הבחירות והפרנסה: מה הם מבטיחים הפעם?
כיצד מתכוונים לבני, נתניהו, ברק, ליברמן וישי להתמודד עם המשבר הכלכלי? האם הם מתכוונים להיאבק בעוני ולסייע לנו במציאת דיור ומקומות עבודה? ומה כתוב במצעי המפלגות על הקצבאות ועל רפורמות במשק? תני גולדשטיין בדק ומצא מצע
התמודדות עם המשבר הכלכלי | קצבאות ומאבק בעוני | שוק העבודה | שוק הדיור | |||
רפורמות במשק | ומניין יבוא הכסף? |
קוראים יקרים, ביום הליכתכם לקלפי (ג'), אנו שוב מביאים את עיקרי המצע הכלכלי של 5 המפלגות הגדולות בכנסת. ראו הוזהרתם: כתבה זאת עלולה להיות בזבוז זמן. חלק ניכר ממנה עלול להיות הבטחות שווא של פוליטיקאים תאבי שלטון, שיישכחו מיד לאחר הבחירות, או לפחות עם תום המקח-ומימכר הקואליציוני.
מפלגות המתמודדות בבחירות חייבות, לפי החוק, לפי ההגיון הדמוקרטי ולפי כללי האתיקה של הפוליטיקה, לנסח מצע, והכלכלה, כחלק מרכזי של החיים המודרניים, אמורה להיות חלק חשוב ממנו. אלא שהצצה במצעים שניסחו המפלגות במערכות בחירות קודמות, ומעקב אחרי פעילותן מאז, מראה שנבחרי הציבור קיימו חלק מההבטחות שפיזרו אז, בכלכלה כמו בנושאים אחרים, אבל לא טרחו לקיים הבטחות רבות יותר.
אנחנו, ככלב השמירה של ההליך הדמוקרטי, מפרסמים כאן שוב את כל המצעים הכלכליים של המפלגות הגדולות, ונאלצים שוב לקוות שלפחות חלק מההבטחות יקויימו.
מפאת מספרן הגדול של המפלגות, בחרנו לבדוק רק את חמש המפלגות הגדולות - גם לפי מספר המנדטים בכנסת הנוכחית וגם לפי הסקרים - קדימה, הליכוד, העבודה, ישראל ביתנו וש"ס. יצויין כי ש"ס אינה מפרסמת מצע - בטענה שהתורה וההלכה הן מצעה היחיד - אבל באתר האינטרנט שלה מופיע "מסמך עקרונות", שכולל תוכנית עבודה כלכלית-חברתית מפורטת לפחות כמו אלו של המפלגות הגדולות האחרות. כתב ופרשן ynet, תני גולדשטיין, מוציא מצע.
המשבר הכלכלי הגלובלי והמקומי כבש בחודשים האחרונים את התקשורת ומאיים על פרנסתם של מאות אלפי ישראלים. המשבר הכריע את מערכת הבחירות בארצות הברית, וגם המועמדים שלנו מתחרים ביניהם על הצהרות לוחמניות בנוגע לאימתנותו. למרות זאת, ההתייחסות למשבר ולדרכי ההתמודדות אתו מקבלת במצעי המפלגות התייחסות דלה למדי.
קדימה: מצע קדימה תואם באופן מרשים את התוכניות שיצר משרד האוצר בראשות השר רוני בר-און להתמודדות עם המשבר. התוכניות הללו כוללות השקעה של חמישה מיליארד שקלים בהאצת פרוייקטים של תשתיות, גיוס הון ואשראי של מאות מיליוני שקלים לחברות היי-טק ועוד. השקעה בתשתיות נחשבת כיום בעולם לאמצעי טוב להזרים אשראי לשווקים ובכך להתמודד עם המשבר, וקדימה מבטיחה להגדיל את ההשקעה בתשתיות בגליל ובנגב, להעתיק לשם פארקים וחממות טכנולוגיות, ולסלול רכבות שיצמצמו את המרחק בין המרכז לפריפריה.
