סרי לנקה: סופם של "הנמרים הטמילים" מתקרב
ביום העצמאות ה-61, הכריז הנשיא כי בתוך כמה ימים יובסו סופית המורדים, שבשנה האחרונה איבדו 98 אחוז מהשטח שהיה בשליטתם - וסכסוך בן 37 שנה יגיע לסיומו
"צללי הטרור האחרונים כמעט נמחקו" - כך הכריז היום (ד') נשיא סרי לנקה, מהינדא רג'פאקסה, בחגיגות יום העצמאות ה-61 של מדינתו. רג'פאקסה צפה כי בתוך כמה ימים יובסו סופית המורדים מארגון "הנמרים הטמילים", ואחד הסכסוכים האתניים הממושכים בעולם, שגבה את חייהם של יותר מ-70 אלף בני אדם, יגיע לסיומו.
הנשיא רג'פאקסה מניף את דגל הלאום ביום העצמאות (תצלום: AFP)
בתוך כך, בעוד הכוחות האחרונים של המורדים מכותרים על ידי הצבא באזור הלחימה בג'ונגלים, נמשך הקטל: האו"ם דיווח כי 52 אזרחים נהרגו אמש בהפגזה ארטילרית אחת. "איננו יודעים מי אחראי לכך וכמה פגזים נורו, אבל קיבלנו את הדיווח הזה", מסר דובר של האו"ם. הוא
פני המלחמה בסרי לנקה
תמונות המוות נחשפות
AP
קטועי גפיים, בית החולים המופגז, מזרונים מתחת למיטות, הורים שמתו צמודים לילדיהם. אלה רק חלק מזוועות המלחמה שמתנהלת בסרי-לנקה בין כוחות הממשלה לנמרים הטמילים
הוסיף כי בית החולים באזור התקיפה פונה לאחר 16 שעות של הפגזה, שכללו פצצות מצרר.
בשנה האחרונה הוביל צבא סרי לנקה מתקפה נרחבת על מעוזי המורדים, ושלב אחר שלב, כבש עד כה כ-98 אחוז מה"מדינה" שהקימו המורדים בצפון האי. אתמול הודיע הצבא על הישג נוסף, כשכבש בונקר ששימש עד לאחרונה את מנהיג המורדים, וולופילאי פראבהקראן. בבונקר היה לדברי הצבא גם מסלול ההמראה האחרון ששימש את המורדים, המנהלים מאז 1972 מאבק לעצמאות המיעוט הטמילי.
על פי גורמי הסיוע הבינלאומיים, כ-250 אלף אזרחים עדיין לכודים באזור הקרבות. מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון ושר החוץ הבריטי דייוויד מילבנד קראו אתמול ל"הפסקת אש זמנית" כדי לאפשר את פינויים.
לפני כן, קרא ה"קוורטט" הבינלאומי לפתרון הסכסוך - הכולל את ארה"ב, האיחוד האירופי, יפן ונורווגיה - לארגון המורדים לפתוח במגעים על תנאי כניעה, "כדי למנוע מרחץ דמים". בהודעת הקוורטט הובהר כי בתוך זמן קצר יאבדו ככל הנראה המורדים את שארית השטח שהם עדיין נאחזים בו. המורדים טרם השיבו להצעה, ומהקוורטט נמסר כי נכשלו המאמצים לשכנע את הארגון לעצור את הלחימה כדי לאפשר פינוי אזרחים.
גם ממשלת סרי לנקה, שנסוגה לפני שנה מהסכם השלום שהושג בתיווך נורווגי, דחתה עד כה את ההצעות להפסקת אש, והבהירה כי בכוונתה "למחוץ" את "הנמרים", אותם היא מאשימה בשימוש באזרחים כמגן אנושי.
70 אלף הרוגים ב-37 שנים
צילום: רויטרס
רבע מיליון אזרחים באזור הקרבות
צילום: AFP
מומלצים