוצאתם מהרשימה הוא שבמשרות אלה, לצד הכשירות המקצועית בולט מאד מרכיב האמון האישי בין בעלי התפקידים לממונים עליהם. זאת בדומה למשרות האמון בלשכות השרים וסגני השרים, וכמובן למנכ"לים של משרדי הממשלה שמתמנים על ידי השרים באישור הממשלה. 

פורסם לראשונה 31/01/2009 16:16

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רענן דינור, מנכ"ל משרד רוה"מ
צילום: אבי אוחיון , לע"מ
מומלצים