במצע הליכוד נכתב: "אנחנו נצליח לייצב את הכלכלה. בזמן שאחרים מציגים בעיקר דיבורים. לליכוד בהנהגת בנימין נתניהו יש רפורמה כלכלית מוצלחת ברזומה והיא יכולה לנווט בהצלחה את הכלכלה הישראלית בינות למשברים, אל חוף מבטחים. הצעדים האמיצים שנקטה מפלגת הליכוד בטיפול במשבר האחרון בתקופת שלטונה, הפך את הכלכלה הישראלית לחזקה יותר ועמידה יותר בפני המשברים התוקפים אותה כעת".
ואכן, הליכוד הוא המפלגה הגדולה היחידה שמצעה כולל תוכנית מפורטת להתמודדות עם המשבר הפיננסי, מעבר להבטחות של כלל המועמדים לתת אשראי לעסקים ולהשקיע בתשתיות. אבל תוכנית הליכוד כוללת ביטול של חלק מהרפורמות שנתניהו ביצע כשר אוצר: נתניהו 2009 מבטיח לכפות על הגופים הפנסיוניים לחזור להשקיע את קרני העמיתים באג"ח המיועדות, במקום במניות ובאג"ח קונצרניות, ולהדק את הרגולציה על בתי ההשקעות הפרטיים, שקיבלו לידיהם את ניהול קופות הגמל וקרנות הנאמנות ברפורמת בכר. עוד מבטיח הליכוד את חיבורן של ערי ישראל בקווי תעבורה נוחים, כולל רכבת ומערכת כבישים מתקדמת, בפיתוח תשתיות שיתמכו בתיירות.
מפלגת העבודה הכניסה למצעה הבטחה כללית "לנצח את המשבר הכלכלי", אבל מציעה מעט כלים קונקרטיים להתמודדות עמו, למעט ההבטחה להגדיל את תקציב המדען הראשי ולהשקיע הרבה בתיירות. בנוסף, מבטיחה המפלגה להדק את הפיקוח על שוק ההון, כדי למנוע ממשקיעים לבצע תעלולים פיננסיים שיחמירו את המשבר. יצויין כי יו"ר ועדת הכספים, אבישי ברוורמן, שניסח את המצע הכלכלי של העבודה, כבר מנהל מאבק פרלמנטרי להגדיל את הפיקוח על שוק ההון, וטוען שפיקוח טוב יותר היה מקל על ישראל לשרוד את המשבר.
ישראל ביתנו כמעט ואינה מזכירה את המשבר במצע שלה, אבל הוא כולל תוכניות רבות להשקעה בתשתיות. המפלגה מבטיחה להביא להפשרה מיידית של כל הפרוייקטים התקועים במדינה בתחומי התחבורה, האנרגיה והמים ולפשט את כל הליכי התכנון והבנייה במדינה.
ש"ס אינה מתייחסת למשבר הכלכלי.
עונת בחירות היא שעתם הגדולה של העניים. זה הזמן שבו כולם נזכרים בקיומם, ומתחרים ביניהם מי ידאג להם ויעזור להם יותר.
בקדימה עדיין דבקים בשיטה לפיה הדרך הטובה ביותר להילחם בעוני היא יצירת מקומות עבודה ולא תשלום קצבאות. קדימה מבטיחה להרחיב את תוכנית מס הכנסה שלילי לסיוע לעניים עובדים, שכיום מופעלת רק בחלק מהאזורים במדינה.
ומה בנוגע למי שאין לו עבודה? לקדימה אין מצע ברור בקשר לקצבאות, למעט אמירה עמומה בזכות קצבאות זיקנה ובגנות קצבאות ילדים: "נמשיך ונשקיע בקצבאות המבטיחות לאנשים שאינם מסוגלים לעבוד את הנדרש לקיום, כגון קצבאות זקנה ונכות...קצבאות ילדים הן לא מכשיר אפקטיבי לפתרון של משפחות עניות, אלא רק עוזרות להקל עליהן באופן זמני ונקודתי. לאורך זמן, הן גורמות להנצחת מעגל העוני".
הליכוד: מן המפורסמות הן ששרי האוצר של הליכוד, משנות ה-80 ועד סילבן שלום ובנימין נתניהו - אחראים לקיצוץ אגרסיבי בכל מערך הקצבאות במדינה, ויש לא מעט המאשימים אותם בזינוק האדיר בהיקף העוני. במצע הליכוד כתוב כי: "הדבר הגרוע ביותר שניתן לעשות לנוכח המשבר הכלכלי העכשוי הוא לחזור למדיניות הרווחה המיושנת שמוטטה את המשק".
עם זאת, קובע מצב הליכוד כי בזכות הרפורמות שביצע "לממשלה הנוכחית יש די משאבים פיננסיים לתמוך באלו שמפאת מגבלה בגילם או בגופם, אינם יכולים לעבוד", ולכן הוא מבטיח הליכוד להגדיל את קצבאות הזיקנה ל-2,400 שקל לחודש - הרבה יותר ממה שמבטיחה מפלגת העבודה הסוציאליסטית.
בכלל, מצע הליכוד כולל תוכנית רצינית למלחמה בעוני, לפחות כמו זאת של העבודה: להפעיל ולממש את חוק הדיור הציבורי; לעדכן את שכר המינימום; "לחסל את תופעת עובדי הקבלן"; לסייע לקשישים עניים באמצעות העלאת קצבאות הזיקנה; הנחה של 50% לקשישים ברכישת תרופות; השוואה בין גמלאות האלמנים והאלמנות; וביטל דמי הניהול של קרנות הפנסיה.
העבודה מצהירה על עצמה כי היא "מפלגה סוציאל-דמוקרטית הדוגלת בכלכלה הוגנת". ומה היא מבטיחה לעשות למען העניים בפועל? המפלגה מתחיייבת להצמיד את קצבאות הזיקנה לשיעור של 19% מהשכר הממוצע במשק (כיום כ-1,500 שקל לנפש, הרבה פחות ממה שמבטיח הליכוד) ולשמור על כל הקצבאות האחרות. כמו הליכוד, גם העבודה מצהירה כי תסייע לקשישים באמצעות הקטנת התשלומים הרפואיים, הגדלת סל הבריאות, הנחות לקשישים ברכישת תרופות וביטול דמי הניהול הפנסיוני.
בנוסף, מבטיחה העבודה להקטין את הפערים בשוק העבודה (ע"ע) על ידי שיפור אכיפת חוקי העבודה, הכשרות מקצועיות ומאבק בחברות הקבלן.
ישראל ביתנו מבטיחה להעניק דמי אבטלה לעצמאים המאבדים את מקומות עבודתם ולהרחיב את מס הכנסה שלילי. בנושא הקצבאות יש למפלגה שתי הבטחות: לתכנן את קצבאות הנכות מחדש לפי צרכיו האישיים של כל נכה, ולהביא לכך שרבבות העולים שהיו זכאים לפנסיות בארצות מוצאם יקבלו אותן, כדי להקל על מצוקתם של עולים קשישים, שרובם חיים מקצבת זיקנה בלבד.
ש"ס ממשיכה לראות את עצמה כמפלגה חברתית, הנלחמת על "חלוקה צודקת של ההון, המשאבים הלאומיים וההזדמנויות העסקיות בין מגזרים שונים באוכלוסיה". למפלגה יש תוכנית מפורטת למלחמה בעוני.
