שתף קטע נבחר

בן 3 בלע כדור לסכיזופרניה; אושפז במצב קשה

בן משפחה השאיר את הכדורים על השולחן בערב כדי שיזכור לקחתם בבוקר. הפעוט בלע אותם והובא לבית החולים במצב קשה. בזכות תושייתם של הרופאים, שלא ידעו את הסיבה לאירוע, ניצלו חייו של הילד

הכדור הזה יכול להרוג: בן שלוש וחצי שבלע בטעות תרופה נגד סכיזופרניה שהושארה על שולחן בביתו, אושפז במצב קשה בבית החולים וולפסון בחולון כשהכרתו מעורפלת. לאחר שהוברר שמדובר בהרעלה מתרופה קיבל זריקה ובה חומר הנוגד את השפעת התרופה וחזר להכרה תוך דקות.

 

בשבת בבוקר הגיעו הורים עם בנם הפעוט בן 3.5 לחדר המיון בוולפסון, כשהוא מעורפל הכרה ובמצב קשה. ההורים דיווחו שלא סבל מחום או ממחלה כלשהי. הרופאים, שחשדו שמדובר בדימום תוך מוחי, ביררו האם הילד נפל או נחבל וההורים השיבו בשלילה. תוצאות של בדיקות הדמיה, בדיקות דם ובדיקות שתן שנערכו לו נמצאו תקינות.

 

"הוא הגיב רק לגירוי של כאב עמוק ומיד היה שוב שוקע. ממש מחוסר הכרה", תאר ד"ר איתמר מונצ'ק, רופא הילדים שטיפל בו, "כשיש ילד מעורפל הכרה אתה כרופא חייב להגיע לאבחנה מהירה. צריך לשלול דימום תוך גולגלתי או דלקת קרום המוח. באחד המקומות הראשונים אצל ילדים עומדת הרעלה, בעיקר כשכל הבדיקות נמצאו תקינות".

 

המשפחה מכחישה הימצאות כדורים בבית

הצוות הרפואי שאל את בני המשפחה אם מי מהם נוטל תרופות ואם היו תרופות בהישג ידו של הילד והם השיבו בשלילה. לאחר כמה שעות סיפרו כי

יש במשפחה חולה פסיכיאטרי הנוטל תרופות, אבל התרופות אינן נמצאות איתו בבית ואין סיכוי שהילד בלע אותן בטעות.

 

לאחר התייעצות עם פרופ' טלי שגיא, מנהלת היחידה לנוירולוגיה ילדים ועם מרכז הרעלים הארצי באסף הרופא, הוחלט ביום ראשון בבוקר לתת לפעוט זריקה של חומר שמהווה נוגדן לאותה תרופה פסיכיאטרית, למרות שבאותו שלב לא היה ברור לגמרי איזו תרופה בלע הילד. החומר שניתן לו בזריקה פועל נגד חולשת שרירים שממנה סבל הפעוט.

 

ההשערה של הרופאים התגלתה כנכונה. "עשר דקות אחרי הוא התיישב במיטה, קרא 'אמא' ואכל ממתקים. מיד אחר כך אבא שלו התעלף מהתרגשות", סיפר ד"ר מונצ'ק.

 

זמן קצר לאחר מכן הודיעה אחת מקרובות המשפחה שקרוב משפחה הנוטל תרופות נגד סכיזופרניה אכן הניח בערב על השולחן בסלון מספר כדורים אותם התכוון לקחת, אולם בבוקר הם לא נמצאו.

 

למרבה המזל הפעם זה הסתיים בשלום. לדברי ד"ר מונצ'ק, "מדובר בתרופה שיכולה לגרום להפרעות קשות בקצב הלב ולדיכוי תפקוד מערכת העצבים המרכזית, דבר שעלול לגרום להפסקת נשימה או לחנק. ילד כזה שלא מגיע לטיפול נמצא בסכנת חיים".

 

הילד הועבר מהיחידה לטיפול נמרץ למחלקת ילדים ואתמול (ב') שוחרר כבר מבית החולים לביתו.

 

26,738 איש נפגעו מהרעלה ב-2007, 45% ילדים

מנתוני ארגון "בטרם" עולה כי הרעלה היא הגורם השישי לתמותה של ילדים עד גיל 14. עוד נמסר כי ילדים נמצאים בסיכון מוגבר להיפגע מהרעלות בגלל

מימדי גופם הקטנים ותהליכי חילוף החומרים המהירים שגורמים להשפעה גדולה יותר של חומרים כימיים על גופם. הרעלות מתרופות אצל ילדים מתרחשות הן עקב בליעה בשוגג של תרופות או חומרים כימיים והן בשל טעויות של ההורים בקביעת מינון התרופה.

 

מנתוני המכון הלאומי למידע על הרעלות ברמב"ם עולה כי בשנת 2007 נפגעו 26,738 בני אדם מהרעלות, כאשר ילדים מתחת לגיל 6 היו מעורבים ב-45 אחוזים מהמקרים. ב-44 אחוז מהמקרים (12,548 בני אדם) ההרעלה נגרמה בשל חשיפה לתרופות או תוספי תזונה. הנפוצות ביותר הן משככי כאבים, תרופות אנטיביוטיות, משחות למריחה על העור, ויטמינים ותוספי תזונה ותרופות נגד שיעול או צינון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכדורים הושארו על השולחן - הילד בלע אותם
צילום: liquidlibrary
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים