הקץ לסחבת? נבדק שטח להקמת העיר הערבית
לאחר גרירת רגליים ממושכת, במועצה הארצית לתכנון ובנייה תועלה האפשרות שלצורך הקמת העיר הערבית יוקצה שטח בגליל המערבי, סמוך לישוב ג'דיידה מכר, היכול לשכן 25 אלף איש
הדיונים על הקמת עיר ערבית חדשה בגליל מקבלים תאוצה:
על פי מידע שהגיע לידי ynet, מחר (יום ג') צפוי להתקיים במועצה הארצית לתכנון ובנייה דיון לגבי ייעודם של אלפי דונמים של קרקע, הנמצאים סמוך לישוב ג'דיידה מכר שבגליל המערבי. בישיבה צפויים חברי המועצה לגבש תוכנית לשימוש העתידי בקרקע, כשאחת האפשרויות היא הקמת יחידות מגורים שבסופו של תהליך יוכרו כעיר הערבית החדשה.
"המקום שאנו מדברים עליו הוא אכן אחת האופציות להקמתה של העיר", אישר ל-ynet מנכ"ל משרד הפנים, אריה בר, אם כי לדבריו, מדובר באפשרות אחת מני רבות, והליך הבדיקה בנושא רק החל. מנגד, מקורות בכירים במשרד אמרו ל-ynet: "מסתמן כי העיר הערבית החדשה אכן תוקם בסמוך לג'דיידה מכר".
כבר לפני כחצי שנה התקבלה החלטת ממשלה על הקמת עיר ערבית חדשה בגליל, בעקבות יוזמה של שר הפנים מאיר שטרית. בעקבות ההחלטה הוקמה ועדה בין-משרדית לקידום התוכנית, שהיתה אמורה להגיש את המלצותיה עד תום 2008. אך עד כה, נדמה היה כי דיבורים לחוד ומעשים לחוד - הוועדה עדיין רחוקה מהשלמת עבודתה והתוכנית נתקעה בין גלגלי הסחבת השלטונית.
כעת, אומרים במשרד הפנים, פרויקט העיר הערבית סוף סוף מתחיל לקרום עור וגידים. השר מאיר שטרית התייחס לנושא ואמר כי הוא רואה חשיבות רבה לקיום החלטת הממשלה וליישום מדיניותו כשר פנים.
השטח המדובר, שבו ידונו מחר נציגי משרד הפנים ומינהל מקרקעי ישראל, הוא שטח של אלפי דונמים הנמצא כארבעה ק"מ מדרום לישוב הערבי ג'דיידה מכר, לכיוון כביש עכו-כרמיאל. השטח הופקע מהמועצה ב-1991 לטובת הרחבת העיר עכו, אך תוכנית ההרחבה לא יצאה לפועל בסופו של דבר, וכעת יש להחליט מה יהיה הייעוד החלופי של הקרקע.
על השטח המדובר ניתן לבנות כ-2,000 יחידות דיור. אם אכן תחליט הוועדה, בתום בחינת המשתנים השונים, כי שם תוקם העיר החדשה - היא תוכל לאכלס כ-25 אלף איש. "ייתכן שיוחלט להקים במקום אזור מגורים או אזור משולב למגורים ותעסוקה", הסביר בר. "בנוסף, יוחלט אם השטח יעמוד בפני עצמו, או שחלקו יסופח לשטח מוניציפלי קיים".
בר משוכנע שהסחבת סביב הקמת העיר הערבית קרבה לסיומה. "בוודאי שתוקם עיר חדשה", הוא קובע נחרצות. "הוועדה שהוקמה תבחן מול מנהיגות האוכלוסיה הערבית את היתרונות והחסרונות, והשטח שאנו מדברים עליו הוא אחת האפשרויות שייבחנו להקמתה של העיר".
"בעתיד, כל המדינה תהיה ערים מעורבות"
בתוך כך, מתקיים היום היום דיון בכנס הרצליה בנושא "ערים ואזורים מעורבים כפני המחר של מדינת ישראל", בחסות יוזמות קרן אברהם, עמותה לקידום יחסי יהודי-ערבים. בדיון מציג מנכ"ל הקרן, אמנון בארי סולציאנו, את עמדתו לפיה אם עד היום היו חמש ערים מעורבות מסורתיות, ולאחרונה התווספו אליהן שתי ערים - נצרת-עילית ומעלות - הרי שבמרוצת השנים כל המדינה תהפוך למעורבת.
בנוסף, הציג סולציאנו נתונים המלמדים כי שליש מהאוכלוסיה במדינה חי כבר כיום במרחבים מעורבים: "מדינת ישראל הופכת למעורבת, וזה דורש תכנון מדיניות
מוגדרת בחמישה נושאים, בהם חינוך, ניהול ותודעה. התהליך מתרחש לאור העובדה שמאז הקמת המדינה לא נבנה ולו ישוב ערבי אחד, ולזוגות צעירים אין אלא לבנות את ביתם בערים מעורבות".
על הקמת העיר החדשה אמר: "אנחנו לא מתרשמים שהפרויקט מתקדם, ואני מקווה שהסיבה לבניית עיר שכזו אינה נובע מהפאניקה על רקע התרחבות מגמת הערים המעורבות, ומהרצון לשמר את ההפרדה בין יהודים לערבים".