ש"ס היא המפלגה היחידה שמעולם לא התנגדה לחלוקת קצבאות, וכעת היא מבטיחה להגדיל אותן בהרבה. המפלגה קוראת לחקיקת חוק בשם "סל שרותי רווחה חובה" שיבטיח אספקה של סל שירותים בסיסי לילדים, זקנים, נכים ומשפחות במצוקה, הצמדת הקצבאות לשכר הממוצע במשק, והעלאת קצבאות הזיקנה לרמה של שליש מהשכר הממוצע (כיום כ-2,500 שקל לחודש). ומה לגבי ה"בייבי" של ש"ס, קצבאות הילדים? דווקא בעניין הזה, מסתפקת המפלגה במסמך העקרונות שלה במשפט אחד: "שיקום קצבאות הילדים". אבל תסמכו עליה שהיא תדאג לצקת בו תוכן.
עוד מבטיחה ש"ס לתקן את חוק פנסיה חובה, כך ש"יבטיח חיים בכבוד לפורשים ממעגל העבודה"; להרחיב את חוק מס הכנסה שלילי; להעלות את שכר המינימום ב- 25% עד סוף 2010; לביטול הסדרי העסקה זמניים של עובדים באמצעות חברות כח אדם; לאסור על העסקת עובדי קבלן במשרדי ממשלה וחברות ממשלתיות; להכיר בכל רכיבי השכר לצרכי חישוב פנסיה; להרחיב את סל הבריאות ולהכליל בו גם טיפולים פסיכיאטריים וגריאטריים, ולאחד את כל השירותים לקשישים ולמוגבלים למסגרת ארגונית אחת.
מערכת הבחירות תפסה את המפלגות בעיצומו של אחד מגלי הפיטורים הקשים בתולדות המדינה. יצירת מקומות עבודה היא תפקידו של המגזר הפרטי, אבל כל המפלגות מבטיחות לסייע לו בכך.
קדימה, שכאמור, רואה בעבודה את הדרך היחידה למנוע עוני, מבטיחה להגדיל את התמריצים לעסקים הקטנים; להקים מרכזים חדשים לטיפוח יזמות; להרחיב את ההכשרות המקצועיות; להרחיב את זיכויי המס לעובדים; להכיר בהוצאות טיפול בילדים לצרכי מס. אבל מרבית מקומות העבודה ייווצרו, לשיטתה של קדימה, מההשקעה שהמפלגה מבטיחה לבצע בתשתיות (ע"ע טיפול במשבר הכלכלי).
הליכוד מנופף ברפורמות במשק שביצע בנימין נתניהו בתקופת כהונתו כשר האוצר, שלטענתו הקטינו את האבטלה. במצע הליכוד נכתב כי: "רפורמות אלו שינו את המצב שבו אנשים כשירים לעבודה העדיפו לקבל קצבאות אבטלה ואבטחת הכנסה גבוהות על פני משכורת עם נתחי מס גבוהים. ערכה של העבודה ירד ומספרת של המובטלים הלך וגדל". כעת מבטיח הליכוד להגדיל את רשת מעונות היום כדי לעודד אמהות לצאת לעבודה ולהעניק להן הטבות מס. בנוסף, מבטיח הליכוד "לחסל את תופעת חברות הקבלן" ולקדם השקעה בתשתיות.
העבודה מבטיחה להקים מחדש את מערך ההכשרה המקצועית במשרד התמ"ת ולספק הכשרה מקצועית לכל מובטל; לבטל את תוכנית ויסקונסין; להגדיל את הסיוע לעסקים קטנים ואת ההשקעה של התמ"ת במחקר ובפיתוח; לצמצם את מספר העובדים הזרים; להפסיק את מיקור החוץ במשרדי הממשלה, כדי למזער את מספר עובדי הקבלן במשק; לשפר את האכיפה של חוקי העבודה, על ידי הגדלת מערך הפקחים וחקיקת חוקים להחמרת הענישה למעסיקים עבריינים; ולחוקק חוק נגד פיטורים מחזוריים (שיטתהדלת המסתובבת).
מצע העבודה אינו מתכחש לברית ההיסטורית שלה עם ההסתדרות, וכולל אמירות רבות בזכות העבודה המאורגנת. המפלגה גם מבטיחה לחוקק חוקים שיגדילו את חופש ההתארגנות.
