מרקל: להדק את הפיקוח על השווקים הגלובלים
קנצלרית גרמניה תכנס את הנציגים האירופים בקבוצת ה-G20 עוד החודש כדי לדון באסטרטגיה משותפת לקראת הפסגה באפריל. גם ראש ממשלת בריטניה קרא לחיזוק הפיקוח הגלובלי על השווקים הפיננסיים
מרקל מבקשת לשפר את הבקרה והפיקוח על השווקים הפיננסיים הגלובלים, כחלק מהמאמצים למנוע משבר כלכלי עתידי. הקנצלרית מקדמת כבר זמן מה צעדים להבטחת שקיפות גדולה יותר ורגולציה קפדנית יותר על המגזר הפיננסי הגלובלי.
מרקל הודיעה בסוף השבוע על תוכניתה להיפגש ביום חמישי עם נציגים מארגונים כלכליים בינלאומיים וכן לכנס פגישה של חברי ה-G20 האירופים. היא לא ציינה תאריך לפגישה, אך אמרה שזו תתקיים עוד החודש. הנציגות האירופיות בקבוצת ה-G20 הן בריטניה, צרפת, איטליה, טורקיה והאיחוד האירופי.
בפסגת הפורום הכלכלי העולמי (WEF) בדאבוס הציעה מרקל להקים מועצה כלכלית באו"ם, בדומה למועצת הביטחון. לדבריה, "החירות היא תנאי מקדים לפעילותם של כוחות השוק, אבל יש להגביל את החירות הפרטית אם היא פוגעת בחירותם של אחרים".
"מערכת רגולטורית גלובלית"
ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון קרא ל"מערכת רגולטורית גלובלית" ולחיזוק קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי. לדבריו, ממשלות הוציאו כבר טריליון דולר על חילוץ בנקים, למרות שאינן מעוניינות להיות בעלות מניות במוסדות הפיננסיים, אך "אי אפשר להשאיר הכל לשוק".
בראון קרא ל"מהפכה משותפת" של מדינות ה-G20, שבמסגרתה תיבנה ארכיטקטורה פיננסית גלובלית חדשה. לדבריו, "אנחנו מציעים כבר לפחות עשר שנים הקמה של מוסד פיננסי גלובלי עם פיקוח הולם, שקיפות ואחריות מתאימה ומערכת התראות מתאימה. ברור כעת בכל העולם שאם יש שווקים פיננסיים גלובלים, מערכת הפיקוח הלאומית אינה מתאימה".
הצעותיהם של מרקל ובראון עומדות בניגוד לעמדה שבה החזיקה ארה"ב עד כה - דחייה של הקמת גוף פיקוח כלכלי גלובלי. נשיא ארה"ב ברק אובמה צפוי להשתתף בפסגה באפריל, וכולם ממתינים לראות האם הוא ישנה את עמדת הממשל גם בנושא זה. בפסגת דאבוס לא נכח אף נציג בכיר של הממשל האמריקני החדש.
מדינות ה-G20 כוללות את קבוצת המדינות המתועשות וכן את המדינות המתפתחות ברזיל, סין, הודו ורוסיה. ביחד מייצגת הקבוצה 85% מהתמ"ג העולמי.