ישראל ביתנו מבטיחה להגדיל את המענקים למפעלים בפריפריה; להעניק הטבות למשקיעים זרים שיקימו מפעלים בישראל; להקדים תשלומים לעסקים המספקים שירותים לממשלה כדי למנוע את סגירתם; ולהקים קרנות ממשלתיות בערבות מדינה של 85% שיעניקו הלוואות לעסקים. עוד מבטיחה המפלגה להביא להכרת המדינה בהוצאות טיפול בילדים ולהעניק העדפה מתקנת לאמהות חד-הוריות, כדי לעודד נשים להשתלב בשוק העבודה.
ש"ס מבטיחה גם היא לתמוך בהכרה בהוצאות השגחה על ילדים לצרכי מס, ולצמצם את מספר העובדים הזרים, באמצעות מדיניות של "שמים סגורים" והגנה על זכויותיהם של אלה המועסקים בהיתר.
המשבר הכלכלי פגע פגיעה קשה בקבלני הנדל"ן הישראלים, אבל מבחינתם של מרבית המצביעים - שהם יותר דיירים מאשר קבלנים - מצב הדיור היה בכי רע עוד לפני המשבר, והציבור מצפה כבר מזמן מממשלתו לחזור ולסייע לזוגות צעירים ולנזקקים במציאת דיור הולם.
קדימה אינה מתייחסת לנושא הנדל"ן במצע הכתוב שלה, אבל היו"רית ציפי לבני הצהירה מספר פעמים שיש צורך לעשות סדר במינהל מקרקעי ישראל, ורמזה בכך שאם נתניהו ייזום רפורמה במינהל (ראה להלן) - כראש ממשלה או כשר בממשלתה - היא תעניק לו את ברכת הדרך.
הליכוד מבטיח, גם במצע הכתוב שלו וגם בנאומיו של נתניהו, רפורמה במינהל מקרקעי ישראל, הכוללת פישוט של תהליכי התכנון והבניה, מלחמה בבירוקרטיה ובשחיתות במינהל, ורישום מחדש של המקרקעין בישראל, שיהפוך בעלי בתים בפועל לבעליהם הרשמיים.
העבודה מבטיחה "לדאוג לדיור ציבורי לכל".
לישראל ביתנו יש תוכנית מפורטת להתמודדות עם מצוקת הדיור. המפלגה מבטיחה לפעול להרחיב את הסיוע בשכר דירה ולסבסד משכנתאות לאוכלוסיות נזקקות; לעודד בניה של דירות קטנות להשכרה ולחזור לבנות דיור מוגן; ולהעביר קרקע ממועצות אזוריות לעיירות פיתוח. בנוסף, תומכת המפלגה ברפורמה שמבטיח נתניהו במנהל מקרקעי ישראל.
ש"ס מבטיחה חידוש של בניית הדיור הציבורי והדיור להשכרה מסובסדת; סיוע לזוגות צעירים ולמשפחות עם שלושה ילדים ומעלה ליצירת תנאי דיור הולמים; סיוע בשכר דירה מוגדל לנכים קשים, לקשישים, למשפחות חד-הוריות ולמשפחות ברוכות ילדים; והחזרת מענקי הסיוע לרכישת דיור לזוגות צעירים לפי מצבם הכלכלי.
מצעי המפלגות בבחירות הקודמות הבטיחו רפורמות, רפורמות ורפורמות. גל ההפרטות שיזם שר האוצר לשעבר ויו"ר הליכוד דהיום, נתניהו, יצר אופוריה במשק וצימאון ציבורי לעוד שינויים. היום, על רקע המשבר הכלכלי וטרנד ההלאמה העולמי, תמה תרועת הרפורמות, ורעיון ההפרטה אינו מוזכר במצעה של שום מפלגה גדולה.
קדימה - שהוציאה לפועל לא מעט מרפורמות נתניהו, כמו הפרטת בזק ובתי הזיקוק - מבטיחה הפעם לקדם רפורמה במערכת הבריאות. הרפורמה אמורה לכלול הגדלה של מספר מיטות האשפוז, הרחבה של סל התרופות, הקמת בית ספר חדש לרפואה ועוד.
הליכוד שרואה את עצמו אחראי ל"מורשת נתניהו", הצהיר במערכת הבחירות הקודמת שיש מקום לעוד "40 רפורמות במשק". כעת מתמקד נתניהו ברפורמה גדולה אחת - במינהל מקרקעי ישראל (ע"ע שוק הדיור).
העבודה קוראת להקפיא לחלוטין את תהליך ההפרטה במשק ולקיים עליו "חשיבה מחדש". בנוסף, מבטיחה העבודה לפעול לביטול חוק ההסדרים, ולהעביר את האחריות על החקיקה הכלכלית ממשרד האוצר לכנסת.
ישראל ביתנו: ע"ע שוק הדיור.
ש"ס: אינה מבטיחה רפורמות במשק.
השקעות הענק שמבטיחות המפלגות בתשתיות וברווחה, בחינוך, בבריאות, ובדיור, עולות, כידוע, הרבה כסף. את ההשקעה אפשר לממן בשתי דרכים, ששתיהן פופולריות מאוד כיום בעולם: הטלת מסים ויצירת גירעון. מה אומרות על כך המפלגות?
קדימה מבטיחים דווקא להוריד את המסים האישיים (מס הכנסה וביטוח לאומי) לשיעור מקסימלי של 42% ואת מס החברות ל-20%, ולהמשיך בהורדת המע"מ.
קדימה מבטיחה איפוא, בפועל, להגדיל את הגירעון. זאת, לאחר שהתעקשה בקפדנות לאורך כל תקופת שלטונה שלא להגדיל את תקציב המדינה מעבר לשיעור הריבוי הטבעי - 1.7%, ולמעשה, זאת הייתה אחת הסיבות שיו"ר המפלגה, ציפי לבני, לא הצליחה להרכיב ממשלה אחרי התפטרותו של ראש הממשלה אהוד אולמרט. אבל באופן מפתיע, הנושא כלל אינו מוזכר במצע הבחירות של המפלגה. לבני כבר הצהירה כי תהיה מוכנה להרחיב את תקציב המדינה בשיעור מצומצם.
גם מצע הליכוד מצהיר כי "המסים בישראל עדיין גבוהים מדי" ומבטיח, כפי שנתניהו עצמו עושה בכל נאום בחירות שלו, להמשיך בהורדה מאסיבית של נטל המס. הליכוד מתחייב ליצור תוכנית להפחתת מסים לפני שתוקפה של התוכנית הנוכחית יפוג בשנת 2010. ומניין יבוא הכסף? שאלת גודל התקציב אינה מוזכרת במצע הליכוד. נתניהו משוכנע שהורדת מסים תביא להגדלת ההשקעות במשק ותגרום לכך שהכנסות המדינה ממסים דווקא יגדלו.
מצע העבודה אינו מתייחס למסים ולגרעונות. אהוד ברק ואבישי ברוורמן הצהירו פעמים רבות כי הוא תומכים בהרחבת התקציב "אפילו ב-6%". ברוורמן, מתנגד בחריפות לתוכנית הורדת המסים של הליכוד וקדימה, בטענה שאינה אחראית ושהיא מיועדת לסייע לעשירונים העליונים.
ישראל ביתנו: מפלגתו של אביגדור ליברמן תומכת במתווה הורדת המסים הקיים, אבל אינה מתחייבת להאריך אותו. בנוסף, מבטיח ליברמן להמשיך בהקטנת מס החברות. מסגרת התקציב אינה מוזכרת במצע המפלגה.
ש"ס מקפידה שלא להתייחס לנושא.